Musk, Twitter'da yapay zekâ projesi başlatmaya hazırlanıyor

Elon Musk. (Reuters)
Elon Musk. (Reuters)
TT

Musk, Twitter'da yapay zekâ projesi başlatmaya hazırlanıyor

Elon Musk. (Reuters)
Elon Musk. (Reuters)

ABD’li milyarder Elon Musk, geçtiğimiz ay ileri teknolojiyle ilgili araştırmaları geçici olarak durdurma çağrısında bulunanların saflarına katılırken Business Insider tarafından yayınlanan bir habere göre Twitter’da kendi yapay zekâ projesini başlatmaya hazırlanıyor.
Business Insider, isimlerini belirtmediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, Musk'ın yakın zamanda yaklaşık on bin grafik işlemcisi (GPU) satın aldığını ve yapay zeka için Twitter’da bir dil aracı kullanacağını aktardı.
Geliştirilmesi büyük miktarda veriye dayanan bu araçlar, OpenAI'nin ChatGPT ve Google'ın Bard chatbot’ları gibi programları aracılığıyla her türlü metni üretebiliyor ve kullanıcı sorularını yanıtlayabiliyor.
Haberde, geçtiğimiz ekim ayında Twitter’ı satın aldığından bu yana şirketin binlerce çalışanını işten çıkaran Musk'ın karşılığında yapay zeka uzmanlarını işe aldığı belirtildi.
Bunlar arasında Google’ıın sahibi Alphabet’in yapay zeka araştırma yan kuruluşu DeepMind’da yapay zeka alanında çalışan Igor Babuschkin ve Manuel Kroiss var.
The Information internet sitesi, şubat ayının sonunda Tesla, SpaceX ve Twitter CEO’sunun ‘Open AI’ ile rekabet etmek için chatbot ChatGPT'ye ekip kurmaya çalıştığını bildirdi
Microsoft'tan Snapchat'e kadar tüm teknoloji devleri ve bir dizi startup üretken yapay zekaya yatırım yapıyor.
Ancak bununla birlikte bu teknolojinin benimsenmesi ve aynı zamanda yüksek hızda ilerlemesi, özellikle OpenAI Başkanı Sam Altman'ın bir sonraki aşamada ‘genel yapay zekaya’ ulaşmaktan bahsettiği için endişeleri de beraberinde getiriyor.
Aralarında Musk ve Open AI'ın rakibi olan Stability AI Başkanı Imad Moustak'ın da bulunduğu yüzlerce akademisyen, şirket başkanı ve önde gelen isim, geçen mart ayı sonunda Open AI tarafından başlatılan Chat GPT 4'ten daha güçlü yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesini en az 6 ay süreyle derhâl durdurmaya çağıran bir metin imzaladı.
Şarku’l Avsat’ın elde ettiği bilgilere göre metne imza atanlar bu teknolojinin insanlık için oluşturduğu büyük tehlikelerden endişe duyduklarını vurgulayarak ”Eninde sonunda sayıca üstün, akıllı, modası geçmiş ve bizim yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler mi geliştirmeliyiz?” diye sordular.
Musk, 2018'de şirketten ayrılmadan önce 2015'te OpenAI'yi kurdu. Microsoft 2019 yılında, Kaliforniya merkezli girişimin ana finansörü oldu.



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology