ABD Adalet Bakanı Garland’ın görevinden azli için çalışmalar sürüyor

 Adalet Bakanı Merrick Garland. (EPA)
Adalet Bakanı Merrick Garland. (EPA)
TT

ABD Adalet Bakanı Garland’ın görevinden azli için çalışmalar sürüyor

 Adalet Bakanı Merrick Garland. (EPA)
Adalet Bakanı Merrick Garland. (EPA)

Cumhuriyetçiler; ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden davasında vergi kaçakçılığı ve yasa dışı silah bulundurma davalarında karşı karşıya kaldığı suçlamaların ve bunları hafifletmek için davanın savcısı David Weiss ile yaptığı anlaşmanın ardından ABD Adalet Bakanlığı’nı ‘suç ortaklığı yapmak ve soruşturma seyrine müdahale etmekle’ suçladı.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçilerin soruşturmanın ilerleyişi ve geçmişi hakkında ikna edici yanıtlar verme taleplerine yanıt vermediği taktirde Adalet Bakanı Merrick Garland’ı bu suçlamalara dayanarak görevden alma prosedürlerini başlatmakla tehdit etti.

Cumhuriyetçilerin dayandığı verilere göre ABD Vergi Servisi'nde haber sızdıran kaynaklar, çıkarcı bazı müfettişlerin Hunter Biden hakkında vergi kaçakçılığından daha güçlü suçlamalar getirmek istediğini ancak Adalet Bakanlığı’nın araya girerek bu yaklaşımı reddettiğini söylüyor.

Davanın savcısı Weiss'i milletvekillerine cevap vermeye ve duruşmalarda huzuruna çıkmaya çağıran McCarthy, “Sızdıran kişilerin ifadeleri doğruysa, bakanlığı siyasallaştırdığı için Garland’ın görevden alınması prosedürlerinin büyük bir bölümünü teşkil edecekler” dedi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre suçlamaları reddeden Garland ise Weiss'in Hunter Biden aleyhine dava açmak için gerekli tüm yetkilere sahip olduğunu söyledi. ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Jim Jordan’a siyasi mülahazaların Hunter Biden davasını asla etkilemediğini belirttiği bir mektup yazan Weiss de bu ifadeleri doğruladı.



ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff'un önümüzdeki günlerde Avrupa'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirme ve İran'la nükleer anlaşma için zemin hazırlama yollarını görüşeceği belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlık, Rubio ve Witkoff'un bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alacaklarını belirtti.

Fransız bir diplomatik kaynak Rubio'nun yarın mevkidaşı Jean-Noel Barro ile Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki durum ve İran nükleer anlaşması üzerine görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD'li bir yetkili Witkoff'un daha sonra Roma'da İranlı yetkililerle bir toplantıya katılacağını söyledi.

Yoğun diplomatik kampanya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'da bir barış anlaşmasına yönelik ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığının arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD Başkanı ve danışmanları Rusya'nın uzlaşmaz tutumunu eleştirirken, Trump da Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalini genişletmesinden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i sorumlu tuttu.

Son toplantılar, yönetimin Washington ve Tahran'ın İran'ın nükleer programı konusunda kalıcı bir anlaşma yapıp yapamayacağını araştırmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği dolaylı görüşmeler gerçekleştirmiş, ancak bir anlaşmanın hala çok uzak olduğunu kabul etmişlerdi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir anlaşmaya varılamaması halinde İran'ın nükleer tesislerini bombalamaya hazır olduğunu söyledi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Salı günü Beyaz Saray'da üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla İran'ın nükleer programına odaklanan bir toplantı yaptı.

ABD Başkanı, ilk döneminde İran ile altı dünya gücü arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektikten ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya başladıktan sonra Şubat ayından bu yana Tahran'a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını sürdürüyor.

İran'ın nükleer programı o tarihten bu yana ilerleme kaydediyor. İki ülke eski Başkan Joe Biden döneminde dolaylı görüşmeler yapmış ancak çok az ilerleme kaydetmişti.