Mısır hükümeti, Etiyopya'nın inşasına devam ettiği Nahda (Rönesans) Nahda Barajı’nın yol açtığı krizin devam etmesi ve Mısır'ın su güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle su geri dönüşüm projelerine hız verdi.
Mısır, Etiyopya’nın 2011 yılından bu yana nehrin ana kolu üzerine inşa ettiği barajın Nil suyundaki payını etkilenmesinden çekiniyor. Kahire, Hartum ile birlikte barajın doldurulmasını ve işletilmesini düzenleyen bağlayıcı bir yasal anlaşma çağrısında bulunurken Addis Ababa, su kaynaklarının işletilmesi yoluyla kalkınma hakkını savunarak hidroelektrik üretmeyi planladığı barajın inşasını sürdürmekte ısrar ediyor.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hani Suveylem, ‘tarımsal sulamadan dönen suların yeniden kullanılması projeleriyle’ ilgili bir toplantı düzenledi. Bakanlık açıklamasında, Mısır devletinin tarımsal sulamadan dönen suların yeniden kullanılması amacıyla birçok büyük projeyi hayata geçirerek, sınırlı su kaynaklarından ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kaynaklanan su sorunlarıyla ve çölleşmeyle mücadele etmek, ayrıca gıda güvenliğini sağlamak için büyük çaba sarf ettiğini vurguladı.
Mısır, Etiyopya ile Sudan arasında Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesiyle ilgili bağlayıcılığı olan yasal bir anlaşmaya varılması amacıyla on yılı aşkın bir süre boyunca yapılan müzakereler sonuçsuz kaldı.
Müzakereler, Afrika Birliği'nin (AfB) meseleyle ilgili bir çözüm bulmakta başarısız olmasının ardından 2021 yılının nisan ayında durdu. Bunun üzerine Mısır, dosyayı, daha önce müzakereleri hızlandırma ve tüm tarafların üzerinde uzlaştığı bir anlaşmaya varma çağrısında bulunan bir karar alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıdı.
Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Suveylem, yaptığı açıklamada, “Söz konusu projeler, Mısır'daki su yönetiminin bir örneği olarak tarımsal sulamadan dönen suların yeniden kullanılmasını amaçlıyor” ifadelerini kullandı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mısırlı yetkililer, baraj konusundaki anlaşmazlığa ilişkin açıklamalarında daha sert bir ton benimsediler. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ülkesinin ‘herhangi bir su sıkıntısına katlanmayacağını’ söylerken, Dışişleri Bakanı Samih Şukri yaptığı bir açıklamada, “Etiyopya, aşağı havza ülkeleri Mısır ve Sudan ile daha fazla gerilimi daha da artırması beklenen bir adımla baraj rezervuarını dördüncü kez doldurmaya hazırlanıyor” dedi.
Bakan Suveylem, günlük 7,50 milyon metreküp kapasiteli (Mısır’ın Akdeniz’e bakan kuzey kıyılarındaki) el-Hamam İstasyonu için tarımsal sulamadan dönen suları taşıyan su yolu inşası gibi tarımsal sulamadan dönen suların yeniden kullanılması projelerinin yüzde 55’nin tamamlandığını açıkladı. Suveylem’in açıklamasına göre el-Hamam İstasyonu’na su yolu inşası projesi, 12 adet aktarma istasyonu ve 174 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı bir hattan oluşuyor.
Mısır, su geri dönüşüm projelerine hız verdi
Mısır Sulama Bakanlığı, Etiyopya ile baraj krizinin sürdüğü bir dönemde, kaynakların sınırlı olduğunu vurguladı.

Nahda (Rönesans) Barajı. (DPA)
Mısır, su geri dönüşüm projelerine hız verdi

Nahda (Rönesans) Barajı. (DPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة