İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Tunus'taki mevcut kriz sona ermedikçe, Tunus'un eski kıtaya 900 bin düzensiz göçmen ihraç etme tehlikesi olduğu konusunda uyarıda bulundu.
İtalya'nın bu göçmenlerin Avrupa'ya açılan kapısı olacağını ve ülkesinin onları kabul edip barındırma konusunda "yetersiz" kalacağını kaydeden Meloni, Tunus devleti ile Uluslararası Para Fonu arasında bir anlaşma için baskı yapılması gereğini vurguladı. Meloni, Uluslararası Para Fonu tarafından gerekli kredi sağlanarak durumun daha da kötüye gitmesinin önlenebileceğine dikkat çekti.
Meloni dün (Cuma) yaptığı açıklamada, ciddi bir mali krizle karşı karşıya olan Tunus'u desteklemek için Brüksel'e çağrıda bulundu. Tunus’un yaşadığı zorlukların Avrupa'ya doğru "benzeri görülmemiş bir göç dalgasına yol açacağından" korktuğunu ifade ededen İtalyan Başbakan, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Tunus meselesini Avrupa Konseyi huzurunda gündeme getirdim; Tunus'taki durumun yarattığı tehlikelerin herkes farkında olmayabilir. Büyük finansal sorunlar yaşayan bir ülkede istikrarı desteklemeye ihtiyaç var. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili görüşmemde de bu konuyu gündeme getirdim.”
Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson ile birlikte Tunus'a olası bir İtalyan-Fransız misyonu gönderilmesi hakkındaki bir soruya yanıt olarak Meloni, "Evet, iki dışişleri bakanı düzeyinde bir misyon var ve birçok kişi Tunus'a gidiyor" dedi.
Aşırı sağcı hükümeti göçmen karşıtı bir çizgi izleme eğiliminde olan başbakan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sorunlarla uygun şekilde ilgilenmezsek, benzeri görülmemiş bir göç dalgasını ateşleme riski oluşacak."
Tunus'taki durumu "önümüzdeki günlerde oraya gidecek olan" Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Paolo Gentiloni ile de görüşen Meloni, "Uluslararası Para Fonu ile Tunus hükümetini finansal istikrarı sağlamak için bir anlaşma yapmaya ikna etmek adına diplomatik düzeyde çalışma gereğini" vurguladı.
Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı açıklamada Tunus'taki durumun "çok tehlikeli" olduğu konusunda uyardı. Devletin “çökme” tehlikesine atıfta bulunan Borrell, “Bu çöküşün göçmenlerin Avrupa Birliği'ne doğru akışına ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da istikrarsızlığa neden olması muhtemeldir.” dedi.
Meloni'nin göç dalgalarıyla ilgili korkutan açıklamaları, Tunuslu yetkililerin bugün Tunus'un Safakes açıklarında bir teknenin batması sonucu 34 göçmenin kaybolduğunu ve 4 göçmenin sağ olarak kurtarıldığı açıklamasıyla aynı zamana denk geldi.
Safakes mahkemesinin adli yetkilisi Fevzi el-Mesmudi DPA'ya yaptığı açıklamada, kaza yapan teknenin iki gün içinde bölge açıklarında batan beşinci tekne olduğunu söyledi. Mesmudi, çarşamba ve perşembe günleri dört teknenin battığını, Deniz Kuvvetlerinin Sahra altı Afrika ülkelerinden dört çocuk ve bir bebek de dahil olmak üzere yedi göçmen cesedi bulduğunu açıkladı. Bu teknelerde bulunan 30’dan fazla kayıp kişi için arama çalışmaları devam ederken, 84 kişi kurtarıldı. Tunus Ulusal Muhafızları ise son iki gün içinde deniz sınırlarından 30 yasa dışı geçişin engellediğini ve 9 Tunuslu da dahil olmak üzere 2 bin 34 göçmenin alıkonduğunu açıkladı.
İtalya, Avrupa’yı Tunus'tan gelebilecek 900 bin kişilik göçmen akını tehlikesine karşı uyardı

Tunus sularında teknede göçmenler (AFP)
İtalya, Avrupa’yı Tunus'tan gelebilecek 900 bin kişilik göçmen akını tehlikesine karşı uyardı

Tunus sularında teknede göçmenler (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة