Mısırlı Said Uluslararası Deprem Tahmin Yarışması’nı kazandı

Şarku’l Avsat'a konuşan ekip lideri Ömer es-Said: “Araştırmamız bilimseldir, astrolojik değildir” dedi

Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
TT

Mısırlı Said Uluslararası Deprem Tahmin Yarışması’nı kazandı

Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)

Hollandalı “deprem tahmincisi” Frank Hoogerbeets, Kahramanmaraş ve Suriye depremlerini tahmin etmesinden bu yana, depremlerle ilgili her türlü tartışmada taraf haline geldi. Hoogerbeets, bu kez, depremleri “tahmin etmek” ve “öngörmek” arasındaki farkı çevreleyen tartışma bağlamında yerini aldı.
Bu tartışma, Mısır'daki Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırmaları Enstitüsü'nden bir araştırma ekibinin Çin’de gerçekleşen uluslararası deprem tahmini yarışmasında birinciliği kazandığının duyurulmasının ardından ortaya çıktı. Enstitünün bu haberi Facebook sayfasında kutlaması, araştırmacıların Hoogerbeets'in depremlerin ne zaman meydana geleceğine ilişkin söylediklerini kınadıkları bir sırada, şaşırtıcı sorulara sebep oldu.
Şarku’l Avsat'a konuşan ekip lideri Ömer es-Said: “Bizim yaptığımız ile Hoogerbeets'in yaptığı arasındaki fark, bilim ile astroloji arasındaki fark gibidir. Bizim yaptığımız, bir algoritmanın sismik istasyonlar tarafından sağlanan verileri okumak için tasarlanıp, daha sonra depremlerin zamanlaması, yeri ve yoğunluğu hakkında bir tahmin veren yapay zeka algoritmalarının kullanımına dayanırken, Hoogerbeets ve diğer habercilerin yaptıkları, gezegenlerin konumlarını depremlerin oluşumuyla ilişkilendirdiği için sismologların, bilimle ambalajlanmış astroloji olduğunu söylediği bir metodolojiye dayanıyor.”
Söz konusu Mısırlı araştırma ekibi, sonuçları mart ayında açıklanan ve Çin'de “Yapay Zekâ Kullanarak Deprem Tahmin Etme Organizasyonu" tarafından her yıl düzenlenen yarışmada 2021 yılında ikincilik kazanmıştı. 2023 mart ayında açıklanan 2022 yarışmasının ise birincisi oldu.


Araştırmacı Ömer es-Said (Şarku’l Avsat)

Es-Said, araştırma ekibinin çalışmasının, Çin'in “Yünnan” ve “Siçuan” eyaletlerinde kurulan 120 deprem istasyonundan sağlanan verilere dayanarak, haftalık deprem tahminleri sunduğunu ve altı ay sürdüğünü ifade etti. Buna ek olarak, 2016 yılında kurulan istasyonların, 2017'den bugüne kadar çok sayıda bilgi sağladığı ve bu bilgilerin, haftalık bazda depremlerin meydana gelip gelmeyeceğini tahmin etmek için makine öğrenimi tabanlı bir algoritmayı eğitmek için kullanıldığını söyledi.
Es-Said: “Algoritma, depremler meydana gelmeden, önleyici sinyalleri belirleyebiliyor ve bir deprem beklendiğinde depremin yerini tahmin edebiliyor. Meydana gelen depremin yeri ve şiddeti ne kadar yakın tahmin edilirse, yarışan ekiplerin değerlendirmesi de o kadar büyük oluyor. Bizim algoritmamız 70'e varan bir doğruluk oranına ulaşmayı başardı” dedi.
Depremleri önceden tahmin etmeyi amaçlayan araştırmalar henüz emekleme aşamasında olsa da ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’ndaki (USGS) Deprem Tehlikeleri Programı'nda görevli bir bilim insanı olan Susan Hough, bu araştırmaların, tahmincilerin deprem tahminleri hakkında konuşmak için kullandıkları bir yönteme dönüştüğü için yeni bir şey söylüyormuş gibi görünmek adına, tahmin ile öne sürdükleri teori arasında bağlantı kurmaya dikkat kesildiklerini ifade etti.
Hough, Hoogerbeets'in Türkiye ve Suriye'deki depremin ardından meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı sarsıntılardan birini tahmin ettiği bir tiviti de bu duruma örnek olarak gösterdi.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.