YouTube’da yapay zeka ile otomatik dublaj imkanı

YouTube, yapay zeka aracılığıyla otomatik olarak video dublajı yapma imkanı sağlıyor

Yapay zeka aracı, daha geniş bir uluslararası hedef kitleyle iletişim kurma becerisini artırır (AP)
Yapay zeka aracı, daha geniş bir uluslararası hedef kitleyle iletişim kurma becerisini artırır (AP)
TT

YouTube’da yapay zeka ile otomatik dublaj imkanı

Yapay zeka aracı, daha geniş bir uluslararası hedef kitleyle iletişim kurma becerisini artırır (AP)
Yapay zeka aracı, daha geniş bir uluslararası hedef kitleyle iletişim kurma becerisini artırır (AP)

Hızla gelişen teknoloji dünyasında yapay zeka, fütüristik bir kavramdan daha fazlası haline geldi; Artık içeriği çevrimiçi olarak tüketme ve yayınlama şeklimizi değiştiriyor. Bu teknolojiyi benimseyen önde gelen şirketlerden biri de içerik oluşturucuların veya kanal sahiplerinin kitlelerini genişletmelerine ve sağladıkları içeriğin kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanan YouTube.

Son VidCon konferansında YouTube, Google'a bağlı şirketlerin kuluçka merkezi olan Area 120'ye ait aracı üreten şirket ile YouTube arasındaki bir ortaklığın sonucu olan Aloud adlı yapay zekaya dayalı yeni kullanışlı bir aracı test etmeye başladığını duyurdu.

Bu yeni araç, içerik oluşturucuların YouTube videolarına dublaj yapılmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor ve onlara normalde üçüncü taraf dublaj sağlayıcılarla çalışmaya harcayacakları zamandan ve paradan tasarruf ettirmeyi sağlıyor. 2022'de piyasaya sürülen Aloud, videoyu çevirir ve otomatik olarak dublajlı bir sürüm hazırlar; araç otomatik ve hızlı bir şekilde dublaj oluşturmadan önce içerik oluşturucuların altyazıları ve dublajları inceleyip ayarlamasına olanak tanır.

Aracın birincil amacı, daha geniş bir uluslararası izleyici kitlesiyle iletişim kurma becerisini artırmaktır ve bu nedenle bu aracın kullanılması içerik oluşturuculara birçok fayda sağlar. Nihai sonuçlar üzerinde esneklik ve kontrolün yanı sıra coğrafi kapsamı genişletmek, zamandan ve paradan tasarruf etmek, yüksek kaliteli ses ve çeviriyi sürdürmek, özel içerik oluşturmak bu faydalar arasında yer alıyor.

Araç için henüz resmi bir lansman tarihi açıklanmasa da YouTube, aracın bir grup kullanıcıyla test ettikten sonra yakında tüm içerik oluşturucuların kullanımına sunulacağını belirtti.

Yapay zeka, teknolojinin geleceğini temsil ediyor ve içerik endüstrisi de dahil olmak üzere birçok alanda gerçek bir devrim özelliği taşıyor. YouTube'un yapay zeka destekli yeni dublaj aracını duyurmasıyla içerik oluşturucular, geniş küresel kitleleri hedefleyen yeni bir çok dilli içerik çağını başlatmaya hazırlanıyor.

Doğal ve doğru dublaj sağlayabilmek gibi bu yeni teknolojinin karşılaşabileceği zorluklara rağmen potansiyel faydaları çok büyük. Hedef kitleyi genişletmek ve yeni kullanıcılara ulaşmaktan, paradan ve zamandan tasarruf etmeye ve üretim sürecini kolaylaştırmaya kadar birçok faydası var ve bu araç içerik oluşturucular için heyecan verici bir fırsat sunuyor.

Ayrıca bu araç, ana dili ne olursa olsun herkesin içeriğe erişmesine izin vererek kültürlerin birleşmesine ve farklı uluslar arasında karşılıklı anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunabilir. İzleyici kolaylıkla kendisine atanan dublajı seçebilir, videoyu izleyebilir, keyif alabilir ve daha net ve daha iyi bir şekilde anlayabilir.

Bu aracın resmî lansman tarihini duyurmak ve yapay zekanın çevrimiçi içerik endüstrisinin çehresini nasıl değiştireceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.



NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA
TT

NASA'nın Artemis görevi gecikirken, Çin, Ay hedefine ilerliyor

Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

Çin'in uzay ajansı, geçen hafta Ay'a iniş yapan uzay aracı denemesini erken gerçekleştirmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin 2030'a kadar Ay'a ayak basma planlarının testlerin programa uygun ilerlemesiyle yolunda gittiğini söyledi.

Asya devinin Ay'a astronot indirme takvimi, NASA'nın 2027'ye kadar ertelenen Artemis II mürettebatlı görevinin takviminin hâlâ gerisinde.

SCMP'nin haberine göre Çin uzay ajansı geçen hafta Mengzhou yeni nesil yeniden kullanılabilir uzay aracı prototipinin ve Lanyue ay yüzeyine iniş aracının başarılı bir şekilde denendiğini duyurdu ve bunların geliştirilmesinin "sorunsuz ilerlediğini" ekledi.

Uzay ajansı ilerleyen aylarda ülkenin üç aşamalı süper ağır roketi Uzun Yürüyüş 10'un yanı sıra Mengzhou uzay aracının da güvenlik ve güvenilirliğini test etmeyi planlıyor.

dcfgthy
Ay'a iniş aracı (CNSA)

Mengzhou'da iki modül var. Biri Dünya'ya dönecek, diğeriyse uzaydayken yaklaşık 6 astronottan oluşan mürettebata itiş gücü, güç ve yaşam desteği sağlayacak bir harcanabilir modül.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Müdür Yardımcısı Lin Xiqiang, "Uzun Yürüyüş 10 ve Mengzhou uzay araçları planlandığı gibi prototip geliştirme ve test çalışmalarını yürütüyor" dedi.

Diğer yer testlerinde de uzay aracının fırlatma arızası durumunda mürettebatı güvenli bir yere götürmek için geliştirilen acil kaçış sistemleri değerlendirilecek.

Daha önceki raporlarda uzay ajansı, uzay aracının 2027-2028 civarında mürettebatlı uçuş kabiliyetine ulaşmasını beklediğini söylemişti.

CMSA Müdür Yardımcısı, "İnsanları planlandığı gibi Ay'a fırlatmak için sağlam bir temel oluşturmak üzere tüm testlerin başarıyla tamamlanmasını sağlamak adına çaba göstereceğiz" dedi.

Öte yandan NASA'nın Ay yüzeyine yönelik Artemis III mürettebatlı görevi bir dizi gecikmeyle karşı karşıya.

Hem Çin hem de Amerikan görevleri, üs kurmak için kritik bir kaynak olan su-buz açısından zengin olduğu düşünülen Ay'ın güney kutbuna yakın bir yere iniş yapmayı hedefliyor.

NASA aralık ayında, Orion uzay aracının ısı kalkanında sorunlar keşfedilmesinin ardından Ay'a ayak basma görevinin 2027 ortalarına erteleneceğini duyurmuştu.

Yapılan kapsamlı testler, uzay aracının ısı kalkanındaki malzemenin beklenenden farklı aşındığını ortaya koymuştu.

Orion, Dünya atmosferinden geçerken ısı kalkanının, yaklaşık 2 bin 760 santigrat derece sıcaklığa karşı mürettebata termal koruma sağlaması gerekiyordu.

Amerikan uzay ajansı, uzay aracının mürettebatı güvende tutabilmesini sağlamak için Orion'un yörüngesindeki değişiklikleri ve ısı kalkanındaki geliştirmeleri test ediyor.

NASA'nın Keşif Sistemleri Geliştirme Misyon Müdürlüğü'nden sorumlu yönetici yardımcısı Catherine Koerner, "Görev planlarımızda yapılan güncellemeler, Ay'daki hedeflerimize güvenli bir şekilde ulaşabilmemizi ve mürettebatlı Mars görevleri için gereken teknolojileri ve kabiliyetleri geliştirebilmemizi sağlama yolunda olumlu bir adım" dedi.

Independent Türkçe