Ramazan Bayramı’na hazırlık... Mısır hükümeti pazarlarda denetimlerini artırdı

Hoş geldin Ramazan pazarı, Mısırlılara indirimli fiyatlarla gıda ürünleri sağlıyor (Yerel Kalkınma Bakanlığı)
Hoş geldin Ramazan pazarı, Mısırlılara indirimli fiyatlarla gıda ürünleri sağlıyor (Yerel Kalkınma Bakanlığı)
TT

Ramazan Bayramı’na hazırlık... Mısır hükümeti pazarlarda denetimlerini artırdı

Hoş geldin Ramazan pazarı, Mısırlılara indirimli fiyatlarla gıda ürünleri sağlıyor (Yerel Kalkınma Bakanlığı)
Hoş geldin Ramazan pazarı, Mısırlılara indirimli fiyatlarla gıda ürünleri sağlıyor (Yerel Kalkınma Bakanlığı)

Mısır’ın halkın gıda ihtiyaçlarını karşılama çabaları kapsamında, hükümet indirimli mal satan pazarların ve satış noktalarının faaliyete devam ettiğini açıkladı. Ramazan Bayramı’na hazırlık olarak piyasaların kontrolünün yoğunlaştırıldığı vurgulanırken, yasaklanmış bazı hormonların enjekte edilmiş olduğu etlerin piyasada olduğuyla ilgili iddialar ise kesin bir dille reddedildi.
Mısır hükümeti, son aylarda tanık olunan yüksek fiyatlarla mücadele kapsamında indirimli ürün satış noktalarını genişletti ve sayılarını 550’ye yükseltti. Bunlar arasında, Hoş Geldin Ramazan pazarları, içişleri, tarım ve arazi ıslahı bakanlıklarına bağlı satış noktaları ve Ulusal Hizmet Projeleri Kurumu’na bağlı diğer satış noktaları da bulunuyor. Bu satış noktaları, ‘yüzde 20 ila 30’a varan indirimlerle, diğer pazarlardan daha kaliteli ve daha düşük fiyatlı gıda emtia arzını artırmak’ amacıyla kuruldu.
Yerel Kalkınma Bakanı Hişam Amene dün (Salı) yaptığı açıklamada “Şehirlerde maksimum hazırlık seviyesi yükseltildi. Tüm gıda maddelerinin Ramazan Bayramı’ndan sonra da pazarlarda, dükkanlarda, sabit ve seyyar satış noktalarında uygun miktar ve fiyatlarda bulunmasını güvence altına almak için ilgili tüm makamlarla koordinasyon devam ediyor” dedi.
Yerel Kalkınma Bakanı, valiliklere, yürütme organları, insan sağlığı, veterinerlik ve yiyecek içecek daireleri ile koordinasyon içinde marketler ve sayış noktalarında denetimlerini yoğunlaştırma talimatı verdi. Bu talimat ile gıda ürünlerinin ticaretini kontrol etmek, vatandaşların güvenlik ve sağlığını korumak için insan tüketimine sunulan ürünlerin uygunluğunu teyit etmek, kuralları ihlal edenler hakkında yasal işlem başlatmak ayrıca, şehirlerde indirimli fiyatlarla gıda ürünleri satılan sabit ve seyyar satış noktalarındaki satıcıların çalışmalara devam etmesini sağlamak, emtia fiyatlarında kampanya ve indirimler sağlamak ve satıcıların vatandaşlara indirimli fiyatlarla satış taahhüdü korumak amaçlanıyordu.
Bunun yanı sıra, Mısır Bakanlar Kurulu dün uluslararası olarak yasaklanmış hormonların enjekte edildiği etlerin piyasada olduğuna yönelik iddiaları yalanladı. Gerek yerel gerek ithal olsun, pazarlarda ticareti yapılan tüm etlerin güvenli olduğunu ve uluslararası olarak yasaklanmış herhangi bir hormon içermediğini vurgulayan Bakanlar Kurulu, piyasadaki etlerin güvenliklerinden emin olmak için içlerinden rastgele numuneler alınarak ve devlet onaylı laboratuvarlarda analiz edilerek ilgili düzenleyici makamlar tarafından incelemeye ve gözetime tabi tutulduklarını da belirtti. Mısır Bakanları Kurulu, etlerin sağlık açısından güvenliğini ve insan tüketimine uygunluğunu sağlamak ve uygun olmayan kesimhanelerde kesimlerin yapıldığı veya bir ihlal tespit edildiği taktirde gerekli tüm yasal önlemleri almak için çeşitli şehirlerde tüm pazarlar, mezbahalarda yoğun denetim ve kontrollerin başlatıldığına dikkati çekti.
Mısır’daki Uluslararası Ekonomik Danışma ve Fizibilite Çalışmaları Merkezi Müdürü Ekonomist Hüda el-Mellah ‘Ramazan Bayramı’ndan sonra da tüm gıda maddelerini pazarlarda ve sabit ve mobil satış noktalarında uygun miktarlar ve fiyatlarla sağlama kararına övgüde bulundu. Bunun düşük gelirli bireyler ve yardıma muhtaç gruplar için sosyal korumayı artırmaya ve yüksek fiyatların olumsuz yansımalarını azaltmaya çalıştığını belirtti. Mellah Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte “Yönetim mal satışına yönelik pazarlar ile sabit ve seyyar satış yerleri başta olmak üzere pek çok girişim başlatmaya ve bunları meydanlarda ve şehirlerde yaygınlaştırmaya çalışıyor. Bu özellikle ülkedeki mevcut enflasyon gölgesinde, Ramazan ayı boyunca ve bayramlarda artan talepler karşısında gıda ürünleri sağlamak üzere yapılıyor” dedi.
Mısır Merkez Bankası’ndan alınan veriler, yıllık temel enflasyon oranının Şubat ayında yüzde 40,3 ilen Mart 2023’te yüzde 39,5’e gerilediğini gösterdi. Mellah piyasaları denetlemeye devam etmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca devlet kurumları arasında koordinasyonun gerekli olduğunu, Yerel Kalkınma Bakanlığı pazarlar ve satış noktaları kurmak için çalışırken, Arz Bakanlığı’nın tacirleri denetleme konusunda tamamlayıcı bir role sahip olduğunu belirtti.



