Teknoloji devi çalışanları, hiçbir şey yapmadan servet kazanmış

"Bizi Pokémon kartları gibi istiflediler"

İddiaya göre bu şirketler, yetenekli insanları sadece diğer firmalara kaptırmamak için işe alıyor (Midjourney)
İddiaya göre bu şirketler, yetenekli insanları sadece diğer firmalara kaptırmamak için işe alıyor (Midjourney)
TT

Teknoloji devi çalışanları, hiçbir şey yapmadan servet kazanmış

İddiaya göre bu şirketler, yetenekli insanları sadece diğer firmalara kaptırmamak için işe alıyor (Midjourney)
İddiaya göre bu şirketler, yetenekli insanları sadece diğer firmalara kaptırmamak için işe alıyor (Midjourney)

Aralarında Meta, Twitter ve Microsoft'un da yer aldığı teknoloji devleri, 2022'den beri birçok biriminde küçülmeye gitti ve binlerce çalışanının işine son verdi.
Öte yandan teknoloji devlerinde çalışan birçok kişi, temelde hiçbir şey yapmadan servet kazandıklarını söylüyor.
İddiaların odağında ise Facebook, WhatsApp ve Instagram'ın çatı şirketi Meta yer alıyor.
2021 sonbaharından itibaren Facebook'tan Meta'ya geçiş sürecinde işe alım görevlisi olarak çalıştığını söyleyen 33 yaşındaki Madelyn Machado da o kişilerden biri.
TikTok'ta yaptığı bir paylaşımda Machado, "hiçbir şey yapmamak" için yılda 190 bin dolar aldığını iddia etti.
Machado, Meta'daki diğer işe alım görevlileriyle de konuştuğunu, orada iki yıldır tek bir kişiyi bile işe almadan çalıştıklarını öne sürdü:
"Yani kimseyi işe almamak için daha fazla işe alım görevlisini mi işe aldınız?"

@maddie_macho #stitch with @roilysm well I guess I was forced out hut SAME THING! I do miss not working though. That was niiiiice! #meta #google #layoffs #businessinsider ♬ original sound - Maddie | The Career Finesser

Kariyeri boyunca işe alım uzmanı olarak çalıştığını aktaran Machado, üç kısa görüşmeden sonra Meta'da görev almaya başladığını söyledi.
Daha önce Microsoft'ta çalışan Machado, oradaki görevinden ayrılması için Meta'nın kendisine yılda 70 bin dolar zam teklif ettiğini ileri sürdü.
Dahası, başka teknoloji çalışanları da Meta'nın yetenek avı için sektördeki çalışanları topladığını ve boş oturmaya zorladığını savunuyor.
Geçen yıl yine Meta'da işe alınan eski çalışan Britney Levy de aynı eleştiriyi yaptı.
TikTok'ta paylaştığı bir videoda Levy, "Diğer şirketler bize sahip olmasın diye Meta bizi işe alıyor gibiydi" ifadelerini kullandı:
"Bizi Pokémon kartları gibi istifliyor gibiydiler."
Orada çalıştığı 8 ay boyunca "kendine yapacak iş bulmak için çabaladığını" ve sadece bir görev bulabildiğini söyleyen Levy, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yani orada öylece oturuyorduk.
Wall Street Journal'a konuşan teknoloji girişimcisi Val Katayev de, "İhtiyaç olsun ya da olmasın herkesi işe alıyorlar" dedi:
"Bunu sadece bir yetenek havuzuna sahip olmak için yapıyorlar. Maliyetleri karşılayabiliyorlar."
 
Independent Türkçe, Futurism, Wall Street Journal



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology