Bağdat ile Erbil arasındaki petrol müzakereleri başladı

ICC Tahkim Mahkemesi’nin Irak lehine verdiği kararın ardından Bağdat ile Erbil arasındaki petrol müzakereleri devam ediyor.

IKBY Başbakanı Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani
IKBY Başbakanı Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani
TT

Bağdat ile Erbil arasındaki petrol müzakereleri başladı

IKBY Başbakanı Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani
IKBY Başbakanı Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani

Türkiye ve Irak arasında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde görülen davada Bağdat lehine karar alınmasının ardından, Irak hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti Bağdat'ta aralarındaki petrol anlaşmazlığına ilişkin müzakerelere başladı.
IKBY Maliye ve Ekonomi Bakanı Avat Şeyh Cenab başkanlığında, Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed ve IKBY Bakanlar Kurulu Divanı Başkanı Omid Sabah’ın yer aldığı üst düzey bir heyet dün (Salı) Bağdat'a geldi.
IKBY’den yapılan yazılı açıklamada, heyetin Iraklı yetkililerle Bağdat'ta petrol konusunu görüşmesinin ve anlaşmazlıkların çözümüne yönelik müzakerelere devam etmesinin yanı sıra üst düzey yetkililerle önemli toplantılar gerçekleştirmesinin planlandığı belirtildi.
Irak Petrol Bakanlığı tarafından geçtiğimiz cumartesi günü yapılan açıklamada, Irak'ın IKBY’den Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden ham petrol ihracatına ilişkin Türkiye’ye ICC nezdinde açtığı davayı kazandığını duyurmuştu. Bunun yanında Bağdat, Erbil’deki ilgili makamlar ve Ankara'daki yetkililerle bu yeni gelişmeler çerçevesinde aynı liman üzerinden ihracatın devam etmesi meselesinin görüşeceğini açıkladı.
IKBY Başbakanı Mesrur ​​Barzani, Bağdat lehine kararın açıklanmasının hemen ardından, IKBY petrolünün Bağdat hükümetinin onayı olmadan Türkiye'ye ihraç edilmesinin hukuka aykırı olduğuna ilişkin karar sonrası, petrol dosyasını görüşmek üzere Bağdat'a bir heyet göndereceğini duyurdu. IKBY hükümeti geçtiğimiz pazar günü küçük bir heyeti başkent Bağdat'a göndermiş ve heyet burada Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani başkanlığındaki Irak Petrol Bakanlığından bir heyet ile ICC kararı sonrası IKBY’nin petrol ihracatıyla ilgili yeni mekanizma ve verileri ele almıştı. Ancak IKBY üst düzey yetkililerden oluşan daha büyük yeni bir heyeti dün Bağdat'ta gönderdi. Heyet, burada yıllardır ertelenen bu karmaşık dosyanın siyasi ve teknik yönlerini görüşecek.
Ankara ile Bağdat arasında uzun süredir devam eden davada nihai kararın verilmesinin ardından, IKBY’nin Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Ceyhan limanına petrol ihracatı geçtiğimiz hafta sonunda durduruldu.
IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Paris'teki ICC nezdinde alınan kararın Bağdat hükümetiyle ‘ilişkilere engel oluşturmayacağını’ vurguladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Erbil son aylarda Bağdat ile kesintisiz diyalog ve müzakereler yürüttü. Bunların sonuncusu bütçe dosyası ile petrol ve doğalgaz konusundaydı” denildi. İki tarafın daha sonra anayasa ve IKBY’nin anayasal hak ve yetkileri altında iyi bir ön anlaşmaya vardıkları belirtilen açıklamada, IKBY Başbakanı Barzani’nin Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile sürekli temas halinde olduğu ve Sudani’nin IKBY’ye yaptığı son ziyaretin ardından sorunların anayasaya dayalı olarak çözülmesinin öneminin vurgulandığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca IKBY’nin, Kürt halkının anayasal haklarından vazgeçmemekte kararlı olduğu vurgulandı.
Türkiye ile Irak arasında 1973 yılında, Türkiye’nin ihraç edilen ham petrolün tüm depolama ve bertaraf merkezleri ile nihai istasyona taşınması konusunda Irak tarafının talimatlarına uymasını şart koşan Irak-Türkiye Boru Hattı Anlaşması imzalandı. Irak, anlaşmanın bu hükümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine dava açtı. ICC nezdindeki davada Türkiye aleyhine ve Irak lehine alınan karar, Irak Başbakanı Sudani'nin geçtiğimiz hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaretle aynı zamana denk geldi. Irak Başbakanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Sudani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan, Sudani’nin Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarının artırılması talebine, Irak'a Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarını bir ay süreyle artırma kararı aldıklarını söyleyerek yanıt verdi.



Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
TT

Arap diplomatik kaynak: Şara, cumartesi günü Bağdat'ta yapılacak Arap Zirvesi'ne katılmayacak

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Irak istihbarat şefi Hamid el-Şatri arasındaki bir görüşme (Arşiv-AFP)

-Arap diplomatik kaynaklar, dün, Suriye'nin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenecek Arap zirvesine katılmayacağını açıkladı. Eş-Şara’ya gönderilen resmi davet, İran yanlısı Iraklı siyasetçiler ve destekçileri tarafından sert eleştirilere maruz kalmıştı.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre kaynak yaptığı açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Mayıs'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenecek 34. Arap Zirvesi'ne katılmayacak” dedi. Kaynak, “Suriye’yi zirvede Dışişleri Bakanı Esad Şeybani'nin temsil edeceğini” belirtti.

Bağdat, yakın müttefiki Beşşar Esed'in devrilmesinden bu yana komşusu ile yakın ilişkiler kurmak isteyen Şam'a karşı temkinli davranıyor. Ulusal İstihbarat Servisi Başkanı Hamid eş-Şatri başkanlığındaki Irak heyeti, geçen ayın sonlarında Şam'ı ziyaret ederek, güvenlik, ticaret ve terörle mücadele konularında iş birliği konularını görüşmek üzere eş-Şara ve hükümet yetkilileriyle bir araya geldi.

Esed'e en büyük destek Rusya, İran ve Hizbullah'tan gelirken, İran yanlısı Iraklı milisler de Esed'in demokrasi yanlısı protestoları bastırmak için başlattığı kanlı kampanyanın sürdüğü 13 yıllık savaşta rejimi savunmak için mücadele etti. Bu gruplar, sosyal medyadaki destekçileriyle birlikte Şeriat yasalarına karşı sert söylemlerini sürdürüyor.

xsdfrgt

Irak güvenlik kaynakları AFP'ye yaptığı açıklamada, Eş Şara'nın Irak'ta, eski bir tutuklama emri olduğunu ve bu emrin, Şara'nın El Kaide örgütü saflarında ABD ve müttefiklerine karşı savaştığı ve ardından Irak'ta yıllarca hapis yattığı döneme ait olduğunu söyledi.

sdfgthy
Şam sokaklarında devrik Başkan Esed ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in afişi, Mart 2022 (Arşiv-Reuters)

İçişleri Bakanı Abdul Emir el-Şammari, geçen hafta El-Hadath televizyonuna verdiği röportajda, 40 yıllık çatışma ve savaşın ardından göreceli bir istikrara kavuşan Irak'ın, zirveye katılan ileri gelenleri korumak için "kapsamlı güvenlik planları" uygulamaya koyduğunu doğruladı. Irak'ın Şara'nın katılımı için güvenlik garantisi vermesinin istenip istenmediği sorusuna El-Şammari, "Bizden herhangi bir güvenlik garantisi istenmedi ve güvenlik önlemlerimiz herkesi kapsıyor. Bütün konuklar eşit derecede önemlidir" yanıtını verdi.

Zirve ile eş zamanlı olarak Irak İçişleri Bakanlığı cumartesi günü, “11 Mayıs'tan 20 Mayıs'a kadar” gösterilerin yasaklandığını ve “gösteriye yapmaya çalışanların tutuklanacağını” duyurdu.