Ukrayna'nın Zaporijya bölgesindeki çatışmalarda ağırlıklı olarak obüsler kullanılıyor

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA
Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA
TT

Ukrayna'nın Zaporijya bölgesindeki çatışmalarda ağırlıklı olarak obüsler kullanılıyor

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA
Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda iki ordu arasında süren çatışmalarda Zaporijya cephesinde ağırlıklı olarak topçu sistemleri kullanılıyor.
Devam eden savaş nedeniyle Ukrayna'nın Donetsk, Harkiv, Herson ve Luhansk cephelerinde olduğu gibi Zaporijya bölgesindeki Ukrayna topçu birlikleri de bir yıldan beri cephede bulunuyor.
Bölgede konuşlanan ve Ukrayna ordusu için destek atışları yapan topçu birlikleri, görevlerini 24 saat sürdürüyor.
Ukrayna ordusu, müttefik ülkelerden alınan silahlarla topçu sistemlerini Zaporijya cephesinde de yoğun şekilde kullanıyor.
Kundağı motorlu ve çekili obüslerle düşman mevzilerine yönelik atış yapan Ukrayna topçu bataryaları, Rus ordusuna ait zırhlı araçları ve mühimmat depolarını hedef alıyor.
Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden resmi izin alarak yerel yetkililerin eşliğinde Zaporijya cephesine ulaşan AA ekibi, bölgede konuşlu topçu bataryalarının savaş faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.
Almanya, İtalya ile İngiltere'nin ortaklaşa geliştirdiği 155 mm'lik FH70 çekili obüsü de diğer yabancı veya yerli üretim silahlar gibi cephede her gün kullanılıyor.

- "Gece gündüz görevdeyiz"
Ukrayna ordusunun 44. Tugayı'na ait FH70 topçu bataryasının 24 yaşındaki "Ares" kod adlı komutanı, 12 kilometrelik mesafeden düşman mevzilerine ateş açtıklarını söyledi.
Gece gündüz görevde olduklarına dikkati çeken Ares, "Biz şimdi Zaporijya bölgesinde görev yapıyoruz. Her gün savaş faaliyetimizi sürdürüyoruz." şeklinde konuştu.
Ülke genelinde son aylarda en şiddetli çatışmaların yoğunlaştığı Donetsk bölgesindeki Bahmut ve diğer şehirlerde iki ordu arasında çok yakın mesafeden çatışmaların sürdüğünü kaydeden Ares, Zaporijya cephesinde ise ağırlıklı olarak topçu sistemlerinin kullanıldığını dile getirdi.
Ares, "Donetsk bölgesinde savaşın dinamiği farklı. Zaporijya cephesinde ise topçu sistemleri daha yoğun kullanılıyor. Düşman da biz de topçuları aktif kullanıyoruz." dedi.
Kullandıkları silahın teknik özeliklerine değinen Ares, "FH70 obüsü yeterince etkili bir silahtır, hedefe hassas atış yapmak mümkündür. Oldukça geniş mermi seçeneği var. Mermileri 30 kilometrelik hedefe ulaşabiliyor." ifadelerini kullandı.
Hedefe göre atış sayısı ve mermilerin de değiştiğini kaydeden Ares, şu bilgileri paylaştı:
"Her zaman aynı talimatı almıyoruz. Hedefler değişiyor. Örnek olarak söylemek isterim. Eğer hedef bir tank ise onun için bir atış yapılıyor. Hedef başka bir yer ise 3 atış yapılır. Mermiler de ona göre seçiliyor."



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.