Libya İstikrar Hükümeti Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin çıktılarından memnun

Dibeybe’den ‘tüm Libyalılar için adil bir anayasal temel üzerinde uzlaşılması’ çağrısı

Dibeybe, Trablus'ta Gençlik Meclisi oturumuna katıldı (UBH)
Dibeybe, Trablus'ta Gençlik Meclisi oturumuna katıldı (UBH)
TT

Libya İstikrar Hükümeti Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin çıktılarından memnun

Dibeybe, Trablus'ta Gençlik Meclisi oturumuna katıldı (UBH)
Dibeybe, Trablus'ta Gençlik Meclisi oturumuna katıldı (UBH)

Libya’da Usame Hammad ve Libya Ulusal Ordusu (LUO) Başkomutanı Mareşal Halife Hafter liderliğindeki paralel İstikrar Hükümeti, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini düzenleyen yasa tasarısını hazırlamak üzere Temsilciler Meclisi (TM) ve Devlet Yüksek Konseyi (DYK) üyelerinden oluşan 6+6 Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin toplantıların çıktılarından duyduğu memnuniyeti açıkladı. Öte yandan geçici Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe, ‘tüm Libyalılar için adil bir anayasal temel üzerinde uzlaşılması’ çağrısında bulundu.

UBH Başbakanı Dibeybe, dün başkent Trablus’ta demokrasi eğitimi girişiminin bir parçası olarak Ulusal Gençliği Güçlendirme Girişimi ve Gençlik Meclisi oturumuna katıldığı sırada yaptığı açıklamada, hiç kimse dışlanmadan, ötekileştirilmeden ve taraflardan birini diğerlerinin üzerinde tutmadan seçimler için anayasal temel üzerinde uzlaşılmasını istedi. Hükümetinin görevinin yapılması planlanan seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak olduğuna işaret eden Dibeybe, seçimlerin anayasal temeli üzerinde uzlaşıya varılması çağrısında bulundu. Bunun yanında mevcut TM ve TM üyeleri ile ilgili alaycı ifadeler kullanan Dibeybe, Gençlik Meclisi’ni yanına çekmek amacıyla ‘toplantılarında ayakkabıların uçuşmasını izlemeyeceğini’ söyledi. Sağlam bir temel üzerine güçlü ve barışçıl bir demokrasi inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Dibeybe, tüm Libyalılar için adil bir anayasal temel üzerinde uzlaşılmasını istedi.

Diğer taraftan LUO lideri Hafter, ülkedeki siyasi bölünmeye sona verecek tüm müzakereleri desteklediğini açıkladı. 6+6 Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin çalışmalarını ilk önemli adım olarak değerlendiren Hafter, bu çalışmaların cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin önünü açtığını ifade etti. TM’ye ve DYK’ya ‘siyasi bölünmeyi sona erdirme ve ülke genelinde seçimlerin düzenlenmesini denetleyecek yeni ve birleşik bir teknokrat hükümeti kurma sürecini hızlandırma’ çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu’na  (UNSMIL) da bir çağrıda bulunan Hafter, UNSMIL’den Libya devletinin siyasi, sosyal ve ekonomik istikrarını sağlaması amacıyla seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılmasının önünü açacak fikir birliğini desteklemesini istedi.

Öte yandan uluslararası toplumun tanımadığı paralel İstikrar Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, 6+6 Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin toplantılarının çıktılarından duyulan memnuniyet ifade edilirken, uzun süredir devam eden bölünmeye son vereceği belirtildi. Açıklamada, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin TM ve DYK arasındaki bir uzlaşıyla yapılmasının ve TM-DYK anlaşmasının siyasi istikrara giden yolda atılan ilk adım olmasının umulduğu vurgulandı.

İstikrar Hükümeti İçişleri Bakanı Esam Abuzareba, Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi üyeleri arasında fikir birliğine varılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Abuzareba yaptığı açıklamada, “Bu başarı, Libya'da güçlü demokratik kurumlar inşa etmeye yönelik önemli bir adım ve Libya halkının uzlaşı ve iş birliği yapma becerisine dair somut bir mesajdır” ifadelerini kullandı.

Abuzareba, yeni seçim yasalarının, seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde düzenlenmesine katkıda bulunmasını ve yakında Libya halkının çıkarlarına ulaşılmasını umduğunu da kaydetti.

Diğer yandan Libya'daki krizi Sahel bölgesindeki durumla ilişkilendiren UNSMIL Başkanı Abdoulaye Bathily, Nijer’in başkenti Niamey’de katıldığı Bölgesel Kalkınma Danışma Forumu’nda yaptığı konuşmada, her düzeyde güçlü bölgesel koordinasyona ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Bunun yanında Tunus'ta Rusya'nın Trablus Büyükelçisi Aydar Aganin ile siyasi süreçteki gelişmeleri ve Libyalı tarafların Seçim Yasalarını Belirleme Komitesi'nin çıktılarına ilişkin açıklamalarını de ele alan Bathily, Aganin ile Libya'da seçimlere giden bir sürecin olmasının önemli olduğu konusunda aynı düşünceyi paylaştıklarını söyledi.

Bir diğer gelişmede UBH Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, resmi davet üzerinde 9-10 Temmuz tarihlerinde İran'ı ziyaret edecek. Libya basınının aktardığı, Bakan Menguş’un basın ofisinden yapılan açıklamaya göre Bakan Menguş, İran’ın Trablus Büyükelçiliğine beraberindeki heyette yer alacak 7 kişi ile kendisine vize verilmesi talebinde bulundu.



İsrail, Gazze’de saldırıları genişletiyor: Yaşam ve ölüm bizim için aynı şeye dönüştü

İsrail'in ateşkesi bozduktan sonra düzenlediği saldırılarda bine yakın Filistinli öldürülürken, 2 bine yakın kişi yaralandı (Reuters)
İsrail'in ateşkesi bozduktan sonra düzenlediği saldırılarda bine yakın Filistinli öldürülürken, 2 bine yakın kişi yaralandı (Reuters)
TT

İsrail, Gazze’de saldırıları genişletiyor: Yaşam ve ölüm bizim için aynı şeye dönüştü

İsrail'in ateşkesi bozduktan sonra düzenlediği saldırılarda bine yakın Filistinli öldürülürken, 2 bine yakın kişi yaralandı (Reuters)
İsrail'in ateşkesi bozduktan sonra düzenlediği saldırılarda bine yakın Filistinli öldürülürken, 2 bine yakın kişi yaralandı (Reuters)

İsrail, ateşkesi bozarak tekrar saldırıları başlattığı Gazze’deki askeri operasyonların genişletileceğini duyurdu. 

Savunma Bakanı İsrael Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, bu sabah itibarıyla Gazze’de daha fazla bölgeye saldırı düzenleneceğini bildirdi. 

Katz, bu hamleyle rehineleri serbest bırakması için Hamas üzerindeki baskıyı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ele geçirilen toprakların “İsrail devletine ait güvenlik bölgelerine” dahil edileceğini belirtti.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre ordu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine bu sabah kara harekatı başlattı. Zırhlı araçlar ve tanklardan oluşan 36. Tümen'in Gazze'nin güneyine girdiği aktarıldı. Bu, İsrail ordusunun en büyük tümeni olarak kabul ediliyor. Gece boyu süren yoğun hava saldırılarının ardından İsrail ordusu, ateşkesin bozulmasından sonra ilk kez Mısır sınırındaki bu bölgeye girmiş oldu. 

Diğer yandan askeri harekatın genişletilmesi, İsrail’de Rehine Aileleri Forumu tarafından eleştirildi. Grubun açıklamasında, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Hamas’ın elindeki 59 rehinenin serbest bırakılmasını sağlamayı “ikinci plana attığı” ifade edildi: 

Toprak ele geçirmek için rehineleri feda ettiğimize mi karar verdiniz? İsrail hükümeti rehineleri bir anlaşmayla kurtarmak ve savaşı sona erdirmek yerine, zaten defalarca savaştıkları aynı yerlerde çatışmak üzere Gazze'ye daha fazla asker gönderiyor.

Associated Press’in aktardığına göre İsrail ordusunun, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrine geceden beri düzenlediği saldırıda aralarında hamile bir kadınla iki çocuğun da yer aldığı 17 Filistinli öldürüldü.

Ordunun, saldırıların genişletildiği bölgedeki Filistinlilere tahliye çağrısı yaptığı aktarılıyor. Birleşmiş Milletler’in son verilerine göre, ateşkesin bozulmasının ardından en az 140 bin kişi tekrar yerinden edildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan İhab Süleyman, ailesiyle birlikte savaşın başından beri 8 kez yerinden edildiklerini söylüyor. Eski akademisyen, durumun artık dayanılmaz hale geldiğini belirterek şu ifadeleri kullanıyor:

Artık yaşamın tadı tuzu kalmadı. Yaşam ve ölüm bizim için tek ve aynı şey haline geldi.

İsrail ordusu, ateşkesi bozarak saldırıları tekrar başlattığında, Gazze’nin ortasından geçen Netzarim Koridoru’nu yeniden işgal etmişti. Katz, bu seferki harekatlarda ne kadar toprağın işgal edileceğine dair bilgi paylaşmadı. 

Diğer yandan Gazze’de saldırıların genişletilmesi, ABD’nin Ortadoğu’daki askeri kapasitesini artıracağını duyurmasının ardından geldi. Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, "istikrarı desteklemek, saldırgan davranışları önlemek ve serbest ticaret akışını korumak" için bölgeye uçak gemisi Carl Vinson’ın gönderileceğini dün duyurmuştu. 

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

Independent Türkçe, Guardian, AP, AFP, CNN, Reuters