BRICS, küresel sistemin yeniden dengelenmesi çağrısında bulundu

Bakanlar dün Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde BRICS Dostları Toplantısı'nda bir araya geldi (EPA)
Bakanlar dün Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde BRICS Dostları Toplantısı'nda bir araya geldi (EPA)
TT

BRICS, küresel sistemin yeniden dengelenmesi çağrısında bulundu

Bakanlar dün Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde BRICS Dostları Toplantısı'nda bir araya geldi (EPA)
Bakanlar dün Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde BRICS Dostları Toplantısı'nda bir araya geldi (EPA)

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubu dışişleri bakanları, Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde iki gün süren toplantılarında küresel sistemin yeniden dengelenmesi çağrısında bulundu.

BRICS uluslararası arenada daha güçlü bir ses olmak istediği bir dönemde bakanlar ise grubun yeni üyelere açık olduğunu açıkladı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, açılış konuşmasında, “Toplantımız dünyanın çok kutuplu olduğuna, yeniden dengelenmekte olduğuna, eski gidişatın yeni durumlarla başa çıkamayacağına dair güçlü bir mesaj vermelidir. Biz değişimin sembolüyüz ve buna göre hareket etmeliyiz” vurgusunda bulundu.

Ukrayna'yı işgali üzerine uluslararası sahnede büyük ölçüde dışlanan Rusya, Çin ve diğer ülkeler ile daha yakın bağlar aramaya başladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, en az 10 ülkenin BRICS grubuna dahil olmak istediğini bildirirken Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Zhaoxu ise “Pekin, daha fazla ülkenin büyük ailemize katılacağı beklentisinde” dedi.

Diğer yandan Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ise bakanlar toplantısına katıldığı sırada yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Krallığının ve BRICS ülkelerinin sahip olduğu yetenek ve potansiyellerden yararlanarak BRICS grubuyla gelecekte işbirliğini geliştirme arzusunu dile getirdi. Böylece ortak çıkarların karşılanabileceğini, herkes için refahın sağlanabileceğini belirtti. Aynı zamanda, “Suudi Krallığı, BRICS grubunun Ortadoğu'daki en büyük ticaret ortağı olmaya devam ediyor. BRICS ülkeleriyle ticari ilişkiler, büyüyen ve gelişen ilişkilerin bir yansıması olarak, ciddi bir büyümeye tanık oldu. Grup ülkeleriyle yapılan toplam ticaret hacmi 2017'de 81 milyar dolar iken 2021'de 128 milyar dolara, 2022'de ise 160 milyar dolara ulaştı” açıklamalarında bulundu.



Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'a geçen ay İran'a karşı savaşında İsrail'in yanında yer alıp almayacağı sorulduğunda şöyle demişti: “Olabilir. Katılmayabilirim de. Ne yapacağımı kimse bilmiyor.” Dünyaya İran'ın müzakerelere yeniden başlaması için iki haftalık bir ateşkesi kabul ettiğini söyledikten sonra nükleer tesislerini bombaladı.

BBC'ye göre şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: ‘Trump'la ilgili en öngörülebilir şey öngörülemezliği’. Fikir değiştiriyor. Her zaman kendisiyle çelişiyor.

London School of Economics'te uluslararası ilişkiler profesörü olan Peter Trubowitz, “Trump oldukça merkezileşmiş bir politika oluşturma süreci inşa etti. Dış politikada Richard Nixon'dan bu yana tartışmasız en merkezileşmiş olanı” dedi. Bu da politika kararlarını Trump'ın kişiliğine, tercihlerine ve mizacına daha bağımlı hale getiriyor.

Trump bunu siyasi olarak kullandı; ‘öngörülemezliğini’ önemli bir stratejik ve siyasi varlık haline getirdi. Şimdi, bu kişilik özelliği Beyaz Saray'ın dış ve güvenlik politikasına yön veriyor ve tartışmalı bir şekilde ‘dünyanın şeklini değiştiriyor’.

Şarku’l Avsat’ın BBC'den aktardığına göre siyaset bilimciler bu teoriyi ‘deli adam teorisi’ olarak adlandırıyor. Bu teoriye göre bir dünya lideri rakibinden taviz koparmak için onu doğası gereği her şeyi yapabileceğine ikna etmeye çalışıyor. Söz konusu teori, başarılı bir şekilde kullanılırsa, bir tür zorlamaya dönüşebilir. Trump bunun işe yaradığına, ABD müttefiklerini istediği yere getirdiğine inanıyor. Ancak bu yaklaşım düşmanlara karşı işe yarayabilir mi?

