İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 yıl sonra yeniden açıldı

İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
TT

İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 yıl sonra yeniden açıldı

İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)

İran, 7 yıldır faaliyetlerini durdurduğu, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki büyükelçiliğinin kapılarını dün yeniden açtı.

Riyad ve Tahran, 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin yeniden açılış törenine İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali ve İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui katıldı.

Alireza Begdali açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Suudi Arabistan-İran ilişkileri tarihinde bu gün çok önemli. İşbirliğinin yeniden zirveye çıkacağına eminiz. İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin yeniden başlamasıyla istikrar, refah ve kalkınmaya ulaşmak için ikili ve bölgesel ilişkilerde daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya yönelik yeni bir sayfaya tanık olacağız” dedi.

FOTO: İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali törende konuşuyor (Şarku’l Avsat)
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali törende konuşuyor (Şarku’l Avsat)

Begdali ayrıca konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Ortak anlayışa, istikrara, barışa ve kalkınmaya ulaşmak için ülkeler arasında en iyi iletişim ve diyalog aracı olarak diplomasi, tercih edebileceğimiz bir seçenek değil, kesin bir zorunluluktur. Buna göre İran ve Suudi Arabistan’ın büyükelçilik ve konsolosluklarının yeniden açılması bu yönde önemli ve zaruri bir adımdır.”

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin, iki ülkenin ortak çıkarlarının yanı sıra bölgeye, İslam alemine ve uluslararası arenaya fayda sağlayacağını vurgulayan Begdali, “İran, komşuları ve Suudi Arabistan ile çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme arzusu taşıyor. Bu konu Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hükümetinde ciddi takip ediliyor” dedi.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların büyümesinin iki ülkeyi yakınlaştıracağını ve nihayetinde bölgede barış ve istikrarın sağlanması için zemin hazırlayacağını dile getiren Begdali konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İranlılar, Hac konusunun yanı sıra büyük bir hevesle umre ziyaretlerini gerçekleştirmek istiyor ve Suudi vatandaşlarının da gerek tarihi şehirler, gerekse medikal turizm için İran’ı ziyaret etme isteklerinin olduğunu görüyoruz.”

Şarku’l Avsat’a konuşan İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui ise, “Bu adım, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde yeni bir sayfadır. Gelecekte yatırım, sanayi ve her türlü ticaretin yeni ufuklara gitmesini umuyorum. Bu hem ülkeler hem de genel olarak bölge için faydalı” dedi.

Abargoui, İranlı turistlerin yakın zamanda Suudi Arabistan’a gelme ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi;

“Elbette. Neden olmasın? İranlılar hac ve umre için gelecekler, ileride kota sayılarını artıracağız.”

FOTO: İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin açılış töreninde Suudi ve İranlı taraflar arasında dostane görüşmeler (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin açılış töreninde Suudi ve İranlı taraflar arasında dostane görüşmeler (Şarku’l Avsat)

İran, Cidde Konsolosluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Temsilciliği’nin kapılarını ise bugün açacak.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’ye göre, Riyad’daki Büyükelçilik ve Cidde’deki Konsolosluğu, İranlı hacıların seyahat işlemlerini kolaylaştırmak için Suudi Arabistan’da yeniden açılmadan önce faaliyete geçti.



Muhammed bin Selman, Macron ve Starmer ile ortak konuları görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Muhammed bin Selman, Macron ve Starmer ile ortak konuları görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinde, karşılıklı ilgi duyulan çeşitli konuları ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman ve Macron, iki ülke arasındaki dostane ve iş birlikçi ilişkileri gözden geçirerek, bu ilişkilerin ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde geliştirilmesi fırsatlarını görüştü. Ayrıca bölgesel ve uluslararası meseleler ile güvenlik ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Suudi Veliaht Prensi ile İngiltere Başbakanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerini, ikili iş birliği alanlarını ve bunları geliştirme yollarını ele aldı.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz hükümetinden yapılan açıklamadan aktardığına göre, Prens Muhammed bin Selman ve Starmer'ın “küresel ticarette gümrük vergileriyle ilgili son gelişmeleri ve işletmelere daha fazla güven sağlamak için ekonomik ortaklıkları güçlendirmenin önemini” ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada iki tarafın savunma ve güvenlik iş birliğini derinleştirmek için çalışmaya devam etmenin yanı sıra “Birleşik Krallık-KİK STA'sında bugüne kadar kaydedilen iyi ilerlemenin geliştirilmesi ve derinleştirmek için çalışmaya devam etmek” konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Açıklamaya göre İngiltere Başbakanı, küresel ekonomik istikrarın korunması için uluslararası ortaklarla yakın çalışma taahhüdünü vurgulayarak, ülkesinin dengeli ve sakin bir yaklaşım sergilemeye devam edeceğini kaydetti.