Gazze'de İç Güvenlik yetkilisi Zemzem’e suikast: İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı

Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
TT

Gazze'de İç Güvenlik yetkilisi Zemzem’e suikast: İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı

Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)
Yarbay Ahmed Zemzem, silahlı kişilerin arabasına açtığı ateş sonucu öldürüldü (Filistin Enformasyon Merkezi)

Filistin Enformasyon Merkezi, Gazze Şeridi'ndeki İç Güvenlik Teşkilatı yetkililerinden Yarbay Ahmed Zemzem’in bu sabah Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Megazi Mülteci Kampı’nda silahlı kişiler tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürüldüğünü bildirdi.

Gazze İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kısa basın açıklamasında, ilgili makamların Yarbay Ahmed Zemzem suikastıyla ilgili ‘derhal soruşturma başlattığı’ ve suikasta karışan şüphelilerden birini tutukladığı, diğer şüphelilerin izini sürme çabalarının ise devam ettiği belirtildi. Açıklamada olayın arkasındaki koşulları ve nedenleri ortaya çıkarmak için çalışmaların sürdürüldüğü ifade edildi.

Olay, İsrail ordusunun dün akşam Gazze şehrinin batısındaki er-Raşid Caddesi’nde bir araca düzenlenen baskında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları liderlerinden Raid Saad'ı öldürdüğünü açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden meydana geldi. İsrail, Saad'ın öldürüldüğü saldırıyla, Gazze'deki ateşkes anlaşmasını bir kez daha ihlal etti.


Cezayir’de Kabiliyeliler ‘MAK’ ayrılıkçı projesine karşı birleşti

Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
TT

Cezayir’de Kabiliyeliler ‘MAK’ ayrılıkçı projesine karşı birleşti

Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)
Bejaia'da ayrılıkçı projeye karşı düzenlenen miting sırasında aktivistler (Özel hesaplar)

Cezayir’de Kabiliye bölgesi, ayrılıkçı “MAK” hareketinin Fransa’da ilan etmeyi planladığı “bağımsız Kabiliye devleti” girişimine karşı dikkat çekici bir toplumsal mobilizasyona sahne oldu. Cezayir yönetiminin, ülkenin toprak bütünlüğünü hedef almakla suçladığı bu girişime karşı bölgede çeşitli protesto ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştirildi.

Başkent Cezayir’in yaklaşık 250 kilometre doğusunda bulunan ve Kabiliye’nin en büyük kentlerinden biri olan Becaia (Bejaia) vilayetinde, vatandaşlar ve yerel aktörler ulusal birliğe zarar verecek her türlü projeye karşı olduklarını ortaya koyan çok sayıda inisiyatif gerçekleştirdi. Kent genelinde çok sayıda ev ve iş yerinin cephelerine Cezayir bayraklarının asıldığı gözlemlendi.

Becaia Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından “Cezayir tek ve bölünmezdir” sloganıyla düzenlenen, ulusal bayraklarla süslenmiş araçlardan oluşan bir konvoy, kent merkezinden hareket ederek çeşitli cadde ve köyleri dolaştı. Öte yandan Becaia Üniversitesi öğrencileri yayımladıkları bildiride, ayrılıkçı MAK hareketinin projesini reddettiklerini belirterek, “Cezayir’in birliği ve egemenliğine” olan bağlılıklarını vurguladı.


HDK, Güney Kordofan'daki BM karargahına saldırdı: Altı Bangladeşli asker öldürüldü

Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
TT

HDK, Güney Kordofan'daki BM karargahına saldırdı: Altı Bangladeşli asker öldürüldü

Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)
Sudan'ın kuzeyindeki bir beldede devriye gezen HDK üyeleri (Arşiv - AP)

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) dün, kuşatma altındaki Güney Kordofan eyaletinin yönetim şehri Kadugli şehrine insansız hava aracı (İHA) ile düzenlediği bir saldırıyla şehirdeki Birleşmiş Milletler (BM) karargahını hedef aldı. Saldırıda en az altı Bangladeşli asker öldürüldü. Öte yandan şehirdeki bazı insani yardım kuruluşları ve BM ajansları, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle personelini tahliye etmeye başladı.

BM Abyei Geçici Güvenlik Misyonu (UNISFA) tarafından yapılan açıklamada, Kadugli'deki BM merkezine düzenlenen İHA’lı saldırıda ‘altı askerin öldürüldüğü ve altı askerin yaralandığı’ duyuruldu. UNISFA tüm kurbanların Bangladeşli olduğunu ekledi.

Öte yandan Bangladeş Başbakanı Muhammed Yunus, yaptığı açıklamada olaydan dolayı ‘derin üzüntüsünü’ dile getirdi.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise Sudan'daki UNISFA askerlerine yönelik saldırıların ‘haksız ve savaş suçu niteliğinde’ olduğunu vurguladı.

Guterres, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, UNISFA askerlerini hedef alanlardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

Sudan Egemenlik Konseyi saldırıyı kınadı

Öte yandan Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi, saldırıyı ‘uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali ve açık bir ihlali’ olarak nitelendirdi.

Konsey tarafından yapılan açıklamada, ‘korunan bir BM tesisini hedef almanın, organize terörizme eşdeğer tehlikeli bir tırmanış ve suç teşkil eden bir davranış olduğu, uluslararası hukuku kasıtlı olarak hiçe saydığı’ vurgulandı.

sd
Sudan ordusu komutanı Korgeneral Abdulfettah el-Burhan (AFP)

Saldırıdan HDK’yı sorumlu tutan konsey, BM ile uluslararası topluma BM tesislerinin korunması için ‘kararlı tutumlar ve caydırıcı önlemler almaları’ çağrısında bulundu.

HDK dün, kuşatma altındaki Güney Kordofan eyaletinin yönetim şehri Kadugli şehrine İHA’lı saldırı düzenleyerek BM karargahını hedef aldı ve en az altı sivili öldürdü. Bunun üzerine şehirdeki bazı insani yardım kuruluşları ve BM ajansları, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle personelini tahliye etmeye başladı.

Sudan Geçiş Dönemi Egemenlik Konseyi, saldırıyı ‘uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali ve açık bir ihlali’ olarak nitelendirdi. Konsey tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Korunan bir BM tesisini hedef almak, organize terörizme eşdeğer tehlikeli bir tırmanma ve suç teşkil eden bir davranış olup, uluslararası hukuku kasıtlı olarak hiçe sayma ve insani yardım ve uluslararası misyonların çalışmalarını doğrudan tehdit etme anlamına gelir.”

dfrgt
BM Genel Sekreteri António Guterres (Reuters)

HDK, bu saldırıyı, BM Genel Sekreteri António Guterres’in HDK’yı ‘kötü güçler’ olarak nitelendirdiği, HDK’nın ise BM'yi ‘çifte standart’ uygulamakla suçladığı açıklamasından iki sonra gerçekleşti.

