WhatsApp’tan yeni özellik: Daha kolay aktarım yapılabilecek

WhatsApp içeriğinin aynı işletim sistemini kullanan telefonlar arasında daha kolay bir şekilde aktarılmasını sağlayan yeni bir özellik yakında kullanıma sunulacak. META CEO'su Mark Zuckerberg, herhangi bir bulut yedeklemesine dayanmayan yeni bir aktarım ö

Whatsapp logosu
Whatsapp logosu
TT

WhatsApp’tan yeni özellik: Daha kolay aktarım yapılabilecek

Whatsapp logosu
Whatsapp logosu

WhatsApp, aynı işletim sistemini kullanan telefonlar arasında WhatsApp içeriğinin daha kolay bir şekilde aktarılmasını sağlayan yeni bir özelliği yakında duyurmayı planlıyor.

META CEO'su Mark Zuckerberg, tarafından yayınlanan duyuruya göre, buluttaki herhangi bir yedeklemeye bağlı olmayan, QR kodunu yeni telefonla tarayarak, verilerin sadece iki cihaz arasında paylaşıldığı ve transfer sırasında tamamen şifrelendiği yeni bir transfer özelliği bildirildi.

WhatsApp uygulamasında konuşmaları aktarmanın yeni özelliği
WhatsApp uygulamasında konuşmaları aktarmanın yeni özelliği

Yeni süreç, sizi sohbet geçmişinizi iCloud veya Google Drive'a yedeklemeye ve ardından yeni bir cihaza indirmeye zorlayan mevcut bulut tabanlı alternatiften çok daha hızlı ve kolay olacak. Ayrıca, sohbet ve medya yedeklemelerinizin her iCloud hesabında bulunan 5 GB'lık ücretsiz saklama alanından daha fazla olması durumunda karşılaşabileceğiniz bulut saklama alanı sınırlamalarını da ortadan kaldırıyor.

Bu özellik yalnızca Android'den Android'e veya iOS'tan iOS'a gibi aynı işletim sistemini kullanan cihazlar arasında çalışıyor. Farklı cihazlar arasında sohbet geçmişini aktarmak istiyorsanız, verilerinizi hangi cihaza aktardığınıza bağlı olarak işlem biraz daha farklı oluyor.

WhatsApp yeni özelliğin duyurusu için herhangi bir tarih belirtmedi, ancak bu yeni özellik Android ve iOS işletim sistemlerindeki kullanıcılar için pilot olarak uygulamaya başladı bile. Bu durum, bugün yapılan resmi duyuruyla birlikte, özelliğin yakında yaygın olarak kullanıma sunulmasının beklendiğini gösteriyor. Kullanıma sunulduğunda, WhatsApp ayarlarınıza, ardından Konuşmalar'a gidip eski cihazınızdaki Konuşmaları Aktar'ı seçerek ve ardından yeni cihazınızda WhatsApp'ı etkinleştirerek bu özelliğe erişebileceksiniz. Aktarım hızı, dosyalarınızın ve mesajlarınızın boyutuna bağlı olarak değişiyor.



3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
TT

3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Tayland'da keşfedilen yeni ve küçük bir salyangoz türüne, kabuğunda görülen tuhaf ve karmaşık geometrik desenler nedeniyle efsanevi ressam Pablo Picasso'nun adı verildi.

Sadece 3 milimetre büyüklüğündeki türe, kabuğundaki dikdörtgen açılı kıvrımlar nedeniyle Anauchen picasso adı verildi.

"'Normal' kabuk şekillerine sahip diğer salyangozların kübist bir yorumuna benzeyen" bu kıvrım örüntüleri, araştırmacıları salyangoza Picasso'nun adını vermeye sevk etti.

ZooKeys adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada bilim insanları, "Bu tür, Kübizm diye bilinen sanat akımını andıran, Pablo Picasso tarzında boyanmış yuvarlak kıvrımlara sahip bir Anauchen'e benziyor" diye yazdı.

Bilim insanları, kahverengi, konik kabuğunun derin bir birleşme noktasıyla ayrılmış 4,5-5 kıvrımdan oluştuğunu söylüyor.

Kabuğun spiralini kesen birkaç düzensiz aralıklı beyazımsı çizgi var.

Araştırmada Kamboçya, Myanmar, Laos, Tayland ve Vietnam'dan 46 yeni mikro salyangoz türünü tanımlanıyor.

Bunlar, kabuk boyutları 5 mm'den küçük olan ve çoğunlukla Güneydoğu Asya'da, eski Hindiçin, Endonezya ve Filipinler'in yanı sıra Çin'in bazı bölgelerinde bulunan küçük kara salyangozları.

Dağılımları daha batıya, Hindistan üzerinden Pakistan'a kadar uzanıyor ve çeşitlilikleri önemli ölçüde azalmış durumda.

Araştırmacılar ayrıca salyangozları genel kabuk şekli, kabuk yüzey dokusu ve duvar aralıklarının düzenine göre benzer gruplara ayırarak sınıflandırmak için yeni bir yöntem öneriyor.

Yeni türlerin birçoğu yakın zamanda toplanırken, diğerleri 1980'lerde biriktirilmiş olan Florida Doğa Tarihi Müzesi koleksiyonunda keşfedildi.

Bilim insanları, "Kabuklarının boyu 5 mm'den küçük olsa da bu salyangozlar gerçek birer güzellik! