Adını Muhammed Ali'den alan dünyanın en büyük timsahı 120 yaşına geldi

Cassius yaklaşık 1,3 ton ağırlığında (Marineland Timsah Parkı)
Cassius yaklaşık 1,3 ton ağırlığında (Marineland Timsah Parkı)
TT

Adını Muhammed Ali'den alan dünyanın en büyük timsahı 120 yaşına geldi

Cassius yaklaşık 1,3 ton ağırlığında (Marineland Timsah Parkı)
Cassius yaklaşık 1,3 ton ağırlığında (Marineland Timsah Parkı)

Esaret altındaki en büyük timsah unvanını taşıyan Cassius'ın 120 yaşını devirdiği düşünülüyor. Yaklaşık 5 metre uzunluğundaki sürüngen, Avustralya'daki Büyük Set Resifi'nde yer alan Marineland Timsah Parkı'nda hayatını sürdürüyor.

Cassius, Finniss Nehri'nde teknelere saldırmasının ardından 1984'te araştırmacılar Graeme Webb, Charlie Manolis ve Karen Dempsey tarafından yakalanmıştı. 

Profesör Webb, ABC News'e dev hayvanı nehirden çıkarıp bir yere götürmenin çok zor olduğunu söyledi:

Canlıyken onlarla uğraşma konusunda hiç kimsenin deneyimi yoktu. Cassius'u yakalamaya çalışmak çok zordu çünkü onu gerçekten zekanızla alt etmeniz gerekiyordu.

Webb, o dönemde timsahların avlandığını ve bundan kurtulan hayvanların çok temkinli olduğunu açıkladı.

Dev sürüngen yakalandıktan sonra Marineland Timsah Parkı'na yerleştirildi. Webb, yakaladıkları zaman bile tuzlu su timsahının büyük ve yaşlı olduğunu vurguladı.

Cassius'ın yaşadığı parkta görev yapan bakıcı Toody Scott, sürüngenler üzerine yapılan araştırmalara dayanarak hayvanın 120 yaşında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.

Scott, Cassius'ı şimdiye kadar Britanya Kraliçesi II. Elizabeth ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gibi pek çok kişinin ziyaret ettiğini söyledi. 

Guinness Dünya Rekorları tarafından 2011'de esaret altındaki en büyük timsah olarak kabul edilen Cassius, bu unvanı bir sene sonra 6,17 metre uzunluğundaki Lolong'a kaybetmişti. Lolong, 2013'te ölünce Cassius unvanı tekrar ele geçirmişti. Cassius adını, dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali'den aldı. ABD'li sporcu, Müslüman olmadan önce Cassius Marcellus Clay Jr. adını taşıyordu.

 

Independent Türkçe, ABC News, UPI



Üniversitede sınav öncesi “sutyen araması” tartışma yarattı

Üniversite yönetiminden olaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı (Unsplash)
Üniversite yönetiminden olaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı (Unsplash)
TT

Üniversitede sınav öncesi “sutyen araması” tartışma yarattı

Üniversite yönetiminden olaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı (Unsplash)
Üniversite yönetiminden olaya ilişkin henüz açıklama yapılmadı (Unsplash)

Nijerya’da bir üniversitenin, sınava girmeden önce kadın öğrencilere “sutyen araması” yapması tepki çekti. 

Ülkenin güneybatısındaki Olabisi Onabanjo Üniversitesi’nden görevlilerin, öğrencilerin sutyen giyip giymediğini aradığı görüntülerin sosyal medyada yayılması tartışma yarattı.

BBC’nin aktardığına göre görevliler, sınav salonuna giriş sırasında kadın öğrencileri göğüslerine dokunarak aradı.

Olay öğrencilerin ve hak savunucularının tepkisini çekti. Sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Ağı’ndan Haruna Ayagi, uygulamayı eleştirerek şunları söyledi: 

Birinin bedenine rızası dışında dokunmak hak ihlalidir ve yasal işlemle sonuçlanabilir. Üniversitenin uygunsuz giyinmeyi engellemek için bu yöntemi benimsemesi yanlıştır.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir kadın öğrenci, kıyafetlerinin sürekli arandığını, katı kurallar uygulandığını belirtti.

Üniversitenin uygulaması sosyal medyada da eleştirildi. X kullanıcılarından biri, “Bu tacizdir. Kadınlar çeşitli sebeplerden ötürü sutyen giyemeyebilir” dedi. 

Platformdaki bir başka kişi de “Bu insan hakları ihlalidir. Okula dava açın” ifadelerini kullandı. 

Öte yandan üniversitenin öğrenci birliği başkanı Muizz Olatunji, “Sutyen yok, giriş yok” diye nitelediği uygulamayı savunarak, bunun "dikkat dağıtmayan bir ortam” sağladığını iddia etti. 

Olatunji, yönetmeliğin yeni olmadığını belirterek, kuralların “aynı veya karşı cinsten öğrencilerin uygunsuz şekilde şehvet duymasına neden olabilecek” kıyafetlere izin vermediğini söyledi.

Independent Türkçe, BBC, NDTV