Kahire’den vize sistemindeki kolaylıklara dair duyuru

Türkiye, İran ve İsrail gibi ülkelerden ziyaretçilerin gelişine kolaylık sağlıyor.

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa. (Turizm Bakanlığı’nın Facebook sayfası)
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa. (Turizm Bakanlığı’nın Facebook sayfası)
TT

Kahire’den vize sistemindeki kolaylıklara dair duyuru

Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa. (Turizm Bakanlığı’nın Facebook sayfası)
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa. (Turizm Bakanlığı’nın Facebook sayfası)

Mısır Turist ziyaret oranlarını artırma ve yılda 30 milyon ziyaretçiye ulaşma adımları çerçevesinde dün vize sistemi kapsamındaki kolaylıkları duyurdu. Çin ve Hindistan vatandaşları ile Türklere yönelik kolaylıklar, Mısır sınırlarına varışta vize alınmasını sağlıyor. İran ve İsrail vatandaşlarının ise turizm şirketleriyle koordinasyon sağladıktan sonra ülkenin belirli bölgelerine girişte vize ile girmesine izin veriliyor.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Ahmed İsa dün düzenlediği basın toplantısında şu açıklamada bulundu:
“Yeni vize sistemi, Çin vatandaşlarının Mısır’ın çeşitli sınır ve girişlerine varışta vize almalarına olanak tanıyor. Bu şekilde alınan vize yalnızca bir kez geçerli. Hint vatandaşlarının körfez ülkelerinde ikametleri varsa veya ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Avustralya veya Yeni Zelanda’ya giriş vizeleri bulunuyorsa ülkeye varışta vize almalarına izin verilecektir.”
Belirlenen kolaylıklara göre Arap Mağrip ülkelerine (Fas, Cezayir ve Tunus), ayrıca İsrail ve İran’dan gelen turistlere ülkeye varışta vize almalarına izin veriliyor. Bakan açıklamasının devamında şunları söyledi:
“İsrail ve İran vatandaşlarının, turizm şirketleriyle koordineli olarak Mısır’daki belirli bölgelerde vize almalarına izin verilecek. İranlı turistlerin bu vizeyle gezebileceği yerler Güney Sina şehirleriyle sınırlıyken, İsrail vatandaşlarının bu vize ile Kızıldeniz ve Hurgada’yı ziyaret etmesine izin veriliyor. Bazı bölgeler için Türk vatandaşlarına giriş vizelerinin Mısır’ın Türkiye’deki büyükelçiliğinden alınması yerine Mısır havaalanlarında verilmesi uygun görüldü.”
Iraklı turistlere, ABD, İngiltere veya Avrupa Birliği ülkelerine giriş için geçerli vizeleri olması koşuluyla, Mısır liman ve havaalanlarına vardıklarında giriş vizesi verilmesi de onaylandı. Ancak 16 yaşın altındaki ve 60 yaşın üzerindeki Iraklı turistler doğrudan Mısır’a girmek için elektronik vize alması kararlaştırıldı.
İsa, 180 ülkenin vatandaşlarına beş yıllık (çok ziyaretli) vize verilmesine ve bunun maliyetinin 700 dolar olmasına karar verildiğini kaydetti.
Turizm uzmanı Ahmed Abdulaziz, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda bu konuda daha fazla adım atılması çağrısında bulunsa da Mısır hükümeti tarafından açıklanan kolaylıkları ‘turizmi canlandırma ve daha fazla ziyaretçi çekme yolunda atılmış bir adım’ olarak değerlendirdi.
Abdulaziz açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Açıklanan kolaylıklar, bazıları halihazırda yürürlükte olan prosedürlerin açıklığa kavuşturulması veya daha önce uygulanan prosedürlerin eski haline getirilmesiyle düzenlendi. Türk turistler konusunda, 2011’den önce Mısır’a girişte alınan vize ile girmelerine izin verildi. Sonra bu uygulama durduruldu ve Türkiye’deki Mısır Büyükelçiliği’nden önceden vize almaları dışında girişlerine izin verilmedi.”
Turizm uzmanı İsrail ile ilgili olarak “Barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana İsrailli turistlerin Güney Sina şehirlerini ziyaret etmek için varışları sırasında vize almalarına izin veriliyor” açıklamasında bulundu.
Uzman sözleirne şyle devam etti:
“İranlı turistlerin Mısır’a girişi sadece turizm firmaları aracılığıyla ve önceden izin alınarak yapılıyordu. Yeni prosedürler, varışlarında vize almalarına izin veriyor ancak ziyaret edilecek belirli alanlarla birlikte turizm şirketleriyle de koordinasyon içinde olmaları gerekiyor.”
Mısır, turist ziyaret oranlarını yılda yüzde 30’a kadar artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda İsa şu açıklamada bulundu:
“Bakanlık, sektörün ilerlemesi için ulusal bir strateji uygulamaya başladı. Bu, turist deneyimini ve havacılığı geliştirmek ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere üç eksene bağlandı. Sektör gelirini maksimize etmek ve devlete bağımlılığı azaltmak için çalışıyoruz. Bakanlık, müzelere ve tarihi eserlere yapılan harcamaları ikiye katlamayı, turizm deneyimini iyileştirmeyi ve 2028 yılına kadar yılda 30 milyon turiste ulaşmayı hedefliyor.”
İsa ayrıca bu yıl içinde turist sayısının 15 milyona ulaşmasının beklendiği bilgisini paylaştı.
Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı düzenlenen basın toplantısında ‘Saqqara antik eserler bölgesinde Eski Krallık dönemine ait iki antik heykelin keşfedildiğini’ duyurdu. Keşfin detaylarının yakında açıklanacağını söyledi.



Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
TT

Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)

-Arap diplomatik kaynaklar, dün, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenecek Arap zirvesine katılmayacağını açıkladı. Eş-Şara’ya gönderilen resmi davet, İran yanlısı Iraklı siyasetçiler ve destekçileri tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre kaynak yaptığı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Mayıs'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenecek 34. Arap Zirvesi'ne katılmayacak” dedi. Kaynak, “Suriye’yi zirvede Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin temsil edeceğini” belirtti.

Bağdat, yakın müttefiki Beşşar Esed'in devrilmesinden bu yana komşusu ile yakın ilişkiler kurmak isteyen Şam'a karşı temkinli davranıyor. Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı Hamid eş-Şatri başkanlığındaki Irak heyeti, geçen ayın sonlarında Şam'ı ziyaret ederek, güvenlik, ticaret ve terörle mücadele konularında iş birliği konularını görüşmek üzere eş-Şara ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Esed'e en büyük destek Rusya, İran ve Hizbullah'tan gelirken, İran yanlısı Iraklı milisler de Esed'in demokrasi yanlısı protestoları bastırmak için başlattığı kanlı kampanyanın sürdüğü 13 yıllık savaşta rejimi savunmak için mücadele etti. Bu gruplar, sosyal medyadaki destekçileriyle birlikte Şeriat yasalarına karşı sert söylemlerini sürdürüyor.

xsdfrgt

Irak güvenlik kaynakları AFP'ye yaptığı açıklamada, Eş Şara'nın Irak'ta, eski bir tutuklama emri olduğunu ve bu emrin, Şara'nın El Kaide örgütü saflarında ABD ve müttefiklerine karşı savaştığı ve ardından Irak'ta yıllarca hapis yattığı döneme ait olduğunu söyledi.

sdfgthy
Şam sokaklarında devrik Başkan Esed ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in afişi, Mart 2022 (Arşiv-Reuters)

İçişleri Bakanı Abdul Emir el-Şammari, geçen hafta El-Hadath televizyonuna verdiği röportajda, 40 yıllık çatışma ve savaşın ardından göreceli bir istikrara kavuşan Irak'ın, zirveye katılan ileri gelenleri korumak için "kapsamlı güvenlik planları" uygulamaya koyduğunu doğruladı. Irak'ın Şara'nın katılımı için güvenlik garantisi vermesinin istenip istenmediği sorusuna El-Şammari, "Bizden herhangi bir güvenlik garantisi istenmedi ve güvenlik önlemlerimiz herkesi kapsıyor. Bütün konuklar eşit derecede önemlidir" yanıtını verdi.

Zirve ile eş zamanlı olarak Irak İçişleri Bakanlığı cumartesi günü, “11 Mayıs'tan 20 Mayıs'a kadar” gösterilerin yasaklandığını ve “gösteriye yapmaya çalışanların tutuklanacağını” duyurdu.