Birçok kaynak, HDK'nın Kadugli şehrine İHA’lı saldırı düzenlediğini bildirdi. Şehirde dumanlar yükseldiği görüldü. Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan bir sağlık kaynağı, BM karargahına düzenlenen İHA’lı saldırıda en az altı sivilin öldüğünü söyledi.

Bölge sakinleri kaçıyor

Sudan merkezli bir haber sitesi, HDK'ya bağlı Sudan Kurucu İttifakı’nın (Te’sis) perşembe günü Kadugli sakinlerine askeri çatışma ve operasyon bölgelerini terk etmeleri çağrısında bulunduğunu aktardı. Haberde, bu çağrının bölge sakinleri tarafından geniş çapta dikkate alındığı, bu göç dalgasının savaşın patlak vermesinden bu yana en büyük dalga olduğu ve bölgeden kaçanların çoğunluğunun kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olduğu belirtildi.

Al Sudania News sitesi, Sudan Kurucu İttifakı liderinin yaptığı açıklamada, ittifakın ‘sivilleri korumaya ve Kadugli'den gönüllü tahliyeleri kolaylaştırmaya tam olarak kararlı olduğunu’ söylediğini aktardı.

İttifak lideri, ‘tüm vatandaşlara hayatlarını korumak için çatışmalardan uzak durmaları çağrısını’ yineledi.

Bu gelişmeler yaşanırken Güney Kordofan eyaletinde askeri çatışmalar daha fazla bölgeye yayılıyor ve bunların sivillerin insani durumuna etkisi konusunda endişeler artıyor.

Sudan Ordusu, Güney Kordofan eyaletindeki Kadugli, Dilling ve Abu Jubayhah olmak üzere son üç şehri kontrol ediyor.

Sudan Kurucu İttifakı, geçtiğimiz temmuz ayında, Muhammed Hasan et-Taişi liderliğinde paralel bir hükümetin kurulduğunu açıklayan HDK'nın da dahil olduğu bir siyasi ittifak.

Hartum'da kitlesel gösteriler düzenlendi

Öte yandan dün binlerce Sudanlı, başkent Hartum ve ülkenin diğer şehirlerinde kitlesel gösteriler düzenleyerek, HDK'ya karşı savaşan orduyu destekledi. HDK ise, ülkedeki savaşı sona erdirmek için gösterdiği çabaları boşa çıkarmak amacıyla uluslararası toplumun önünde vatandaşları istismar etmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Yürüyüşler, Sudan ordusu ile birlikte savaşan silahlı gruplar ve İslamcı hareketlerle koordineli olarak Seferberlik ve Halk Direnişi Yüksek Komitesi’nin çağrısı üzerine düzenlendi.

efrgt
Cumartesi günü Port Sudan'da ordu yanlısı yürüyüş (AFP)

Seferberlik ve Halk Direnişi Yüksek Komitesi lideri Korgenereal Beşir Mekki el-Bahi, geçtğimiz ay, Kordofan’ın tüm cephelerinde orduyu desteklemek için genel seferberlik ilan edildiğini ve bazı eyaletlerde eğitim kamplarının açıldığını duyurdu.

Bahi, komite tarafından yayınlanan açıklamasında şunları söyledi:

“Bu yaygın halk ayaklanması, Sudan halkının gerçek iradesini yansıtıyor ve ulusal devlet kurumlarının üzerinde hiçbir meşruiyet olmadığını teyit ediyor.”

Şarku’l Avsat, aralarında Hartum, Port Sudan, Medeni, Dongola, Sennar ve Halfa’nın bulunduğu, Sudan ordusunun kontrolündeki eyaletlerin başkentlerinde düzenlenen yürüyüşleri yerinde takip etti.

HDK'nın yaygın ihlallerine tanık olan El Cezire eyaletinin merkezindeki onlarca belde ve küçük köyde de dayanışma gösterileri düzenlendi.

Protestocular, Sudan ordusuna destek çağrısı yapan pankartlar açarken ‘Tek ordu, tek halk’ sloganları attı. Bazı protestocular ise HDK'nın terör örgütü olarak sınıflandırılması çağrısında bulunan sloganlar attı.

Öte yandan başta Sivil Demokratik Devrimci Güçler İttifakı (Sumud) olmak üzere savaş karşıtı güçler, ‘Barışa ve demokrasiye evet. Savaşa, askeri yönetime hayır’ sloganıyla sosyal medyada yaygın olarak paylaşımların yapıldığı bir kampanya başlattı.