Rusya topraklarındaki Alman çalışan sayısını azaltıyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/rusya/4351661-rusya-topraklar%C4%B1ndaki-alman-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan-say%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1-azalt%C4%B1yor
Rusya topraklarındaki Alman çalışan sayısını azaltıyor
Moskova'daki Kremlin binası (AFP)
Moskova, topraklarındaki Alman çalışan sayısını önemli ölçüde azaltıyor; bu da Rusya'daki Alman kurumlarında çalışan yüzlerce memur ve işçinin önümüzdeki günlerde ülkeyi terk etmek zorunda kalacağı ya da işlerini kaybedeceği anlamına geliyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Rus makamlarının Haziran ayından itibaren Almanya'nın Rusya'daki diplomatik misyonlarında ya da kamu kurumlarında, özellikle de kültür ve eğitim sektörlerinde çalıştırabileceği ya da gönderebileceği kişi sayısını önemli ölçüde azalttığını duyurdu.
Aynı kaynak, bu cezai önlemden büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının yanı sıra ülkedeki Goethe Kültür Enstitüsü, Alman okulu ve hatta Rus okullarında çalışan öğretmenler de dahil olmak üzere yüzlerce kişinin etkilendiğine dikkat çekti.
Bakanlık, prosedürün benzer sayıda Alman ve Rus yerel çalışanı içerdiğini, ancak bu iki kategoriden biri hakkında belirli sayılar veremediğini de sözlerine ekledi.
İlk grubun 1 Haziran'a kadar ülkeyi terk etmesi gerekecek. Bir haber kaynağı, Rusların da işlerini kaybedeceklerini çünkü Alman kurumlarının artık onları istihdam etme hakkına sahip olmayacağını ekledi.
Kaynak, yayınlanan ilk maddelerin tüm çalışanların ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını gösterdiğini açıkladı.
Bu bilgi Sueddeutsche Zeitung gazetesi tarafından ortaya çıkarıldı. Gazete durumu Berlin'e karşı “Moskova'nın diplomatik savaş ilanı” olarak değerlendirdi.
Şarku’l Avsat’ın Sueddeutsche Zeitung’dan aktardığı habere göre Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Bu tek taraflı, haksız ve anlaşılmaz bir adımdır” denildi.
Nisan ayı ortasında Almanya, “istihbarat servislerinin varlığını azaltmak” amacıyla bir dizi Rus diplomatı sınır dışı etmiş, Moskova da buna karşılık olarak 20 Alman elçilik çalışanını sınır dışı etmişti.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Nisan ayında Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya'da kalmasına izin verilen Alman diplomat ve kamu kurumu temsilcilerinin sayısına bir tavan getirdiğini duyurdu.
Haber kaynağı, “Rusya'nın Haziran başı için belirlediği bu tavan, Rusya'daki (Alman) varlığının tüm alanlarında önemli bir azalma anlamına geliyor” dedi.
Gazeteye göre Alman yetkililer geçtiğimiz haftalarda Rus bakanlığı kararını geri alması için ikna etmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştı.
Dışişleri Bakanlığı'na göre Berlin, bu tedbirin ardından Rusya ile karşılıklı mevcudiyet alanında gerçek bir denge sağlamak isteyecek.
Tüm bunlar, bir zamanlar yakın olan Almanya ve Rusya arasındaki ilişkilerin tüm zamanların en düşük seviyesine indiği bir dönemde yaşanıyor.
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, on yıllardır Rusya ile yakınlaşmanın bu iki alanı üzerine bahis oynayan Almanya'yı büyük bir diplomatik ve ekonomik değişiklik yapmaya zorladı.
Savaştan önce Moskova, Almanya'nın en önemli gaz tedarikçisi ve en önemli petrol tedarikçilerinden biriydi.
Almanya enerji tedarik operasyonlarını durdurdu ve Kiev'in en önde gelen silah tedarikçilerinden biri ve aynı zamanda en büyük mali destekçilerinden biri haline geldi.
