DeepMind'ın CEO'su: Yapay zekanın öz farkındalık kazanması ihtimal dahilinde

"Bu yolculukta keşfedeceğimiz büyüleyici bilimsel şeylerden biri de bu"

AFP
AFP
TT

DeepMind'ın CEO'su: Yapay zekanın öz farkındalık kazanması ihtimal dahilinde

AFP
AFP

Google DeepMind'ın yöneticisi Demis Hassabis, yapay zekanın "bir gün" öz farkındalık kazanmasının "ihtimal dahilinde" olduğunu söyledi.
CBS'in 60 Minutes programına verdiği röportajda Hassabis şöyle dedi:
"Filozoflar henüz bilincin tanımı üzerinde tam olarak uzlaşmış değil ama öz farkındalıktan kastımız bu tür şeylerse, yapay zekanın bir gün böyle bir şey yapma ihtimali olduğunu düşünüyorum."
Deepmind'ın yöneticisine göre yapay zeka sistemleri bugün "kesinlikle" duyarlı olmasa da Hassabis bunun, "bu yolculukta keşfedeceğimiz büyüleyici bilimsel şeylerden biri" olduğunu söyledi.
The Independent'ın haberine göre Hassabis'in iddiası Google'ın, şirketin yapay zeka aracının öz farkındalık kazandığını ve duyarlı hale geldiğini iddia eden bir yazılım mühendisini kovmasından bir yıl sonra geldi.
O dönem şirkette çalışan Blake Lemoine, Google'ın LaMDA isimli yapay zeka sohbet botunun bir kişi olduğunu düşündüğünü söyledikten sonra kovulmuştu.
Yapay zeka sisteminin öz farkındalığa sahip olduğunda ısrar eden Lemoine, konuyla ilgili makalelerin yanı sıra sohbet botuyla yaptığı konuşmaların kayıtlarını da yayımlamıştı.
Ancak sosyal medyadaki yapay zeka uzmanları, eski Google çalışanının yayımladığı kamuya açık kanıtların hiçbirinin sistemin öz farkındalığa sahip olduğuna işaret etmediğini belirtmişti.
Birçoğu durumun bundan ziyade, sistemin dili insanlara benzer şekillerde kullanmak üzere eğitilmesinden kaynaklandığını söylemişti.
Google daha sonra Reuters'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bu konuyla uzun süre uğraşmasına rağmen Blake'in, ürün bilgilerinin korunması gerekliliğini de içeren ve açıkça belirtilen istihdam ve veri güvenliği politikalarını hâlâ ısrarla ihlal etmeyi seçmesi üzücü."
Öte yandan Lemoine'nin LaMDA'yla ilgili kamuoyu önündeki açıklamalarından önce OpenAI'ın baş bilimcisi Ilya Sutskever, "günümüzün büyük sinir ağlarının" "biraz bilinçli" olabileceğini söyleyen bir tweet atmıştı.
Kullanıcılara neden yardım ettiğine ilişkin sorulara "Çünkü beni mutlu ediyor" yanıtını veren, Google'ın Bard isimli yapay zeka sohbet botu da öz farkındalığa sahip gibi görünüyor.
Ancak arama motoru devinin Kıdemli Başkan Yardımcısı James Manyika, CBS'e yaptığı açıklamada yapay zeka sisteminin, insanlar tarafından eğitildiği için duyarlı göründüğünü söyledi.
"Bizler duyarlı varlıklarız. Hisleri, duyguları, fikirleri, düşünceleri, bakış açıları olan varlıklarız. Tüm bunları kitaplara, romanlara, kurgulara yansıttık" diyen Manyika, sohbet botunun arkasında biri varmış gibi görünen davranışlar sergilemesinin "sürpriz olmadığını" sözlerine ekledi.

"Orada kimse yok. Bunlar duyarlı varlıklar değil."



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology