İtalya'da 21 istihbaratçıyı taşıyan teknenin batmasıyla ilgili neler biliniyor?

Teknenin yolcularından 13'ü İsrail, 8'iyse İtalya istihbarat servisi için çalışıyordu

İtalya'da 21 istihbaratçıyı taşıyan teknenin batmasıyla ilgili neler biliniyor?
TT

İtalya'da 21 istihbaratçıyı taşıyan teknenin batmasıyla ilgili neler biliniyor?

İtalya'da 21 istihbaratçıyı taşıyan teknenin batmasıyla ilgili neler biliniyor?

İtalya'da bulunan Maggiore Gölü'nde iki İtalyan istihbarat ajanı, bir emekli Mossad ajanı ve bir Rus vatandaşının ölümüyle sonuçlanan tekne faicası tartışılmaya devam ediyor.

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre, 28 Mayıs'ta şiddetli fırtına nedeniyle batan teknede bulunan kişilerden 21'i istihbarat elemanıydı. 

Bu kişilerden 13'ü İsrail dış istihbarat servisi Mossad adına çalışırken, 8'iyse İtalyan istihbarat görevlisiydi. Resmi açıklamalar istihbaratçıların "doğumgünü kutlaması" için bir araya geldiği, ölen Rus vatandaşı Anna Bozkova'nın ise tekne kaptanının eşi olduğu yönünde olsa da, bu açıklamalar peşi sıra ortaya çıkan komplo teorilerinin hızını kesemedi.

Birçok medya kuruluşu olayı "casus partisi" olarak tanımlarken, bazıları tekne gezisinin bilgi değişimi için düzenlenmiş olabileceği tezini ortaya attı.

Tekne kaptanının akıcı şekilde Bulgarca konuşması ve bir Rus vatandaşıyla evli olması, bölgenin son dönemde zengin Ruslar için bir cazibe merkezi haline dönüşmesi olayla ilgili soru işaretlerini artırdı. 

Ancak başta İtalyan medyası olmak üzere birçok basın kuruluşu tarafından ortaya atılan bu sorular ve olaya ilişkin detaylar, soruşturmayı yürüten savcı Massimo De Filippo ve başsavcı Carlo Nocerino'nun gündeminde değil.

Savcılık teknede inceleme yapmak istiyor

Savcılıktan yapılan açıklamada, olayla ilgili kamuoyunda sıklıkla dile getirilen soruların soruşturma kapsamında ele alınmayacağı, soruşturmanın amacının teknenin neden battığını ortaya çıkarmak olduğu belirtildi. 

60 yaşındaki tekne kaptanı Carlo Carminati hakkında "ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermek" suçlamasıyla soruşturma başlatılırken, Başsavcı Nocerino, "Teknedeki yolcuların ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz" ifadelerini kullandı.

İtalyan savcı, batan teknenin suyun altından çıkarılması talimatını verirken, kıyıya doğru çekilen tur teknesini balonlar yardımıyla yüzeye çıkarma girişimleri şimdilik sonuçsuz kaldı.

Tekneden kurtulanlar hızlı bir şekilde olay yerini terk etti

Olayla ilgili şüphe çeken detaylardan biri, tekne faciasında kurtulanların saatler içinde olay yerini terk etmesi.

İki İsrailli savunma yetkilisinin aktardığı bilgiye göre, tekneden kurtulan İsraillilerin tamamı Mossad tarafından gönderilen bir uçakla alınarak İsrail'e götürüldü. İsrail makamları ayrıca olayın İsrail medyasında yer almasını engellemeye çalıştı.

Bu çabaların bir sonucu olarak pazar günü gerçekleşen teknede hayatını kaybeden emekli Mossad ajanının haberi, olaydan üç gün sonra İsrail basınında kendine yer bulabildi.

İsrail yönetimi emekli Mossad ajanının gerçek kimliğini resmi olarak açıklamazken, konuyla ilgili istihbarat servisinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Teşkilat içindeki hizmetlerinden dolayı, onunla ilgili detayları açıklamak mümkün değil. Mossad çok sevgili bir dostunu kaybetti. Emekliliğinden sonra bile hayatını İsrail devletinin güvenliğine adamış, özel ve profesyonel bir çalışandı.

Konuyla ilgili New York Times'a konuşan eski bir savunma yetkilisi, hayatını kaybeden Mossad ajanının yabancı istihbarat servisleriyle iletişimi sağlayan bir birimde çalıştığını söyledi.

Mossad ve İtalyan istihbaratının terörle mücadele ve İran'ın nükleer projeleri gibi konularda işbirliği yaptığını söyleyen yetkili, ölen Mossad ajanının da İsrail ve İtalya istihbaratının işbirliği kapsamında meslektaşlarıyla birlikte Avrupa ülkesine geldiğini ifade etti.

Savcılık, olaydan kurtulan kişilerin tamamının askeri polise verdikleri ifadede üzerlerinde kimlik bulunmadığını ve teknenin batışı sırasında kimliklerini kaybettiklerini söylediğini bildirdi. 

Olay sırasında hava durumu nasıldı?

28 Mayıs'ta gerçekleşen tekne kazasıyla ilgili birçok belirsizlik olsa da, o gün Maggiore Gölü'nü beklenmedik bir fırtınanın vurduğu biliniyor.

Lombardiya bölgesi sivil savunma ajansı o gece için gökgürültülü fırtına uyarısı yaparken, tüm hava durumu bültenleri de bölgede koşulların kötüleşebileceğini duyurmuştu.

Yerel hava durumu ajansından meteorolog Paolo Valisa, "Bu kadar yoğun bir fenomenin o akşam gerçekleşmesi muhtemel görünmüyordu. Fırtınayı tahmin edebildik ancak yoğunluğuu tahmin edemedik" dedi.

Valisa, olay sırasında bölgede rüzgar hızının 42 ile 60 kilometre arasında olduğunu, bu hızın teknenin aşağı yönlü hava patlamasına (downburst) yakalandığı sırada daha da artmış olabileceğini söyledi.

Olay sırasında arkadaşlarıyla birlikte göldeki bir diğer teknede olan Samuel Panetti, "Çok fazla yağmur ve dolu vardı. Rüzgar tekneye soldan sağa doğru çarptı" dedi.

İlk olarak tekneden kurtulanları martı sandığını belirten Panetti, "Yaklaştıkça batan tekneden kurtulan insanlar olduğunu anladık. Yardım için çocuk gibi bağırıyorlardı" diye konuştu. Panetti, kendi teknelerinde yüzen ne varsa kurtulanların tutunabilmesi için suya attıklarını, birkaç kişininse yüzerek kıyıya ulaşabildiğini söyledi.

Maggiore Gölü toplu taşıma direktörü Paolo Mazzuccheli ise, "Rüzgar hızı çok kısa süre içinde arttı. Fırtına sınırlı bir bölgede ve çok yoğundu. Yanlış zamanda yanlış yerdeydiler" diye konuştu.

Olayda hayatını kaybedenlerden ikisinin batan teknede sıkışmış halde, birinin gölün dibinde, diğerininse gölün yüzeyinde bulunduğu ifade edildi.



İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
TT

İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)

İsrail, güney Lübnan'da "duvarda ek inşaat çalışmaları" yürüterek Lübnan'a baskısını sürdürürken, UNIFIL güçleri cumartesi günü İsrail güçlerinin doğrudan ateşine maruz kaldıklarını bildirdi.

UNIFIL yaptığı açıklamada, bir İsrail Merkava tankının Lübnan topraklarındaki bir İsrail mevzisi yakınlarında güçlerine ateş açtığını ve olayı "Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararı'nın ciddi bir ihlali" olarak değerlendirdiğini ifade etti.

UNIFIL'e göre, Lübnan'ın duvarla ilgili olarak Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunmasına rağmen İsrail, "duvarda ilave inşaat çalışmaları"na devam etti ve bunların bir kısmı Yavrun kasabasının güneydoğusundaki "Mavi Hat"ı geçti.

Lübnan-İsrail deniz müzakerelerinde Lübnan heyetine başkanlık eden emekli Tümgeneral Abdurrahman Şehitli, "Tel Aviv'in cephe hattında tahrip ettiği köyleri ilhak edeceğinden endişe ettik, bu duvarın inşa edilmesi ilhakı gerçekleştirmeyeceğini, ancak bölgenin özel güvenlik önlemlerine tabi tutulacağını, böylece İsrail'in bölgede söz sahibi olacağını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.


Washington, Maduro liderliğindeki uyuşturucu çetesini "terör örgütü" ilan edecek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
TT

Washington, Maduro liderliğindeki uyuşturucu çetesini "terör örgütü" ilan edecek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, iki ülke arasındaki gerginliğin artması üzerine, ABD'nin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki bir uyuşturucu kartelini "yabancı terör örgütü" ilan etmeyi planladığını duyurdu.

Rubio yaptığı açıklamada, "Los Soles Karteli, aralarında Tren de Aragua ve Sinaloa kartellerinin de bulunduğu terör örgütü olarak tanımlanan diğer yabancı kartellerle iş birliği yaparak, Batı Yarımküre'deki terörist şiddet eylemlerinden ve ABD ile Avrupa'ya uyuşturucu kaçakçılığından sorumludur" ifadesini kullandı.


Trump, Epstein davası dosyalarının yayınlanması için Temsilciler Meclisi'ndeki oylamayı destekliyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, Epstein davası dosyalarının yayınlanması için Temsilciler Meclisi'ndeki oylamayı destekliyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce bu önleme karşı çıkmasına rağmen, ABD'li yasa koyucuların, hüküm giymiş cinsel suçlu Jeffrey Epstein davasıyla ilgili daha fazla dosyanın yayınlanması yönündeki çabalarını desteklediğini bugün duyurdu.

scdfrgt
Jeffrey Epstein'ın Haziran 2019'daki tutuklanmasının ardından çekilmiş fotoğrafı (AP)

Trump açıklamasında, "Cumhuriyetçi Parti'nin elde ettiği büyük başarıyı, özellikle de Demokratların sebep olduğu 'hükümetin kapanması' meselesindeki son zaferimizi gölgelemek için radikal solcu çılgınların giriştiği bu Demokrat oyununun ötesine geçmenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.