Çin, ABD’yi Küba’dan ‘izleyecek’

Küba, ABD'yi hedef alan bir Çin casus üssüne ev sahipliği yapacak

Mayıs 2020 Küba’nın başkenti Havana’nın merkezinden çekilen bir fotoğraf (Reuters)
Mayıs 2020 Küba’nın başkenti Havana’nın merkezinden çekilen bir fotoğraf (Reuters)
TT

Çin, ABD’yi Küba’dan ‘izleyecek’

Mayıs 2020 Küba’nın başkenti Havana’nın merkezinden çekilen bir fotoğraf (Reuters)
Mayıs 2020 Küba’nın başkenti Havana’nın merkezinden çekilen bir fotoğraf (Reuters)

ABD'li istihbarat yetkililerine göre, Çin ile Küba, ABD’ye karşı elektronik dinleme tesisi kurulması için gizli bir anlaşmaya vardı.

Şarku’l Avsat’ın The Wall Street Journal’dan aktardığı habere göre, Florida'dan yaklaşık 100 mil uzaklıktaki Küba'daki tesis, Çin istihbarat servislerinin birçok askeri üssün bulunduğu ABD’nin güneydoğusu boyunca elektronik iletişime erişmesine ve ABD gemilerinin hareketlerini izlemesine olanak sağlayacak.

İstihbarat yetkilileri, Çin'in nakit finansman sıkıntısı çeken Küba'ya gizli dinleme istasyonunu inşa etmesi karşılığında bir milyar doları aşan ödemeyi kabul ettiğini ve iki ülkenin prensipte anlaşmaya vardığını söyledi.

Planlanan sitenin ifşası, Küba'nın ABD anakarasına yakınlığı nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminde endişeye yol açtı. ABD'nin arka bahçesinde gelişmiş askeri ve istihbarat yeteneklerine sahip bir Çin üssü, benzeri görülmemiş yeni bir tehdit oluşturabilir.

Yetkililer, konuyla ilgili çok fazla detay vermedi.

Yeni üsle ilgili istihbarat, Biden yönetiminin bu yılın başlarında bir Çin casus balonunun ABD hava sahasındauçmasının ardından aylarca süren gerginliğin ardından Washington ile Pekin arasındaki ilişkileri iyileştirme çabalarını sürdürüyor.

Analistler, ABD'nin Çin’e coğrafi olarak yakın mesafededevam eden askeri ve istihbarat faaliyetleri nedeniyle Çin’in Küba’daki faaliyetlerini misilleme argümanıyla savunacağını belirtiyor. ABD askeri uçakları Güney Çin Denizi üzerinde sürekli biçimde devriye uçuşu yaparak elektronik gözetimyapıyor.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.