EPDK, OHAL kapsamında bazı doğal gaz tüketicilerinin sayaç okuma işlemlerini durdurdu

AA
AA
TT

EPDK, OHAL kapsamında bazı doğal gaz tüketicilerinin sayaç okuma işlemlerini durdurdu

AA
AA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), olağanüstü hal (OHAL) kapsamındaki bazı illerde 31 Mayıs 2023'e kadar tüm doğal gaz konut aboneleri ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicilerin sayaç okuma işlemleri durduruldu.
EPDK'nin konuya ilişkin Kurul kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler nedeniyle OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen yerlerde faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketlerinin, deprem sonrası dağıtım faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan hizmetler (acil müdahale, bakım-onarım, kaçak arama, acil 187, çağrı merkezi, müşteri şikayet başvuru süreçleri, gaz açma işlemleri vb.) hariç olmak üzere, ilgili mevzuattan kaynaklanan süreli yükümlülükleri OHAL süresince ertelenecek.
OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen illerden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki doğal gaz abonelikleriyle ilgili olarak 21 Mart 2023 tarihli ve 32139 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 20 Mart 2023 tarihli ve 6974 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde 31 Mayıs 2023'e kadar, tüm konut aboneleri ile yıllık tüketimi 100 bin metreküp ve altında olan diğer tüm tüketicilerin Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin "tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandırma" başlıklı 48'inci maddesi kapsamında sayaç okuma işlemleri durdurulacak.
"Hizmetin durdurulması" başlıklı 44'üncü madde kapsamında, acil müdahale nedeniyle can ve mal güvenliğini korumak amacıyla yapılması gereken kesintiler ile diğer mevzuat gereğince yapılması gereken kesintiler dışındaki kesintiler ve bu kesintilere ilişkin bildirimler de 31 Mayıs 2023'e kadar durdurulacak.
"Tüketimlerin tespit edilmesi, tahakhuk ve faturalandırma" başlıklı 48'inci madde ve "Faturaların Ödenmesi" başlıklı 49'uncu madde kapsamında fatura tahakkuk ve tahsilat işlemleri 31 Mayıs 2023'e kadar ve bu tarih de dahil olmak üzere ertelenecek.
Bu süredeki toplam doğal gaz tüketimine esas fatura bedeli, 2023 yılı haziran ayı fatura döneminden itibaren gecikme zammı olmaksızın eşit taksitlerle 6 ayda tahsil edilecek.
Borçtan dolayı doğal gazı kesilerek hizmeti durdurulmuş olan tüketicilere, talepte bulunulması halinde, ödeme koşulu aranmaksızın yeniden doğal gaz verilecek.



Ukrayna, parasını euroya endekslemeye hazırlanıyor

AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
TT

Ukrayna, parasını euroya endekslemeye hazırlanıyor

AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)
AB üyelik müzakereleri, Ukrayna'nın para birimi hamlesinde önemli rol oynuyor (Reuters)

Ukrayna, para birimi grivnayı ABD doları yerine euroya endekslemeyi planlıyor.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Andriy Pışnıy, Reuters’a yaptığı açıklamada, Ukrayna Grivnası için Amerikan doları yerine euronun referans alınmasına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti.

Pışnıy, bu adımın potansiyel Avrupa Birliği (AB) üyeliği, küresel ticarette yaşanan sorunlar ve piyasalardaki dalgalanmalarla ilişkili olduğunu belirtti.

Geçişin “karmaşık ve kapsamlı bir hazırlık gerektirdiğini” söyleyen Merkez Bankası başkanı, AB’nin Ukrayna’nın savunma kapasitesine desteğinin de değerlendirme sürecinde önemli rol oynadığını ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir’le maden anlaşmasıyla ilgili sorun yaşadıktan sonra Kiev’e askeri desteği bir süreliğine askıya almıştı. Daha sonra uzun müzakerelerin ardından 1 Mayıs’ta taraflar arasında nadir toprak elementlerinin kullanımını da kapsayan "ekonomik ortaklık" anlaşmasının imzalandığı duyurulmuştu.

Anlaşma uyarınca ABD, bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında Ukrayna'nın doğal kaynaklarına erişebilecek.

AB de Rusya işgaline karşı Ukrayna’nın güvenliğine desteği artırma taahhüdü vermişti.

Avrupa finans devi Societe Generale'den Phoenix Kalen, Ukrayna'nın değişen dünya düzeninde jeopolitik, güvenlik ve ticaret bağlarını yeniden oluşturmaya çalıştığı yorumunu yapıyor:

Ukrayna'nın kaderi kesinlikle Avrupa'ya ve Avrupa savunmasına bağlı. Bu açıdan bakıldığında, tüm ekonomik ve siyasi hedefler halen büyük ölçüde euroya bağlı olacak. Böyle bir değişimi düşünmeleri birçok açıdan mantıklı.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Moldova’yla tam üyelik müzakerelerine Haziran 2024’te başlamıştı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu yıl şubatta yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın siyasi ve yargı sistemindeki reformları mevcut hızda sürdürmesi halinde 2030’a kadar AB'ye katılabileceğini söylemişti.

Moldova da AB’ye katılım müzakerelerinin parçası olarak, 2 Ocak'ta Moldova Leyi için referans para birimini dolardan euroya çevirmişti.

Independent Türkçe, Reuters, Politico