Kremlin'e yakın kaynaklar: Wagner, Ukrayna'daki başarısızlığın ardından Afrika'ya yoğunlaşacak

"Rus ordusundaki üst düzey komutanlar, Putin'le Wagner lideri Prigojin'in arasını açıyor"

Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
TT

Kremlin'e yakın kaynaklar: Wagner, Ukrayna'daki başarısızlığın ardından Afrika'ya yoğunlaşacak

Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)
Wagner'in Ukrayna cephesindeki operasyonları kadar Afrika'daki faaliyetleri de Batılı ülkelerden tepki toplamıştı (AP)

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Ukrayna savaşında Kremlin'le yaşadığı anlaşmazlıkların ardından yeniden Afrika'ya odaklanmayı planladığı bildirildi.
Kremlin'e ve Rus istihbaratına yakın kaynakların ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından Bloomberg'le paylaştığı bilgilere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in Ukrayna cephesindeki faaliyetlerine eskisi kadar sıcak bakmıyor.
Kimlikleri gizli tutulan kaynaklar, Rus ordusundaki üst düzey komutanların Putin'le görüştüğünü ve özellikle Donetsk'teki Bahmut'ta yaşanan ağır çatışmaları örnek göstererek, Wagner'in askeri operasyonlarının başarısız olduğunu söylediğini iddia etti.
Buna göre ordu yetkilileri, Putin ve Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in arasını açarak, paralı asker şirketini Ukrayna savaşında devre dışı bırakmaya çalışıyor.
Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşında çatışmalar Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda. Ukrayna güçleri direnişi sürdürürken, Wagner askerleri de henüz şehri ele geçiremedi.
Rus siyasetine odaklanan Fransa merkezli analiz şirketi R. Politik'in kurucusu Tatyana Stanovaya ise Prigojin ve Putin arasındaki ilişkiye dair şu değerlendirmeleri yaptı:
"Prigojin herkesin yolunu kesiyor. Şu anda tek güvencesi, kendisini hâlâ belli açılardan yararlı olarak gören Putin'le kişisel ilişkisi."
Kaynaklar, Prigojin'in şimdilik Afrika'ya yeni askerler göndermeyi planlamadığını ama Ukrayna cephesinde yaşadığı sıkıntılar ve Kremlin'le arasındaki gerginlik nedeniyle, Wagner liderinin gelecekte bu kıtadaki faaliyetlerini yoğunlaştırmayı hedeflediğini bildirdi.
Wagner Grubu'na bağlı paralı askerler, Afrika'da aralarında Libya, Mali, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin de yer aldığı en az 10 ülkede faaliyet gösteriyor.
Öte yandan Prigojin, 9 Mart'taki açıklamasında, Bahmut'taki çatışmalarda destek olarak Savunma Bakanlığı'ndan daha fazla mermi ve mühimmat talep ettiği için devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu savunmuştu.
Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargahlarına girişinin yasaklandığını öne süren Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı için Kremlin'i ihanetle de suçlamıştı.

Independent Türkçe, Telegraph, Bloomberg



Japonya, ölümcül silahların ihracatına getirilen yasağın kaldırılmasını onayladı

Japonya ordusu füze fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi (AFP)
Japonya ordusu füze fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi (AFP)
TT

Japonya, ölümcül silahların ihracatına getirilen yasağın kaldırılmasını onayladı

Japonya ordusu füze fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi (AFP)
Japonya ordusu füze fırlatma tatbikatı gerçekleştirdi (AFP)

Japonya, ölümcül silahların ihracatına getirilen yasağın kaldırılmasını onayladı. Bu gelişme, Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana benimsediği barışçıl politikasında büyük bir dönüşüm anlamına geliyor.

Japonya hükümeti sözcüsü Minoru Kihara, düzenlediği basın toplantısında, “Savunma teçhizatı ve teknolojisi transferine ilişkin üç ilke ve ilgili kurallarda yapılan bu kısmi değişiklik sayesinde, artık prensip olarak tüm nihai ürünler dahil olmak üzere savunma teçhizatının transferine izin verilmesi mümkün hale geldi” dedi.

Associated Press'in (AP) bildirdiğine göre bu adım Tokyo'nun askeri sanayisini güçlendirme ve savunma ortaklarıyla işbirliğini genişletme çabaları çerçevesinde atıldı.

Başbakan Sanae Takaiçi hükümetinin yeni yönergeyi onaylaması, savaş sonrası dönemde Japonya'nın silah ihracatının önündeki son engelleri de ortadan kaldırdı.

Başbakan Takaiçi, Japonya'nın ulusal savunmayı güçlendirmek ve aynı zamanda ekonomik büyümenin itici gücü olarak yerli silah sanayisini canlandırmak amacıyla silah ihracatı kısıtlamalarını hafifletmesi gerektiğini söyledi.

Bu karar, Japonya'nın bölgedeki artan güvenlik tehditleri karşısında askeri kapasitesini güçlendirme sürecini hızlandırması çerçevesinde alındı.

AP'ye göre Çin bu politika değişikliğini eleştirmesine rağmen, karar Avustralya gibi Japonya'nın savunma ortakları tarafından geniş çapta memnuniyetle karşılanırken Güneydoğu Asya ile Avrupa ülkelerinin dikkatini çekti.

Ancak karara karşı çıkanlar, bu değişikliğin Japonya'nın barış anayasasını ihlal ettiğini, küresel gerilimleri artıracağını ve Japon halkının güvenliğini tehdit edeceğini savunuyor.


