Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Kahire'de

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Mısır'ın BM himayesinde ‘kapsamlı bir siyasi çözüme’ verdiği desteği yineledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad Kahire'de ikili görüşmede (Mısır Dışişleri Bakanlığı / Reuters)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad Kahire'de ikili görüşmede (Mısır Dışişleri Bakanlığı / Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Kahire'de

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad Kahire'de ikili görüşmede (Mısır Dışişleri Bakanlığı / Reuters)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad Kahire'de ikili görüşmede (Mısır Dışişleri Bakanlığı / Reuters)

Mısır ve Suriye, “bir sonraki aşamada iki ülke arasındaki iletişim kanallarını çeşitli düzeylerde yoğunlaştırma” konusunda anlaştılar. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile Kahire'de yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Mısır'ın “Suriye krizinin kapsamlı bir şekilde çözülmesini desteklediğini” ifade etti.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd'e göre Mikdad, on yılı aşkın bir süredir türünün ilk örneği olan bir ziyaret için Kahire'yi ziyaret ediyor. Şukri ve Mikdad, iki ülke ve iki halkın çıkarlarını etkileyen meselelerde iletişimi yoğunlaştırma konusunda mutabık kaldılar.
Şukri, geçtiğimiz Şubat ayının başlarında Suriye’nin kuzeybatısını vuran yıkıcı depremlerin ardından Şam'ı ziyaret etmiş ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Mısır'ın Suriye ile ‘dayanışmasını’ teyit ettiği bir mesaj iletmişti. Mikdad’ın Kahire ziyareti bundan yaklaşık bir ay sonra gerçekleşti.
Mısır Dışişleri Bakanı resmi bir açıklamaya göre, “Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 2254 sayılı Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, ülkesinin Suriye krizine mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarına tam desteğini” yineledi. “BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in ilgili çabalarına Kahire'nin desteğini” teyit etti. “Suriyeli kardeşler arasında ulusal mutabakata varılması, güven inşa edilmesi ve Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının sürdürülmesine ilişkin prosedürlerin yerine getirilmesinin önemine” vurgu yaptı.
Şukri, “Suriye krizinin kapsamlı bir siyasi çözümü, Suriye içişlerine dış müdahaleye son verir, Suriye'nin tam güvenlik ve istikrarını yeniden tesis etmesini garanti eder, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korur, halkının yeteneklerini güvence altına alır, istisnasız her türlü terörizmi ve terör örgütlerini ortadan kaldırır ve Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönmesine izin verir. Söz konusu çözüm kardeş Suriye halkının acılarını dindirmek ve uzun süredir devam eden krizine son vermek için Arap dünyasında ve bölgede istikrar ve kalkınma unsurlarını artıracaktır” dedi.
Suriye Dışişleri Bakanı ise, “ülkesinin, krizin üstesinden gelebilmesi ve Arap ulusunun amaçlarını desteklemede tarihsel rolünü oynayabilmesi için Suriye ile daha fazla Arap dayanışmasına tanık olma arzusunu” ifade etti. Mikdad, Suriye halkının karşı karşıya kaldığı ve halen çekmekte olduğu ekonomik, insani ve güvenlik sorunları da dahil olmak üzere Suriye krizinin çeşitli yönlerini ele aldı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Şukri ve Mikdad’ın ikili görüşmesi için bir oturum düzenledi. Ardından bunu iki ülkenin delegasyonları için genişletilmiş bir oturum izledi” dedi. “Görüşmelerde ikili ilişkilerin çeşitli yönleri ve bunları iki halkın çıkarları ve yararları doğrultusunda ilerletme ve güçlendirme yollarının ele alındığına, ayrıca bir dizi bölgesel ve uluslararası ortak endişe dosyasının tartışıldığına” dikkat çekti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Büyüyen bölgesel ve uluslararası zorluklarla yüzleşmede dayanışma açısından ortak Arap çıkarlarının gerektirdiğinin ışığında, görüşmelerde Suriye halkının tüm topraklarında birlik ve egemenliğini yeniden tesis etmesine ve birikmiş ve artan zorluklara göğüs germesine yardım etmenin yolları ele alındı. Yıkıcı depremin etkilerinden kurtulma çabalarının yanı sıra Suriye krizine kapsamlı bir siyasi çözüm elde etme çabaları da görüşüldü” dedi.
Mikdad'ın Mısır ziyareti, ‘Sisi ile Esed'i bir araya getiren bir zirve düzenleme olasılığı’ haberlerinin ortasında, iki ülke arasındaki ikili ilişkilere ilişkin ‘yeni bir gösterge’ sağladı. Ancak Kahire Üniversitesi Öğretim Görevlisi Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tarık Fehmi, “Mısır-Suriye zirvesi hakkında konuşmak için henüz çok erken” olduğuna inanıyor. Fehmi, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamalarda “iki ülkenin ortak çıkarlarına ulaşmak için çeşitli siyasi ve güvenlik düzeylerinde ilişkilerde ve etkileşimde kademeli bir gelişme olduğunu” ifade etti. Siyaset bilimi profesörü, “Kahire, Suriye krizinin siyasi çözümünde Rusya'nın memnuniyetle karşıladığı ve desteklediği bir rol oynamaya çalışıyor. Şu anda iki ülke arasındaki ilişkiler sistemine daha kapsamlı bir yaklaşımdan bahsetmek, ikili zirveler düzenleme fikrinin ötesine geçiyor” dedi.



Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.