Esed rejimi ile Rusya arasındaki 12 maddelik askeri anlaşmanın metni yayınlandıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5099094-esed-rejimi-ile-rusya-aras%C4%B1ndaki-12-maddelik-askeri-anla%C5%9Fman%C4%B1n-metni-yay%C4%B1nland%C4%B1
Esed rejimi ile Rusya arasındaki 12 maddelik askeri anlaşmanın metni yayınlandı
Fotoğraf: AFP
2015 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Suriye arasında aynı yılın 26 Ağustos'unda imzalanan anlaşmanın Devlet Duması tarafından onaylanmasının ardından Rus Silahlı Kuvvetleri'nden bir “hava filosunun” Suriye topraklarında konuşlandırılmasını kabul etti. Mecelle, tartışmalı paragraflar da içeren maddeleri ile bu anlaşmanın bir kopyasını elde etti.
Bu anlaşmaya göre, devrik Suriye rejimi, “Rus Hava Filosu”nun konuşlanması için Suriye topraklarının bir bölümünden feragat ediyor. Rus tarafının, filonun kendisi için belirlenen görevleri yerine getirmesi için gerekli olan her türlü silah, mühimmat, teçhizat ve malzemeyi, çalışan personelin güvenliğini garanti edecek ve yaşamını destekleyecek şekilde, Suriye tarafına ücret ödemeden Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarına nakletme “hakkı” bulunuyor.
Anlaşmada ayrıca “transfer edilen tüm fonların yanı sıra Rus tarafının Hmeymim Hava Üssü'ne yerleştirdiği altyapı tesislerinin de Rusya Federasyonu'nun malı olacağı” belirtiliyor. Anlaşma aynı zamanda “Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sivil ve idari yargısının yetkisine” karşı da Rus tarafına tam bir dokunulmazlık sağlıyor.
Suriye Arap Cumhuriyeti temsilcilerinin, komutanının onayı olmadan Rus Hava Filosu’nun konuşlandığı bölgelere girmesine izin verilmiyor. Şarku’l Avsat’ın Majalla’dan aktardığı habere göre aşağıda anlaşmanın tam metni yer alıyor:
Rusya Federasyonu ve Suriye Arap Cumhuriyeti (bundan böyle iki taraf olarak anılacaktır).
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasındaki eski 8 Ekim 1980 tarihli Dostluk ve İşbirliği Antlaşması ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı arasında askeri iş birliğine ilişkin 7 Temmuz 1994 tarihli anlaşmanın hükümlerine dayanarak, Rusya Federasyonu ve Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini korumaya yönelik ortak arzudan yola çıkarak, Rus Hava Filosu’nun Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarındaki varlığının, bölgede güvenlik ve istikrarı koruma hedeflerini gerçekleştirme amacının savunma amaçlı olduğunun, diğer ülkelere yönelik olmadığının farkında olarak, terörizm ve radikalizm ile mücadele görevlerinin kapsamlılığını vurgulayarak, terör tehditlerine karşı ortak çaba gösterilmesinin gerekliliğini kabul ederek, iki taraf aşağıdaki hususlarda mutabakata varmışlardır:
Madde 1
Terminoloji
Bu anlaşmanın amaçları doğrultusunda terimler şu anlama gelmektedir:
“Rus Hava Filosu”, Rus Silahlı Kuvvetlerinin silahlarla, askeri ve özel teçhizatla, gerekli maddi kaynaklar ve diğer taşınmazlar ile birlikte yaşam destek tesisleriyle donatılmış, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında konuşlandırıldığı yerde bulunan askeri oluşumu anlamına gelmektedir.
Rus Hava Filosu’nun taşınmaz varlıkları: Suriye Arap Cumhuriyeti'nde kullanması için Rus tarafına devredilen arazi parselleri, Rus Hava Filosu sahasında bulunan gayrimenkuller, binalar ve tesisler, yere sabit, varlık amaçlarına ciddi zarar vermeden hareket ettirilemeyen, Rus tarafına tahsis edilen, Rus tarafına ait olan ve Rus Hava Filosu’nun çalışmasını sağlamak üzere tahsis edilen diğer nesneler anlamına gelmektedir.
Rus Hava Filosu Dağıtım Sahası: Bu anlaşma uyarınca Rus tarafına devredilen ve Rus Hava Filosu’nun konuşlandırılması için belirlenen arazinin (arsalar) bir bölümü anlamına gelmektedir.
Madde 2
Anlaşmanın konusu
- Rus taraf, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin talebi üzerine Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarında bir Rus Hava Filosu konuşlandıracaktır.
- Rus Hava Filosu’nun konuşlanacağı yer ve Rus tarafa devredilen taşınmazlar, işbu anlaşmaya eklenen özel bir protokolle belirlenecektir.
- Rus Hava Filosu’nun konuşlandırılması amacıyla Suriye tarafı, taraflar arasında mutabakata varılan gerekli bölgenin yanı sıra, altyapısı ile Hmeymim Hava Üssü'nü de (Lazkiye şehri) Rus tarafına sunacaktır.
- Hmeymim Hava Üssü, altyapısı, iki tarafın anlaşması kapsamında tahsis edilen gerekli araziler, Rusya Federasyonu'nun kullanımına ücretsiz olarak sunulacaktır.
- Rus Hava Filosu’nun çalışmaları, Rusya ve Suriye tarafları arasında mutabakata varılan planlar doğrultusunda Rus Hava Filosu Komutanının kararlarına göre yürütülecektir.
Transfer edilen tüm fonların yanı sıra Rusya tarafından Hmeymim Hava Üssü'ne kurulan altyapı tesisleri Rusya Federasyonu'nun mülkiyetinde olacaktır.
Madde 3
Yetkili taraflar
Her iki tarafın da yetkilendirdiği taraflar şunlardır:
Rusya Federasyonu adına- Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı.
Suriye Arap Cumhuriyeti adına - Suriye Arap Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı.
- Taraflar, yetkilendirdikleri tarafı değiştirmeleri halinde bunu diplomatik kanallardan yazılı olarak birbirlerine bildirmekle yükümlüdür.
- Rus Hava Filosu komutanı, Rus Hava Filosu’nun çalışmaları ile ilgili meseleleri çözmekte, Rus tarafının yetkili organın temsilcisidir.
Madde 4
Rus Hava Filosu’nun oluşumu
- Rus tarafı, Suriye tarafıyla mutabakata vararak, Rus Hava Filosu’nun oluşumunu (uçak tipi ve sayısı, silahlar, askeri teçhizat ve personel sayısı) belirlemektedir.
- Rus Hava Filosu’nun organizasyonel ve işlevsel yapısı Rus tarafındaki yetkili tarafça geliştirilecek, onaylanacak, değiştirilecek ve Suriye tarafındaki yetkili taraf bu konuda bilgilendirilecektir.
Madde 5
Mal ve taşınmaz ithalatı ve ihracatı ile çalışan personelin giriş ve çıkışı
- Rus tarafı, Suriyeli tarafa herhangi bir harç veya ücret ödemeksizin, Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarına Rus Hava Filosu yararına ve kendisi için belirlenen görevleri yerine getirmek, çalışan personelin güvenliğini sağlamak ve yaşamını desteklemek için gerekli her türlü silah, mühimmat, teçhizat ve malzemeyi ithal etme ve ihraç etme hakkına sahiptir.
- Aktarılan tüm fonların yanı sıra Rusya tarafından Hmeymim Hava Üssü'ne yerleştirilen altyapı tesisleri de Rusya Federasyonu'nun mülkiyetinde olacaktır.
- Rus Hava Filosu unsurları, Rusya Federasyonu'na gitmek için geçerli belgeleri kullanarak ve Suriye Arap Cumhuriyeti sınır ve gümrük yetkililerinin denetimine tabi olmaksızın, Suriye Arap Cumhuriyeti sınırlarından serbestçe giriş ve çıkış yapabilecektir.
