Mısır’da 2 binden fazla mumyalanmış koç başı keşfedildi

Ptolemaios Hanedanlığı dönemine kadar uzanan koç başı mumyalarını adak için kullanılmış olabileceği tahmin ediliyor.

İki binden fazla mumyalanmış koç başı keşfi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
İki binden fazla mumyalanmış koç başı keşfi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
TT

Mısır’da 2 binden fazla mumyalanmış koç başı keşfedildi

İki binden fazla mumyalanmış koç başı keşfi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
İki binden fazla mumyalanmış koç başı keşfi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)

Mısır’ın Sevhac vilayetindeki Abidos antik kentinde bulunan Firavun II. Ramses tapınağı alanında çalışan New York Üniversitesi'ne bağlı ABD arkeoloji heyeti, Ptolemaios Hanedanlığı dönemine kadar uzanan 2 binden fazla mumyalanmış koç başı ve 6. Hanedanlık döneminden kalma devasa bir bina keşfetti. Eski Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Veziri: “Keşif, Abidos ve çevresindeki Kral 2. Ramses’in yaşamı ve tapınağının tarihiyle ilgili önemli ayrıntıları ortaya çıkarması açısından önem taşıyor. Özellikle de bu tapınağın arkeolojik ve tarihi önemi göz önünde alındığında, tapınağın konumunun ve 6. Hanedanlık döneminden Ptolemaios hanedanlığı dönemine kadar 2 bin yıldan fazla bir süre boyunca tanıklık ettiği yaşamın ortaya çıkarılmasına büyük katkı sağlıyor.”
Veziri, cumartesi günü yaptığı açıklamada “ABD arkeoloji heyeti tapınağın kuzey bölgesinde yeni keşfedilen depo odalarından birine yerleştirilmiş koç başlarının yanında bir grup koyun, köpek, yaban keçisi, inek, geyik ve firavun faresi de dahil olmak üzere bir dizi mumyalanmış hayvan ortaya çıkardığını” sözlerine ekledi.
Arkeoloji heyeti başkanı Dr. Samih İskender, çok sayıdaki mumyalanmış koçun, Ptolemaios hanedanlığı döneminde Abidos'ta eşi benzeri görülmemiş bir koç tapınması uygulaması sırasında adak olarak kullanıldığını öne sürdü ve ayrıca Abidos'ta Kral 2. Ramses'e duyulan saygının ölümünden sonra bin yıl boyunca devam ettiğini belirtti.
Şarku’l Avsat’ın Mısır kaynaklarından aktardığı haberde, yeni keşfedilen ve 6. Hanedanlık dönemine tarihlenen devasa binanın, yaklaşık beş metre genişliğindeki kalın duvarlarıyla farklı ve benzersiz bir mimari tasarıma sahip olduğu ortaya çıktı. Bu bina, Abidos'taki bir önceki hanedanlığın faaliyetleri ve mimarisi hakkında bilgi veriyor. Bina, Firavun 2. Ramses tapınağını çevreleyen ek yapılar ile tapınakta gerçekleşen faaliyetler hakkında yeniden düşünmeye itiyor.
Abidos, Yukarı Mısır'daki en eski antik Mısır şehirlerinden biri olup Nil'in 11 km batısında ve Sevhac vilayetindeki Al-Balyana şehrinin batısında yer almaktadır. Yukarı Mısır'ın sekizinci bölgesinin başkenti ve önemli Firavun yazıtlarıyla ayırt edilen kentte 1.Seti Tapınağı ile 2. Ramses Tapınağı bulunmaktadır. Mısır’daki en eski tekneler, 1. Seti’nin Tapınağı'nın batısındaki antik mezarlarda keşfedilmiştir. 1. Seti, 19. Hanedanlığın kurucusu olan ve krallarının çoğuna Ramses ünvanını vermesiyle ünlenen I. Ramses’in oğlu.
Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte İskenderiye Müzesi Kütüphanesi Müdürü Dr. Hüseyin Abdulbasir'e göre bu büyük keşif, Kudüs'teki 2. Ramses Tapınağı'nın uzun süre aktif kaldığına işaret ediyor ve “bu koçların sembolik bir mezarlığın içinde keşfedilme olasılığını ve sayıya bakılınca yıllar içinde gömüldüklerini" ortaya koyuyor.
Abdulbasir, Ptolemaios hanedanlığı hükümdarlarının, benimsedikleri eski Mısır inançlarına duydukları hayranlığı dile getirdiğini ifade etti. Buna ek olarak Eski Mısır dinini Yunan diniyle birleştirip, antik tapınaklarda adaklar taşıyan tasvirler yaptıklarına da dikkat çekti.
Heyet, tapınağı çevreleyen kuzey duvarının bazı kısımlarını ve eklentilerini de ortaya çıkarmayı başardı; bu da Kral 2. Ramses tapınağının şekli hakkında 150 yıldır zihinlerde yer etmiş tespitleri değiştirmeyi gerektiriyor. Eski Eserler Yüksek Konseyi Yukarı Mısır Eski Eserler Merkez Dairesi Başkanı Muhammed Abdulbedi'ye göre, heykel parçaları, papirüs parçaları, antik ağaç kalıntıları, giysiler ve deri ayakkabılar bulmanın yanı sıra, “heyet, bu alanın tarihi hakkında daha fazla şey ortaya çıkarmak için alandaki kazılarını sürdürecek ve mevcut kazı sezonu sonunda keşfedilenleri inceleyip belgeleyecek” dedi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.