Suudi Arabistan, ABD, Kuveyt, Avrupa Komisyonu ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Merkezi Acil Durum Fonu (CERF) ile birlikte Türkiye’deki depremlerin neden olduğu kaybı finanse etmede en büyük bağışçılar arasında yer alıyor.
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), depremin ardından Türkiye’ye 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısına yanıt olarak 268 milyon dolar katkıda bulunan bağışçılara teşekkür ederek ülkeleri buna destek vermeye ve katkıda bulunmaya çağırdı.
OCHA Sözcüsü Jens Laerke, yardımın Türk hükümetini desteklemek için geldiğini açıklayarak, 2 ay önce meydana gelen depremden 9 milyon kişinin doğrudan etkilendiğini, 3 milyon kişinin ise yerinden edildiğini belirtti.
Laerke “BM insani yardım kuruluşlarına göre gıda dışı yardımlar 4,1 milyondan fazla kişiye ulaştı. 3 milyon kişiye acil gıda yardımı yapılırken, 700 binden fazla kişi çadır, konteyner ve çadır tamir araçları dahil olmak üzere yaşam alanlarının iyileştirilmesi için destek aldı” dedi.
Laerke, 1,6 milyon kişiye su, sanitasyon ve hijyen alanında yardım edildiğini ve yaklaşık 1 milyon litre içme suyu verildiğini belirtti. Ayrıca “Türkiye Sağlık Bakanlığı, travma ve yaralanma tedavisi için ilaç ve tıbbi malzemelerin yanı sıra 4,6 milyon aşı dozu, 16 mobil sağlık kliniği ile desteklenmiştir” dedi.
Suudi Arabistan Kraliyet Divanı Danışmanı ve KSRelief Genel Müdürü Dr. Abdullah er-Rabia, geçtiğimiz Mart ayında Brüksel’de Suriye ve Türkiye’deki depremzedeleri desteklemek için düzenlenen bağış konferansında, depremin meydana gelmesinden bu yana, Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi’nin hava köprüsünün işletilmesini yönettiğini, kurtarma ve müdahale ekipleri, ‘Sivil Savunma’ ve Suudi Arabistan Kızılayı’nın katılımıyla bir merkez başkanlığında acil sağlık ve yardım ekipleri göndermek için talimat verdiğini söyledi. Yetkili, bu durumun Suudi Arabistan’ın afetlerden etkilenen insanlarla yakın dayanışmasının somut bir örneği olduğunu vurguladı.
Rabia, Suudi Arabistan’ın, depremin etkilerini hafifletmek için çalıştığını ifade ederken, yeniden imar için çalışan saha ekiplerinin kararlılığından övgüyle söz etti. Rabia, depremin Suriye ve Türk halkları üzerindeki etkisini azaltmak için devlet ve Suudi vatandaşlar tarafından tahsis edilen meblağın barınma, gıda ve sağlık malzemeleri taşıyan 16 uçakta dahil olmak üzere 150 milyon doları bulduğunu sözlerine ekledi.
KSRelief ile birlikte, uluslararası ve yerel kuruluşlarla ortaklaşa şekilde ilk aşamada hem Suriye’de hem de Türkiye’de 3 bin geçici konut inşa etmek ve yaklaşık 73,3 milyon dolara mal olan projeleri hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını vurguladı. Rabia, uluslararası ve yerel kuruluşlarla ortaklaşa olarak, Suudi Arabistan’ın Suriye ve Türk halklarına depremin etkilerini hafifletmek ve yaşamı normale döndürmek için sürekli desteğini övdü.
Suudi Arabistan, Türkiye’deki depremlerin yaralarını sarmaya çalışan ülkelerin başında geliyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief), Türkiye’nin Hatay ilinde depremzedelere yardım dağıtıyor (SPA)
Suudi Arabistan, Türkiye’deki depremlerin yaralarını sarmaya çalışan ülkelerin başında geliyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief), Türkiye’nin Hatay ilinde depremzedelere yardım dağıtıyor (SPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة