İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 yıl sonra yeniden açıldı

İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
TT

İran’ın Riyad Büyükelçiliği 7 yıl sonra yeniden açıldı

İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği kapılarını resmen açtı (Şarku’l Avsat)

İran, 7 yıldır faaliyetlerini durdurduğu, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki büyükelçiliğinin kapılarını dün yeniden açtı.

Riyad ve Tahran, 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin yeniden açılış törenine İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali ve İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui katıldı.

Alireza Begdali açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Suudi Arabistan-İran ilişkileri tarihinde bu gün çok önemli. İşbirliğinin yeniden zirveye çıkacağına eminiz. İran ve Suudi Arabistan ilişkilerinin yeniden başlamasıyla istikrar, refah ve kalkınmaya ulaşmak için ikili ve bölgesel ilişkilerde daha fazla işbirliği ve yakınlaşmaya yönelik yeni bir sayfaya tanık olacağız” dedi.

FOTO: İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali törende konuşuyor (Şarku’l Avsat)
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Alireza Begdali törende konuşuyor (Şarku’l Avsat)

Begdali ayrıca konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

“Ortak anlayışa, istikrara, barışa ve kalkınmaya ulaşmak için ülkeler arasında en iyi iletişim ve diyalog aracı olarak diplomasi, tercih edebileceğimiz bir seçenek değil, kesin bir zorunluluktur. Buna göre İran ve Suudi Arabistan’ın büyükelçilik ve konsolosluklarının yeniden açılması bu yönde önemli ve zaruri bir adımdır.”

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden tesis edilmesinin, iki ülkenin ortak çıkarlarının yanı sıra bölgeye, İslam alemine ve uluslararası arenaya fayda sağlayacağını vurgulayan Begdali, “İran, komşuları ve Suudi Arabistan ile çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme arzusu taşıyor. Bu konu Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hükümetinde ciddi takip ediliyor” dedi.

Ticari ve ekonomik ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların büyümesinin iki ülkeyi yakınlaştıracağını ve nihayetinde bölgede barış ve istikrarın sağlanması için zemin hazırlayacağını dile getiren Begdali konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İranlılar, Hac konusunun yanı sıra büyük bir hevesle umre ziyaretlerini gerçekleştirmek istiyor ve Suudi vatandaşlarının da gerek tarihi şehirler, gerekse medikal turizm için İran’ı ziyaret etme isteklerinin olduğunu görüyoruz.”

Şarku’l Avsat’a konuşan İran’ın Cidde’deki Temsilcisi Hassan Zarnagar Abargoui ise, “Bu adım, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinde yeni bir sayfadır. Gelecekte yatırım, sanayi ve her türlü ticaretin yeni ufuklara gitmesini umuyorum. Bu hem ülkeler hem de genel olarak bölge için faydalı” dedi.

Abargoui, İranlı turistlerin yakın zamanda Suudi Arabistan’a gelme ihtimaline ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi;

“Elbette. Neden olmasın? İranlılar hac ve umre için gelecekler, ileride kota sayılarını artıracağız.”

FOTO: İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin açılış töreninde Suudi ve İranlı taraflar arasında dostane görüşmeler (Şarku’l Avsat)
İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin açılış töreninde Suudi ve İranlı taraflar arasında dostane görüşmeler (Şarku’l Avsat)

İran, Cidde Konsolosluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Temsilciliği’nin kapılarını ise bugün açacak.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’ye göre, Riyad’daki Büyükelçilik ve Cidde’deki Konsolosluğu, İranlı hacıların seyahat işlemlerini kolaylaştırmak için Suudi Arabistan’da yeniden açılmadan önce faaliyete geçti.



Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor
TT

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Çin, Suudi Arabistan-İran anlaşmasını desteklemeye devam ediyor

Suudi Arabistan ve İran dün (Salı), 10 Mart 2023 tarihinde vardıkları anlaşmayı uygulama konusundaki tam kararlılıklarını yineleyerek, Pekin'in oynadığı önemli rolden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Çin ise iki ülkenin çeşitli alanlarda ilişkilerini geliştirmeye yönelik attığı adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Tarihi uzlaşı ve Çin himayesinde ilişkilerin yeniden başlatılmasının ilan edilmesinden yirmi ay sonra Suudi Arabistan ve İran tarafları, Pekin Anlaşması’nı tüm hükümleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerini geliştirme çabalarını yinelediler. Bu pozisyon, Pekin Anlaşması’nın takibine yönelik Suudi Arabistan-Çin-İran üçlü ortak komitesinin ikinci toplantısının dün Riyad'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci başkanlığında, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li başkanlığındaki Çin heyeti ve İran Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi başkanlığındaki İran heyetinin katılımıyla yapılmasından kısa bir süre sonra açıklandı.