Mısır’da el-Ezher Camii’nin kuruluşunun 1083’üncü yıl dönümü kutlanıyor

Kutlamalarda toplu iftar yemekleri veriliyor, dini ve kültürel aktiviteler düzenleniyor.

El-Ezher Camii’nin kuruluş yıl dönümü kutlanıyor. (el-Ezher Şeyhliği)
El-Ezher Camii’nin kuruluş yıl dönümü kutlanıyor. (el-Ezher Şeyhliği)
TT

Mısır’da el-Ezher Camii’nin kuruluşunun 1083’üncü yıl dönümü kutlanıyor

El-Ezher Camii’nin kuruluş yıl dönümü kutlanıyor. (el-Ezher Şeyhliği)
El-Ezher Camii’nin kuruluş yıl dönümü kutlanıyor. (el-Ezher Şeyhliği)

Mısır, her yıl Ramazan Ayı’nın 7’sine denk gelen, el-Ezher Camii’nin kuruluşunun 1083’üncü yıl dönümünü kültürel, dini etkinliklerle ve gurbetçi öğrenciler için düzenlenen toplu bir iftarla kutluyor. Kahire’deki el-Ezher Camii dün, Kur’an-ı Kerim tilaveti, Arapça hat etkinliği ve el-Ezher İnovasyon Destek Ofisi’nin yeteneklerinin ilahileri gibi el-Ezher’in tarihini tanıtmak için çeşitli etkinliklere tanık oldu.
Mayıs 2018’de El-Ezher Yüksek Kurulu, hicri 361 yılında açılan caminin kuruluş yıl dönümünü kutlamak için Ramazan’ın 7’sini kabul etmeye karar verdi.
El-Ezher, Fatımi halifesi el-Muiz Lidinillah tarafından hicri 359 (miladi 970) yılında yaptırıldı. Yapılışı Kahire şehrinin kuruluşundan bir yıl sonraya denk gelen caminin inşası yaklaşık 27 ay sürdü. 7 Ramazan 361’de (miladi 21 Haziran 972) ibadete açıldı.
El-Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan bir yazısında şunları söyledi:
“El-Ezher cami bin yıldan fazla bir süredir bilimin kalesi ve ılımlılık feneri olarak kaldı. Dünyanın dört bir yanından ilim talebeleri geliyor. Alimlerinden dini ve dünyevi ilimler alarak İslam’ın hoşgörü mesajını tüm dünyaya yayan elçiler olarak ondan mezun oluyor.”
El-Ezher Müsteşarı Dr. Muhammed ed-Duveyni de yaptığı konuşmada ‘El-Ezher’in zaman içinde İslami kimliği ve Kur’an-ı Kerim dilini koruduğunu, ayrıca toplumu aşırıcılıktan korumada önemli bir rol oynadığını’ vurguladı. Ed-Duveyni sözlerini şöyle sürdürdü:
“El-Ezher, Mısır’ın ve insanların yararına olan bilimi aydınlatıcı bir kandil gibi sunmaya her zaman heveslidir. Hatta bilimi, dünyanın tanık olduğu farklı kültürlerdeki gelişmeleri ve çeşitliliği dikkate alan kapsamlı bir söylem haline getirmiştir.”
El-Ezher’in koridorları, evrenselliğini, çağlar boyunca bilimsel, sosyal rolünü kanıtlayan tarihi ve kültürel bir semboldür. Camideki gurbetçilerin koridorları arasında eş-Şıvam, el-Yemeniye, el-Mağaribe, es-Sinariye koridorları yer alır. Mısırlıların ise es-Seayide ve el-Baharive yer alıyor.

El-Ezher, yaşları 5 ila 13 arasında değişen yaklaşık 500 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. (el-Ezher Şeyhliği)
El-Ezher Uluslararası Akademisi’nin Müdürü Dr. Abdulmunim Fuad’ın açıklaması şöyle oldu:
 “El-Ezher şeyhi, son yıllarda dersliklerin rolünü yeniden canlandırmayı ve müfredatlarını bilimsel bir vizyonla geliştirmeyi amaçladı. Bu sayede Mısır, İslam ve uluslararası toplumlarda günlük olarak meydana gelen fikir ve gelişmeler ele alındı. Mısır’ın diğer bölgelerinde bin 45 derslik açıldı ve sayısı yarım milyona ulaşan 5 ila 13 yaşlarında çocuklar Kur’an-ı Kerim’ ezberledi. Mısır üniversitelerinin çeşitli mezunlarından yüz binden fazla öğrencinin okuduğu 17 ilde yetişkinler için ilim ve Kur’an-ı Kerim kursları da açıldı.” dedi.
Etkinlikler kapsamında, Mısır valiliklerindeki el-Ezher temsilcilikleri caminin kuruluş yıl dönümü vesilesiyle bir kutlama düzenledi.

El-Ezher Camii, ibadet edenler için başlıca mekanlardan biri konumunda. (el-Ezher Şeyhliği)
El-Ezher Cami’ndeki Ramazan atmosferi, Teravih namazına çok sayıda Mısırlı ve gurbetçi öğrencinin katıldığı dikkat çekici bir etkileşime sahip. Ayrıca camide Ramazan Ayı boyunca gurbetçilere her gün iftar yemeği veriliyor.
El-Ezher Camii, Ramazan Ayı için 260 okuma, öğle namazından sonra 52 toplantı, ikindi namazından sonra 26 toplantı, Ramazan etkinlikleriyle ilgili altı kutlama düzenlenme ve gurbetçi öğrencilere günlük dört bin iftar yemeği verilmesini içeren planını açıkladı.

El-Ezher Cami’nin kuruluş yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. (el-Ezher Şeyhliği)
El-Ezher Medya Merkezi, akşam namazını ve teravihi çeşitli platformlarda ve el-Ezher sosyal paylaşım sitelerinde yayınlıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu yıl teravih namazı, el-Ezher Üniversitesi kıdemli akademisyenler ve profesörler kurulu üyelerinden 12 kişi tarafından günlük 20 rekat kılınıyor.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.