Google, çalışanlarını kendi programına karşı uyardı

Yapay zeka sohbet botları tartışma yarattı

Google, Bard'ı Mart 2023'te piyasaya sürdü (Reuters)
Google, Bard'ı Mart 2023'te piyasaya sürdü (Reuters)
TT

Google, çalışanlarını kendi programına karşı uyardı

Google, Bard'ı Mart 2023'te piyasaya sürdü (Reuters)
Google, Bard'ı Mart 2023'te piyasaya sürdü (Reuters)

Google'ın çatı şirketi Alphabet, kendi programı Bard da dahil olmak üzere yapay zeka sohbet botlarına karşı çalışanlarını uyardı.

Reuters'ın 4 farklı kaynağa dayandırdığı habere göre, teknoloji devi gizli bilgileri ve materyalleri sohbet botlarına göndermemeleri için çalışanlarına komut verdi. 

Adı açıklanmayan kaynaklar, Alphabet'in mühendislerine sohbet botunun oluşturduğu kodları direkt kullanmamalarını söylediğini de aktardı. 

Bu uyarıyı Reuters'a doğrulayan Google, sebep olarak gizlilik endişelerini ve bilgileri koruma politikasını gösterdi. 

Zira şirketler, bu tür sohbet botlarındaki konuşmaların içeriğini yapay zekayı eğitmek için depoluyor. Ayrıca çalışanlar, konuşmaları görüntüleyebiliyor.

Reuters, Google'ın uyarısının şirketlerin yapay zeka sohbet botlarına karşı endişelerini gösterdiğini ifade etti. Samsung, Amazon ve Deutsche Bank gibi firmalar sohbet botlarına karşı güvenlik çemberleri kurduklarını haber ajansına bildirdi. 

Güney Kore merkezli Samsung, ChatGPT kullanan çalışanlarının şirket verilerini farkında olmadan sızdırdığını geçen ay duyurmuştu.

Fishbowl adlı sosyal medya platformunun anketine katılan yaklaşık 12 bin çalışanın yüzde 43'ü, patronlarına haber vermeden yapay zeka programları kullandığını söylemişti.

Microsoft'un tüketici pazarlamasından sorumlu yöneticisi Yusuf Mehdi şirketlerin, çalışanlarının iş için sohbet botlarını kullanmasını istememesinin "mantıklı" olduğunu savundu.

 

Independent Türkçe, Reuters, Gizmodo



3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
TT

3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Tayland'da keşfedilen yeni ve küçük bir salyangoz türüne, kabuğunda görülen tuhaf ve karmaşık geometrik desenler nedeniyle efsanevi ressam Pablo Picasso'nun adı verildi.

Sadece 3 milimetre büyüklüğündeki türe, kabuğundaki dikdörtgen açılı kıvrımlar nedeniyle Anauchen picasso adı verildi.

"'Normal' kabuk şekillerine sahip diğer salyangozların kübist bir yorumuna benzeyen" bu kıvrım örüntüleri, araştırmacıları salyangoza Picasso'nun adını vermeye sevk etti.

ZooKeys adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada bilim insanları, "Bu tür, Kübizm diye bilinen sanat akımını andıran, Pablo Picasso tarzında boyanmış yuvarlak kıvrımlara sahip bir Anauchen'e benziyor" diye yazdı.

Bilim insanları, kahverengi, konik kabuğunun derin bir birleşme noktasıyla ayrılmış 4,5-5 kıvrımdan oluştuğunu söylüyor.

Kabuğun spiralini kesen birkaç düzensiz aralıklı beyazımsı çizgi var.

Araştırmada Kamboçya, Myanmar, Laos, Tayland ve Vietnam'dan 46 yeni mikro salyangoz türünü tanımlanıyor.

Bunlar, kabuk boyutları 5 mm'den küçük olan ve çoğunlukla Güneydoğu Asya'da, eski Hindiçin, Endonezya ve Filipinler'in yanı sıra Çin'in bazı bölgelerinde bulunan küçük kara salyangozları.

Dağılımları daha batıya, Hindistan üzerinden Pakistan'a kadar uzanıyor ve çeşitlilikleri önemli ölçüde azalmış durumda.

Araştırmacılar ayrıca salyangozları genel kabuk şekli, kabuk yüzey dokusu ve duvar aralıklarının düzenine göre benzer gruplara ayırarak sınıflandırmak için yeni bir yöntem öneriyor.

Yeni türlerin birçoğu yakın zamanda toplanırken, diğerleri 1980'lerde biriktirilmiş olan Florida Doğa Tarihi Müzesi koleksiyonunda keşfedildi.

Bilim insanları, "Kabuklarının boyu 5 mm'den küçük olsa da bu salyangozlar gerçek birer güzellik! Kabukları olağanüstü bir karmaşıklık sergiliyor" diyor.

"Örneğin, açıklığı (kabuğun "açıklığı"), büyük olasılıkla yırtıcılara karşı yararlı olan çok sayıda diş benzeri bariyerle donatılmış" diye açıkladılar.

Yeni türlerin birçoğunun yukarı veya aşağı doğru dönen bir açıklığa sahip olduğu bulundu, bu da bazı türlerin kabuklarını ters taşıdığı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, farklı salyangozları duvar açıklıkarına ve kabuktaki son kıvrımın yönüne göre ayırt edebildi.

Bilim insanları, 1980'lerde bazı salyangozların bulunduğu yerlerin ormansızlaşma ve kireçtaşı ocakları nedeniyle çoktan tahrip edilmiş olabileceği uyarısını yapıyor.

Çalışma, Güneydoğu Asya'da yerel olarak endemik kara salyangozlarının karşı karşıya kaldığı bu büyük tehditlerin altını çiziyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news/science