Alman psikolog Gigerenzer yanıtladı: Yapay zeka ve algoritmalar hayatı nasıl değiştirdi?

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Alman psikolog Gigerenzer yanıtladı: Yapay zeka ve algoritmalar hayatı nasıl değiştirdi?

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Alman psikolog Gerd Gigerenzer, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a verdiği söyleşide, yapay zeka ve algoritmaların insan hayatını nasıl değiştirdiğini değerlendirdi.
Postdam Üniversitesi'nden bilim insanı, uzun süredir algoritmalar üzerinde yaptığı çalışmalardan edindiği bilgileri şöyle aktardı:
İstikrarlı ve iyi tanımlanmış bir durum söz konusu olduğunda, derin öğrenme gibi karmaşık algoritmalar insan performansından kesinlikle daha iyi. Buna örnek olarak satranç ve Go oyunları verilebilir. Ancak istikrarsızlık içeren bir sorunla karşı karşıyaysanız, örneğin koronavirüs gibi bir virüsü tahmin etmek istiyorsanız, o karmaşık algoritmalardan uzak durun.
Gigerenzer, yapay zekanın daha iyi işleyebilmesi için dünyanın daha öngörülebilir bir yer haline getirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.
75 yaşındaki bilim insanı, algoritmaların ve yapay zekanın insan zihninin ve karar verme süreçlerinin yerini alamayacağını vurgulayarak, bu teknolojilerde şeffaflığın çok önemli olduğunu söyledi.
Davranışsal bilimler alanında çalışmalar yapan Gigerenzer, bilişim şirketleri ve hükümetlerin dijital teknolojileri halkı gözetlemek için kullanma eğiliminin, otokratik yönetimler doğurabileceğine de işaret etti.
"Kontrolü geri almamız gerekiyor" diyen bilim insanı, kişisel verilerin ve önemli meselelerle ilgili karar süreçlerindeki sorumluluğun tamamen şirketlere ve algoritmalara devredilmemesi gerektiğini söyledi.
Gigerenzer, "Bunları reklamcılardan para kazanmak için kullanan teknoloji şirketlerine vermek iyi bir fikir değil. Bu bizim geleceğimiz olamaz" dedi.
Bilim insanı sosyal medyadaki "beğenme" geribildiriminin artık kullanıcılarda bağımlılık yarattığını söyleyerek, bu algoritmaların ve mekanizmaların işleme biçimlerinin iyi şekilde anlaşılması gerektiğini ifade etti.
Independent Türkçe, Wall Street Journal



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT