Irak: Demokratik Değişim Güçleri, yerel seçimlere katılmak için ittifak oluşturdu

Oluşum,11 parti ve siyasi hareketi kapsıyor.

Irak güvenlik güçleri mensupları (Arşiv- Reuters)
Irak güvenlik güçleri mensupları (Arşiv- Reuters)
TT

Irak: Demokratik Değişim Güçleri, yerel seçimlere katılmak için ittifak oluşturdu

Irak güvenlik güçleri mensupları (Arşiv- Reuters)
Irak güvenlik güçleri mensupları (Arşiv- Reuters)

Irak’ta ‘Demokratik Değişim Güçleri’ olarak bilinen oluşum çerçevesinde faaliyet gösteren 11 siyasi parti ve birim, 18 Aralık’ta yapılması planlanan yerel seçimlere katılmak üzere bir siyasi ittifak oluşturduklarını duyurdu.

Cuma günü Demokratik Değişim Güçleri’nin toplantısına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Seçim ittifakı oluşumu tamamlandı. Uzlaşmalar, Vatan parlamento bloğu ile anlaşmayı ve ülke genelinde bu yılın sonunda yapılması planlanan yerel seçimlere hazırlık için çeşitli vilayetlerdeki ortaklara açılım göstermeyi içeriyordu. Seçim ittifakı önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı ile açıklanacak. İttifak, ulusal demokratik değişim projesini gerçekleştirmek, siyasi ve toplumsal demokrasiyi benimseyen ve vatandaşlık ile sosyal adalet temellerine dayanan modern, demokratik bir sivil devlet inşa etmek için çaba gösterme sorumluluğunu taşımaktadır.

Açıklamaya göre yeni anlaşmayı “Irak Komünist Partisi, Demokrasi Hakkım için Mücadele Hareketi, Sosyal Akım Partisi, Ulusal Ev Partisi, Milletvekili Seccad Salim, Irak Vaat Akımı Partisi, Ulusal Sivil Hareket, Demokratik Akım, Tişrin (Ekim) Demokrasi Hareketi ile bazı vilayetlerdeki bağımsızlar oluşumlar ve Vatan parlamento ittifakı” imzaladı.

Bağımsız Milletvekili Seccad Salim dışında tüm müttefik güçlerin Irak parlamentosunda temsiliyetlerinin olmadığı dikkat çekiyor. Komünist Parti önceki iki parlamentoda iki sandalye kazanmayı başarmıştı. Bu güçlerin çoğu, bir yıldan fazla süren Ekim 2019 protesto hareketinde yer almış, ancak Ekim 2021’de yapılan son parlamento seçimlerine katılmamıştı. Öte yandan İmtidad Hareketi’nin Ekim hareketinden doğmasına ve mevcut parlamentoda dokuz milletvekili olmasına rağmen, yeni ittifakta yer almadığı kaydedildi. Bu, özellikle bu güçlerin bir önceki yerel seçimlerde sandalye kazanma olasılığı hakkında spekülasyonları artırıyor. Bu güçler, Federal Parlamento tarafından geçen 19 Mart’ta onaylanan vilayet meclisleri yasasını şiddetle eleştirmişti.

Bir seçim bölgesi

Birden fazla seçim bölgesi yerine tek bir seçim bölgesi sistemi benimsendi ve kazanan bloklardaki oyların dağılımı için Sainte-Laguë formülü yeniden yürürlüğe konuldu. Değişim Güçleri, yeni yasanın “anayasayı ihlal ettiğini, demokrasi ve siyasi çoğulculuk değerlerini çiğnediğini ve iktidar güçlerinin geçmiş yıllarda her zaman uyguladığı dışlama ve ötekileştirme yöntemini onayladığını” belirtti.

Ancak Irak Komünist Partisi lideri Yasir es-Salim, “Değişim İttifakı’nın yaklaşan yerel seçimlerde iyi bir şansı olduğuna” inancını dile getirdi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Salim “İttifak, Irak’ın Kürdistan vilayeti hariç 15 vilayetinde yarışacak. İyi sonuçlar elde edebilir. Yeni seçim yasası, önceki gözlemlerimize rağmen iyi bir şekilde kullanılabilir” dedi.

Geçtiğimiz salı günü Irak hükümeti, daha önce kasım ayı olarak belirlediği yerel seçimleri 18 Aralık’a ertelediğini duyurdu. Yerel seçimler en son 10 yıl önce 2013 Nisan ayında yapılmıştı.

Yeni seçimlerin, Bağdat ile Kürdistan bölgesi arasındaki tartışmalı Kerkük vilayeti de dahil olmak üzere 15 vilayeti kapsaması bekleniyor. Kürdistan bölgesinin üç vilayetinde (Erbil, Duhok ve Süleymaniye) Irak’ın geri kalan vilayetlerinden ayrı yerel seçimler yapılıyor. 2019’daki halk protestolarının baskısı altında, Irak parlamentosu; halk tarafından yolsuzluk, liyakatsizlik, siyasi parti ve blokların özel gündemlerine ve çıkarlarına boyun eğmekle suçlanan yerel meclislerin çalışmalarını askıya almak zorunda kalmıştı.



İsrail savaş uçakları Beyrut üzerinde ses hızını aştı

İsrail'in hava saldırısının hedefi olan Beyrut'un güney banliyölerinden duman yükseliyor (Reuters)
İsrail'in hava saldırısının hedefi olan Beyrut'un güney banliyölerinden duman yükseliyor (Reuters)
TT

İsrail savaş uçakları Beyrut üzerinde ses hızını aştı

İsrail'in hava saldırısının hedefi olan Beyrut'un güney banliyölerinden duman yükseliyor (Reuters)
İsrail'in hava saldırısının hedefi olan Beyrut'un güney banliyölerinden duman yükseliyor (Reuters)

Lübnan resmi basını, dün gece İsrail savaş uçaklarının Beyrut semalarında ses duvarını aştığını bildirirken, AFP muhabirleri ve bölge sakinleri, Lübnan'ın başkenti ve çevresinde şiddetli patlama sesleri duydu.

Resmi Ulusal Haber Ajansı, “Düşman savaş uçakları, Beyrut ve çevresinde, Metn ve Kesrouan'da, hatta Bekaa ve Hermel'e kadar iki grup halinde ses duvarını aştı” ifadesini kullandı.

Ortadoğu'daki savaş, 2 Mart'ta Lübnan'ı da etkiledi. Tahran destekli “Hizbullah”, ABD-İsrail saldırısının ilk günlerinde İran'ın Dini Lideri Ali Hameney suikastına misilleme olarak İsrail'e roketler attı. İsrail ise Lübnan'a geniş çaplı hava saldırıları düzenleyerek ve güneyine asker sokarak karşılık verdi.


Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
TT

Irak: Sudani, Dohuk'ta Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın evine düzenlenen saldırıyı kınadı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani (DPA)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, bugün, Duhok vilayetinde Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin evine düzenlenen saldırıyı kınadı.

Başbakanlık Basın Ofisi, Irak Haber Ajansında yer alan açıklamasında, “Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani, bugün Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile yaptığı telefon görüşmesinde, Irak ve bölgedeki son gelişmeleri, ulusal düzeydeki güvenlik konularını ve güvenlik ile istikrarı sağlama yollarını ele aldı” denildi.

Sudanlı, «Duhok vilayetinde Barzani’nin evine yönelik acımasız saldırıyı kınadığını ve reddettiğini» ifade ederek, «vatansever tutumunu ve tüm Iraklılar arasındaki birliği güçlendirmeye gösterdiği özeni» övdü.

Açıklamada ayrıca, “Başbakan, olayın tüm yönlerini araştırmak, failleri tespit etmek ve aleyhlerine gerekli tüm yasal işlemleri başlatmak üzere, federal hükümet ve bölge hükümetinin ilgili güvenlik kurumlarından oluşan ortak bir güvenlik ve teknik ekibin kurulmasını emretti” denildi.

Başbakan, hükümetin "herhangi bir kanunsuz, bölgesel veya uluslararası oluşumun Irak'ı bölgedeki devam eden çatışmaya sürüklemesini engelleme" konusundaki kararlılığını vurgularken, "kapsamlı ulusal sorumluluk çerçevesinde ve her düzeyde Irak'ın egemenliğini, güvenliğini ve istikrarını güvence altına almak için her türlü bütünleşik çabayı göstereceğini" ifade etti.


Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
TT

Suriye Ordusu: Irak'tan Tanf Üssü'ne yönelik İHA saldırısını püskürttük

Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)
Suriye'nin güneydoğusundaki Tanf Üssü (Arşiv- AP)

Suriye ordusu bugün yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki el-Tanf askeri üssünü hedef alan bir insansız hava aracı (İHA) saldırısını püskürttüğünü duyurdu.

SANA’nın haberine göre Suriye Arap Ordusu Operasyonlar Komutanlığı, İHA’nın Irak topraklarından havalandığını ve askeri üssü hedef almaya çalıştığını belirterek, “bölgede konuşlanmış Suriye güçlerinin dikkati sayesinde hedeflerine ulaşamadıklarını” kaydetti.