Mısırlı Said Uluslararası Deprem Tahmin Yarışması’nı kazandı

Şarku’l Avsat'a konuşan ekip lideri Ömer es-Said: “Araştırmamız bilimseldir, astrolojik değildir” dedi

Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
TT

Mısırlı Said Uluslararası Deprem Tahmin Yarışması’nı kazandı

Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)
Araştırmacı Ömer es-Said ve ekibi tarafından kazanılan birincilik sertifikası (Şarku’l Avsat)

Hollandalı “deprem tahmincisi” Frank Hoogerbeets, Kahramanmaraş ve Suriye depremlerini tahmin etmesinden bu yana, depremlerle ilgili her türlü tartışmada taraf haline geldi. Hoogerbeets, bu kez, depremleri “tahmin etmek” ve “öngörmek” arasındaki farkı çevreleyen tartışma bağlamında yerini aldı.
Bu tartışma, Mısır'daki Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırmaları Enstitüsü'nden bir araştırma ekibinin Çin’de gerçekleşen uluslararası deprem tahmini yarışmasında birinciliği kazandığının duyurulmasının ardından ortaya çıktı. Enstitünün bu haberi Facebook sayfasında kutlaması, araştırmacıların Hoogerbeets'in depremlerin ne zaman meydana geleceğine ilişkin söylediklerini kınadıkları bir sırada, şaşırtıcı sorulara sebep oldu.
Şarku’l Avsat'a konuşan ekip lideri Ömer es-Said: “Bizim yaptığımız ile Hoogerbeets'in yaptığı arasındaki fark, bilim ile astroloji arasındaki fark gibidir. Bizim yaptığımız, bir algoritmanın sismik istasyonlar tarafından sağlanan verileri okumak için tasarlanıp, daha sonra depremlerin zamanlaması, yeri ve yoğunluğu hakkında bir tahmin veren yapay zeka algoritmalarının kullanımına dayanırken, Hoogerbeets ve diğer habercilerin yaptıkları, gezegenlerin konumlarını depremlerin oluşumuyla ilişkilendirdiği için sismologların, bilimle ambalajlanmış astroloji olduğunu söylediği bir metodolojiye dayanıyor.”
Söz konusu Mısırlı araştırma ekibi, sonuçları mart ayında açıklanan ve Çin'de “Yapay Zekâ Kullanarak Deprem Tahmin Etme Organizasyonu" tarafından her yıl düzenlenen yarışmada 2021 yılında ikincilik kazanmıştı. 2023 mart ayında açıklanan 2022 yarışmasının ise birincisi oldu.


Araştırmacı Ömer es-Said (Şarku’l Avsat)

Es-Said, araştırma ekibinin çalışmasının, Çin'in “Yünnan” ve “Siçuan” eyaletlerinde kurulan 120 deprem istasyonundan sağlanan verilere dayanarak, haftalık deprem tahminleri sunduğunu ve altı ay sürdüğünü ifade etti. Buna ek olarak, 2016 yılında kurulan istasyonların, 2017'den bugüne kadar çok sayıda bilgi sağladığı ve bu bilgilerin, haftalık bazda depremlerin meydana gelip gelmeyeceğini tahmin etmek için makine öğrenimi tabanlı bir algoritmayı eğitmek için kullanıldığını söyledi.
Es-Said: “Algoritma, depremler meydana gelmeden, önleyici sinyalleri belirleyebiliyor ve bir deprem beklendiğinde depremin yerini tahmin edebiliyor. Meydana gelen depremin yeri ve şiddeti ne kadar yakın tahmin edilirse, yarışan ekiplerin değerlendirmesi de o kadar büyük oluyor. Bizim algoritmamız 70'e varan bir doğruluk oranına ulaşmayı başardı” dedi.
Depremleri önceden tahmin etmeyi amaçlayan araştırmalar henüz emekleme aşamasında olsa da ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’ndaki (USGS) Deprem Tehlikeleri Programı'nda görevli bir bilim insanı olan Susan Hough, bu araştırmaların, tahmincilerin deprem tahminleri hakkında konuşmak için kullandıkları bir yönteme dönüştüğü için yeni bir şey söylüyormuş gibi görünmek adına, tahmin ile öne sürdükleri teori arasında bağlantı kurmaya dikkat kesildiklerini ifade etti.
Hough, Hoogerbeets'in Türkiye ve Suriye'deki depremin ardından meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki artçı sarsıntılardan birini tahmin ettiği bir tiviti de bu duruma örnek olarak gösterdi.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.