Trump yönetiminin Çalışma Bakanı, skandalların ardından hükümetten ayrıldı

ABD Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRemer (AFP)
ABD Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRemer (AFP)
TT

Trump yönetiminin Çalışma Bakanı, skandalların ardından hükümetten ayrıldı

ABD Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRemer (AFP)
ABD Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRemer (AFP)

Fransız Haber Ajansı AFP, Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, ABD Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRemer’in, 13 ay süren görev süresi boyunca yaşanan skandalların ardından Donald Trump yönetiminden ayrılacağını duyurduğunu bildirdi.

ABD Beyaz Saray İletişim Direktörü Steven Cheung, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Çalışma Bakanı Lori Chavez-DeRimer, özel sektörde başka bir pozisyon için görevden ayrılacak” dedi.

Böylece, 2025 yılının mart ayında göreve başlayan Chavez-DeRimer, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Adalet Bakanı Pamela Jo Bondi'nin zorla görevden alınmasının ardından, altı hafta içinde Trump yönetiminden ayrılan üçüncü kadın oldu.

Chavez-DeRimer’in ayrılığı, son dönemdeki diğer bakanlıklardaki ayrılıkların aksine Başkan Trump’ın sosyal medya hesabı üzerinden değil, Beyaz Saray'dan bir yardımcısı tarafından duyuruldu.

Beyaz Saray İletişim Direktörü Cheung, X'teki paylaşımında şunları ekledi:

“Amerikalı işçileri korumak, adil çalışma uygulamalarını hayata geçirmek ve Amerikalıların hayatlarını iyileştirmek için yeni beceriler edinmelerine yardımcı olmak konusunda harika bir iş çıkardı.”

Cheung, Çalışma Bakanlığı'nın iki numaralı ismi Keith Sunderland’ın geçici olarak Chavez-DeRimer’in görevini üstleneceğini belirtti.

Oregon eyaletinden olan 58 yaşındaki eski temsilci, bakanlığa aday gösterildiği dönemde, milyarder Cumhuriyetçi Başkan’ın yönetimini oluşturan birçok iş dünyası liderinin tutumunun aksine, sendikalara yakın bir isim olarak görülüyordu.

Görev süresi boyunca, Trump'ın geçtiğimiz yıl ocak ayında Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana diğer birçok bakanlıkta olduğu gibi, bakanlığından binlerce çalışan ya işten çıkarıldı ya da ayrılmaya zorlandı. Ancak bazı skandallar, onun hükümetten ayrılmasını hızlandırdı.

ABD gazetesi New York Post’a göre Lori Chavez-DeRemer hakkında, bir astıyla ‘uygunsuz’ bir ilişki yaşadığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Ayrıca, mesai saatlerinde ofisinde alkol tükettiği ve resmi seyahatler yaptığını iddia ederken, bunların aslında ailesi ve arkadaşlarıyla yaptığı eğlence amaçlı geziler olduğu ortaya çıktığı için dolandırıcılıkla suçlanıyor.

Beyaz Saray, geçtiğimiz ocak ayında bir sözcüsü aracılığıyla bu suçlamaları ‘asılsız’ olarak nitelendirdi.

New York Times gazetesine göre Lori Chavez-DeRemer, bakanlık çalışanları tarafından zehirli bir çalışma ortamı yarattığı iddiasıyla üç kez şikayet edilmişti.

Gazete geçtiğimiz şubat ayında davaya yakın kaynaklara ve polis belgelerine dayandırdığı haberde, bakanın eşi Sean DeRemer’in en az iki kadın çalışan tarafından kendilerine yönelik cinsel tacizle suçlanmasının ardından bakanlığa girişinin yasaklandığını bildirdimişti.


İran'a karşı izlediği stratejiyi savunan Trump, bunu eleştirenleri “hain” olarak nitelendirdi

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

İran'a karşı izlediği stratejiyi savunan Trump, bunu eleştirenleri “hain” olarak nitelendirdi

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Donanması'nın Hürmüz Boğazı yakınlarında İran bandralı bir yük gemisini alıkoymasının ardından İran ile müzakerelerin ikinci turuna ilişkin şüphelerin ortaya çıkmasının ardından dün İran'a karşı savaş stratejisini savundu. Trump, stratejisini eleştirenleri ve şüphecileri hedef alarak onları ‘hain’ olarak nitelendirdi.

Trump, geçtiğimiz hafta ABD'nin İran limanlarına deniz ablukası uygulamaya başlamasından bu yana ilk kez bu türden bir müdahalede bulunurken İran ordusu misilleme yapacağına dair söz verdi.

Trump, yardımcısı J.D. Vance, damadı Jared Kushner ve özel temsilcisi Steve Witkoff'un pazartesi günü İslamabad'a gideceklerini söyledi. Pakistanlı yetkililer, görüşmelerin yapılacağı yeri hazırlıyordu.

Ancak İranlılar, ABD ile ikinci bir müzakere turu düzenleme taahhüdünü teyit etmediler. Associated Press'in (AP) bildirdiğine göre Vance'in konvoyu daha sonra Beyaz Saray'da görüldü.

Trump, çarşamba günü saat 00:00'da (ABD'nin doğu kıyısı saatine göre salı günü saat 20:00'da) sona erecek olan ateşkesin yenilenmesinin ‘pek mümkün olmadığını’ ekledi.

Bu gerginlik, İran'ın baş adli tıp uzmanına göre yaklaşık iki aydır süren ve ülke içinde en az 3 bin 375 kişinin ölümüne yol açan çatışmaların ardından, küresel ekonomiyi sarsan enerji krizini daha da şiddetlendirme tehdidiyle karşı karşıya bırakıyor.