Saldırılar ve şüphecilik

Trump ikinci dönemine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kucaklayarak ve ABD'nin müttefiklerine saldırarak başladı. Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti olması gerektiğini söyleyerek Kanada'yı kızdırdı. Grönland'ı ilhak etmek için askeri güç kullanmayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi. ABD'nin Panama Kanalı'nın mülkiyetini ve kontrolünü yeniden kazanması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ile ilgili olarak, ittifakın tüzüğünün 5. maddesi her üyeyi diğer tüm üyeleri savunmakla yükümlü kılar. Trump, ABD'nin buna bağlılığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Eski İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, “Bence 5. madde çöküşün eşiğinde” dedi.

Sızan bir dizi mesaj, Trump'ın Beyaz Saray'ında Avrupalı müttefiklere yönelik ‘küçümseme kültürünü’ ortaya koydu. Trump'ın yardımcısı J.D. Vance, ABD'nin artık Avrupa'nın güvenliğinin garantörü olmayacağını belirtti.

Söz konusu karar, 80 yıllık transatlantik dayanışmanın yeni bir sayfa açması anlamına geliyordu. Konuyla ilgili olarak Trubowitz şunları söyledi: “Trump'ın yaptığı şey, ABD'nin uluslararası taahhütlerinin güvenilirliği konusunda ciddi şüpheler uyandırmak oldu. Avrupa'daki bu ülkelerin ABD ile güvenlik, ekonomi ya da başka alanlarda sahip oldukları ilişkiler artık her an müzakereye açık hale geldi. Trump'ın etrafındakilerin çoğunun öngörülemezliğin iyi bir şey olduğuna inandığını hissediyorum. Çünkü bu Trump'ın ABD'nin kaldıraç gücünü kullanarak kazanımlarını maksimize etmesini sağlıyor... Emlak dünyasında pazarlık yaparken öğrendiği derslerden biri de bu.”

Dalkavukluk ve yağcılık

Trump'ın yaklaşımı meyvesini verdi. Sadece dört ay önce Birleşik Krallık savunma ve güvenlik harcamalarını gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 2,3'ünden yüzde 2,5'ine çıkaracağını açıkladı. Geçen ay NATO zirvesinde bu rakam yüzde 5'e yükseldi ve diğer tüm NATO üyelerinin yakında ulaşacağı büyük bir artış oldu.

University College London'da siyaset bilimi profesörü olan Julie Norman şöyle diyor: “Gün be gün ne olacağını bilmek çok zor. Trump'ın yaklaşımı her zaman bu olmuştur. Trump değişken mizacını transatlantik savunma ilişkilerini değiştirmek için başarıyla kullandı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin geçen ay Lahey'deki NATO zirvesinde Trump'a hitaben söylediği gibi (On yıllardır hiçbir başkanın başaramadığı bir şeyi başaracaksınız) bazı Avrupalı liderler Trump'ın desteğini sürdürmek için ona dalkavukluk ve yağcılık yapıyor.”

Düşmanların dokunulmazlığı

‘Deli adam teorisi’ müttefikler üzerinde işe yarayabilirken, düşmanlar üzerinde işe yaramıyor gibi görünüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'ın yaklaşımından etkilenmemeye devam ediyor. Perşembe günü yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Trump, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdirme konusundaki isteksizliğinden duyduğu ‘hayal kırıklığını’ dile getirdi.

BBC'ye göre Trump, İran'da tabanına ABD'nin Ortadoğu'daki ‘sürekli savaşlara’ müdahil olmasına son vereceği sözünü verdi. Ancak ikinci döneminin şu ana kadarki ‘en öngörülemez’ tercihiyle İran'ın nükleer tesislerini vurdu. Asıl soru şu: Bu karar istenilen sonuca ulaşacak mı?

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı William Hague, bu kararın tamamen ters etki yaratacağına ve İran'ın nükleer silah edinme olasılığını arttıracağına inanıyor. Notre Dame Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Michael Desch de bu görüşe katılıyor. “Bence artık İran'ın nükleer silah peşinde koşma kararı alması çok muhtemel” diyen Desch'e göre Trump'ın yaklaşımı şu ana kadar düşmanlar nezdinde ters tepti.