Suriye’nin kuzeybatısını vuran şiddetli fırtına ağır hasar yarattı

İdlib ve Halep kırsalında yerinden edilenlerin ve depremden etkilenenlerin çadırları hasar gördü (Şarku’l Avsat)
İdlib ve Halep kırsalında yerinden edilenlerin ve depremden etkilenenlerin çadırları hasar gördü (Şarku’l Avsat)
TT

Suriye’nin kuzeybatısını vuran şiddetli fırtına ağır hasar yarattı

İdlib ve Halep kırsalında yerinden edilenlerin ve depremden etkilenenlerin çadırları hasar gördü (Şarku’l Avsat)
İdlib ve Halep kırsalında yerinden edilenlerin ve depremden etkilenenlerin çadırları hasar gördü (Şarku’l Avsat)

Saatte 80 ila 105 kilometre hızındaki hava fırtınası ve kuvvetli rüzgarın, Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgeleri etkisi altına almasıyla yüzlerce çadır hasar gördü. Dün etkili olan şiddetli fırtına ve rüzgar, barınaklarda ve kamplardaki yüzlerce sivilin camilere ve binalara sığınmasına neden olurken, meteoroloji merkezleri rüzgar hızında "benzeri görülmemiş" bir artış uyarısında bulundu.
Şiddetli fırtınanın başlamasıyla birlikte özel merkezlerde ikamet eden 200'den fazla aile İdlib'in 50 kilometre batısındaki Cisr eş Şuğur’daki bazı cami ve binalara sığındı. Şiddetli fırtına, İdlib'in kuzeyindeki Dana kenti ve Deyr Hasan yakınlarındaki depremzedelerin sığındığı çadırlara da zarar verdi.  Siviller, kampları çevreleyen özel bina ve alanlarla geçti.
Yerel kuruluşlar ve acil durum ekipleri tarafından yapılan uyarılara rağmen, Halep'in kırsal kesimlerinde 6 Şubat'ta bölgeyi vuran yıkıcı depremde çatlayan bazı binalar, rüzgar nedeniyle çok sayıda evin duvarının yıkılmasına ve bir sivilin hafif şekilde yaralanmasına tanık oldu. Bölgede fırtına sırasında evlere ve çatlayan binalara yaklaşılmaması için çağrıda bulunulurken, halk tüm insani yardım kuruluşlarına azami hazırlıklı olmaları için imdat çağrısı yaptı. Halep kırsalında bulunan kamplarda, rastgele toplanmalarda ve barınma merkezlerinde yaşayan yerinden edilmiş kişilere acil yardım sağlamak için çalışılıyor.
Halep'in kuzeyindeki Cinderes-Afrin yolu üzerinde bulunan 'deprem' sığınağının yöneticisi Ebu Usame, “Depremden etkilenen 200'e yakın ailenin yaşadığı merkezdeki çadırların yarısı etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle uçtu. Okul, tıp merkezi ve mağdurlara hizmet veren restoranlarda hasar oluştu. Onlarca aile, ağır insani şartların ortasında şiddetli rüzgardan korunmak için merkezin ortasındaki beton binanın kenarlarına sığındı” ifadelerini kullandı.
Suriye Müdahale Koordinatörleri ekibi, fırtınanın yol açtığı hasara ilişkin ön istatistiklerini açıkladı. Açıklamada, şimdiye dek Halep ve İdlib kırsalındaki 11 kampta yerlerinden edilmiş kişilere ait 85 çadırın tamamen yerinden söküldüğü, ülkenin kuzeybatısında devam eden fırtına sebebiyle hasarın botunun büyük olduğu aktarıldı. Ayrıca, çadırların sökülmesinin yanı sıra içerideki malzemelerin de fırtına sebebiyle zarar gördüğü kaydedildi.
Ekip, yerinden edilenler için barınaklara ve kamplara verilen hasarın nedenini “kamplarda yerinden edilmiş kişiler için kullanılan çadırların  kötü hava koşullarına dayanamayan çadırlar olmasına” bağladı. Açıklamada, yüzlerce çadırın yıprandığı belirtilerek, depremin üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen modern barınakların kurulmamasının da bunda etkili olduğu aktarıldı.
İdlib ve Halep kırsalındaki aktivistler onlarca ağacın, elektrik direğinin ve yol levhasının kökünden söküldüğünden bahsetti. Beyaz Baretliler, İdlib’te 4 kişinin yaralandığını açıkladı.
Diğer yandan Suriye rejimine bağlı Limanlar Genel Müdürlüğü ise, şiddetli rüzgar ve deniz dalgalarının boyunun 5 metreyi geçmesiyle Tartus ve Lazkiye vilayetlerindeki tüm limanların deniz seferine kapatıldığını duyurdu. Suriye rejimi hükümetine yakın kuruluşlara göre, çok sayıda yüksek voltaj kulesinin düşmesi sebebiyle de Suveyda’da elektrik kesintileri yaşandı.
Suriyeliler, 6 Şubat’ta bölgeyi vuran ve Suriye'nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde 4 bin 191 kişinin ölümüne yol açan yıkıcı deprem felaketinden bu yana doğal afetlerin etkisi altında yaşıyor. Suriye İnsan Hakları Ağı tarafından Salı günü yayınlanan bir rapora göre, Suriye rejimi tarafından kontrol edilen bölgelerde 394 kişi hayatını kaybetti.Yerel kuruluşlar 19 Mart’ta, şiddetli yağmur fırtınası ve sellerde etkilenenlerin toplam sayısının 33 bin 742 olduğunu bildirdi.



Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar
TT

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar

Libya’nın başkenti Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) Savunma Bakanlığı Ebu Selim bölgesinin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı da başkentin güneyindeki ve batısındaki vatandaşlara ‘devam eden süreci yakından takip ettikleri’ belirterek güvence verdi. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına almak için çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Bakanlık tarafından bu sabah yapılan açıklamada askeri operasyonun başarıyla tamamlandığı belirtilirken güvenliğin ve istikrarın devamını sağlamak için bölgedeki operasyonun tamamlanması için gerekli emirlerin verildiğini aktardı.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL), Trablus’ta kötüleşen güvenlik durumundan ve sivillerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde ağır silahlarla çatışmaların yoğunlaşmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. UNSMIL dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, tüm taraflara çatışmalara derhal son vermeleri ve sükûneti yeniden tesis etmeleri çağrısında bulundu. Sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ anlamına gelebileceği uyarısında bulunan UNSMIL, toplumun önde gelen isimlerinin ve liderlerinin durumu yatıştırmaya yönelik çabalarını desteklediğini yineledi.

UBH’ye bağlı güçlerin başkentteki İstikrarı Destekleme Birimi karargahının büyük bir bölümünü ve bu birimi destekleyen İç Güvenlik Birimi'nin karargahını ele geçirdiğini gösteren görüntüler ve gelen haberler eşliğinde Trablus'un farklı mahallelerinden çatışma sesleri duyulmaya devam ediyor.

Güvenlik birimlerinin bazı liderleri arasında yapıldığı söylenen ve karşılıklı çatışmaların başlamasıyla sonuçlanan müzakereler sırasında dün akşam İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin Trablus'un güney banliyölerindeki et-Tekbali Kampı’nda bulunan 444’üncü Tugay karargahında esrarengiz bir şekilde öldürüldü.

Kikli'nin ölüm haberinin ardından UBH’ye bağlı ordu ve güvenlik güçleri, İstikrarı Destekleme Birimi’nin şehrin çeşitli mahallelerindeki ve banliyölerindeki karargahlarına ani bir saldırı düzenledi. Bu operasyonu şehrin 80 kilometre güneydeki Garyan ilçesinde bulunan İstikrarı Destekleme Birimi karargahını kontrol altına alma girişiminin takip etmesi bekleniyor.

Öte yandan yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken UBH Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerden ve tıp merkezlerinden hazırlık seviyelerini arttırmalarını ve herhangi bir acil durumla başa çıkmak için azami hazırlığı sağlamalarını istedi. Çatışmaların nedeniyle Trablus Büyükşehir Belediyesi ve Trablus Üniversitesi, durum sakinleşene kadar eğitime ve sınavlara ara verildiğini duyurdu.