Madde 6
Dokunulmazlıklar ve ayrıcalıklar
- Rus Hava Filosu personeli, Suriye Arap Cumhuriyeti'nde kaldıkları süre boyunca, Suriye Arap Cumhuriyeti'ne vardıklarında hakkında bilgilendirildikleri, ev sahibi ülkenin kanunlarına, geleneklerine ve adetlerine uymak zorundadır.
- Rus Hava Filosu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sivil ve idari yargısının yetkisine karşı tamamen dokunulmazdır.
- Rus Hava Filosu’nun taşınır ve taşınmaz mallarına dokunulamaz. Suriye Arap Cumhuriyeti yetkililerinin temsilcilerinin, komutanının onayı olmadan Rus Hava Filosu’nun konuşlandığı bölgelere girme hakkı yoktur.
Rus Hava Filosu arşivine ve içindeki tüm belgelere, konumları ne olursa olsun dokunulamaz.
- Komutanı da dahil olmak üzere Rus Hava Filosu personeline ve ailelerine, 18 Nisan 1961'de imzalanan Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonlardaki diplomatlara ve aile üyelerine tanınanlara benzer dokunulmazlıklar ve ayrıcalıklar tanınmaktadır.
- Rus Hava Filosu çıkarları doğrultusunda kullanılan Rus Hava Filosu nakliye araçları ve uçakları dokunulmazdır ve denetim, arama, el koyma, müsadere ve diğer zorlayıcı icraatlara karşı bu dokunulmazlıktan yararlanmaktadır.
Rus Hava Filosu, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin sivil ve idari yargısının yetkisine karşı tam bir dokunulmazlığa sahiptir
Madde 7
Taleplerin çözümü
- Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu, Hava Filosu ve personeli hakkında hiçbir talepte bulunma hakkı yoktur. Rus Hava Filosu ve bireylerinin faaliyetleriyle ilgili olarak kendisine karşı herhangi bir iddiada bulunma, dava açma hakkı yoktur.
- Suriye Arap Cumhuriyeti, Rus Hava Filosu ve personelinin çalışmaları ile ilgili olarak zarara uğraması halinde üçüncü şahıslar tarafından ileri sürülebilecek her türlü talebi çözümlemeyi taahhüt etmektedir.
Madde 8
Vergi imtiyazları
Suriye Arap Cumhuriyeti, Rus Hava Filosu’nu her türlü doğrudan ve dolaylı vergiden muaf tutmaktadır.
Madde 9
Revizyonlarda bulunmak
Tarafların karşılıklı mutabakatı ile işbu anlaşmada, ayrı protokoller halinde düzenlenecek revizyonlar yapılabilir.
Madde 10
Çekişmelerin çözümü
Bu anlaşma hükümlerinin uygulanmasına veya yorumlanmasına ilişkin tüm anlaşmazlıklar taraflarca istişare yoluyla çözülecektir.
Madde 11
Yürürlüğe girme
Bu anlaşma imzalandığı tarihten itibaren geçici olarak geçerlidir. Her iki tarafça gerekli iç prosedürlerin tamamlandığına ilişkin diplomatik kanallar aracılığıyla bildirim teatisi yapıldığı tarihte yürürlüğe girecektir.
Madde 12
Sözleşmenin süresi ve feshi
Bu anlaşma süresiz olarak akdedilmiştir.
Taraflardan biri bu sözleşmeyi feshetmek isterse bunu diğer tarafa yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Bu durumda işbu anlaşma, ilgili bildirimin alındığı tarihten itibaren bir yıl sonra sona erecektir.
Anlaşma, 26 Ağustos 2015 tarihinde Şam'da Rusça ve Arapça dillerinde iki orijinal nüsha olarak hazırlanmıştır ve her iki metin de hukuki açıdan eşittir.
Rusya Federasyonu adına Suriye Arap Cumhuriyeti adına