AB, acil mali yardımı Tunus’a yönlendirmeyi tartışıyor

İtalya, IMF ile ‘iyi bir çözüm’ için bastırıyor.

Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa bakanlar toplantısından bir fotoğraf (DPA)
Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa bakanlar toplantısından bir fotoğraf (DPA)
TT

AB, acil mali yardımı Tunus’a yönlendirmeyi tartışıyor

Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa bakanlar toplantısından bir fotoğraf (DPA)
Pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa bakanlar toplantısından bir fotoğraf (DPA)

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Dışişleri Konseyi’nin bir toplantısında, Tunus’taki sosyal ve ekonomik koşulları daha da kötüleştirecek bir mali çöküşü önlemek için, artan yasadışı göç sorunu ortasında Tunus’a acil mali yardımın yönlendirilmesi konusunu tartışıyor.
Tunus konusunu destekleyen Avrupa ülkelerinin başında İtalya ve Fransa geliyor. Diğer ülkeler, mali yardımı ‘demokratik yola dönüş, hak ve özgürlüklere saygı gösterme ve tutuklama dalgasını durdurma’ ile ilişkilendirmeye çalışırken, bu durum Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said liderliğindeki siyasi sürece karşı birçok muhalefet sembolünü etkiledi.
İtalya Başbakanı, ekonomik krizin kötüleşmesini önlemek ve yasadışı göçle mücadele alanındaki yeteneklerini güçlendirmek için Tunus meselesine acil destek verilmesini savunuyor. 50 milyon eurosu küçük ve orta ölçekli işletmelere gidecek olan 100 milyon euro (yaklaşık 333 milyon Tunus dinarı) tutarında Tunus yardımı vermeye hazır olduğunu açıkladı. İtalya Başbakanı ayrıca, Tunus kıyılarından yayılan rekor düzeydeki yasadışı göç dalgaları ortasında bir dizi AB ülkesini, hızlı mali eylem ihtiyacına ikna etme yönündeki umudunu dile getirdi. Bu yılın ilk aylarında İtalya kıyılarına ulaşanların sayısının 30 binden fazla yasadışı göçmen olduğu tahmin ediliyor. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, medya organlarına yaptığı açıklamada Tunus’tan yasa dışı göçün yüzde 100 arttığını dile getirdi. Tajani, “AB, bugüne kadar bizimle yeterince dayanışma göstermedi. Ama daha fazla dayanışma göstermesi gerektiğini anlamaya başladı. Çünkü bu insanlar İtalya’nın Lampedusa adasında kalmıyorlar” dedi.
Gözlemciler, Tunus’un yasadışı göç sorunuyla karşı karşıya kaldığına ve fon ve mali yardım almak için Akdeniz’e kıyısı olan AB ülkelerine baskı yaptığına inanıyor. Gözlemcilere göre IMF’de temsil edilen ülkeler, Tunus’un zor durumdaki bütçesini finanse etmek için 1,9 milyar dolarlık bir kredi sağlamalı.
İtalya Dışişleri Bakanı, pazartesi günü Lüksemburg’daki Avrupa Dışişleri Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, kredi anlaşmasının ‘Tunus’un hasta ekonomisini kurtarmak için önemli olacağını’ söyledi.
Tunus hükümeti, IMF ile müzakerelerinde bir reform paketi sözü verdi. Ancak anlaşmazlık noktası, Tunus Cumhurbaşkanı Said’in toplumsal huzursuzluk korkusu nedeniyle açıkça reddettiğini açıkladığı hükümet sübvansiyonlarının azaltılması veya iptal edilmesi etrafında dönüyor.
İtalya merkezli haber ajansı Aki’nin haberine göre Tajani, ‘Akdeniz ve Kuzey Afrika’nın istikrarı için kilit bir ülke olan’ Tunus’ta, AB’nin daha fazla yatırım yapabileceğini, ancak orada durumun ne yazık ki karmaşık olduğunu vurguladı.
Tunus, yurt dışı ile ekonomik işlemlerinin ve ticaret alışverişlerinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturan AB’nin bir ortağı. İki taraf arasında imzalanan anlaşmalar, ‘Tunus’un seçkin ortak rütbesini elde etmesi için kamu hak ve özgürlüklerine saygı duyması gerektiğini’ şart koşuyor.
Pazartesi günü 16 mülteci, Tunus’taki Asliye Mahkemesi’ne çıktı. Öte yandan ‘kamu görevlisine görevini yaparken aşırı şiddet kullanarak saldırmakla’ suçlanan 15 mülteci daha çarşamba günü Tunus yargısının karşısına çıkacak.
Bu gelişme, Tunus İçişleri Bakanlığı’nın 11 Nisan’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği binası önünde mülteci ve sığınmacıların oturma eylemini zorla dağıtması sonrasında yaşandı. Olay, güvenlik güçleri ve bir dizi Afrikalı mülteci arasında çatışmalara yol açtı.



Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: İran'ı Suriye'de kaos yaymaması konusunda uyarıyoruz

Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani (SANA)
Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani (SANA)
TT

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani: İran'ı Suriye'de kaos yaymaması konusunda uyarıyoruz

Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani (SANA)
Suriye Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani (SANA)

Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, İran'ı Suriye halkının iradesine, ülkenin egemenliğine ve bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

Şeybani, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in yeni Suriye hükümeti de dahil olmak üzere bölge ülkeleri arasında diyalog çağrısında bulunduğu bir girişimde Suriye'de topyekûn bir iç savaşa karşı uyarmasının ardından bu açıklamada bulundu.

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, pazartesi günü yaptığı konuşmada, “Suriye’de güçlü ve onurlu bir hareketin yükseleceğini öngörüyorum” diyerek Suriye'deki cesur gençlerin İsrail'i kovacağını söyledi.

İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzu, müttefikleri Filistinli Hamas Hareketi ve Lübnanlı Hizbullah'a yönelik İsrail saldırıları ve ardından Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminin düşmesiyle geriledi.

İran, Suriye’deki iç savaş boyunca Beşşar Esed'i desteklemek için milyarlarca dolar harcadı. İç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana müttefiki Esed rejimini iktidarda tutmak için Suriye'de Devrim Muhafızları Ordusu’ndan (DMO) güçleri konuşlandırdı.

Suriye'deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada İran'ın son yıllarda Suriye'de oynadığı rolü eleştirdi.

Suriye'nin İran için bir sıçrama tahtası haline geldiğini ve buradan dört önemli Arap başkentini yönettiğini belirten Şera, “Girdiği ülkelerde savaşlar ve yolsuzluklar çıkarmış, Körfez'in güvenliğini istikrarsızlaştırmış ve bölgeyi uyuşturucu ve Captagon ile doldurmuştur” ifadelerini kullandı.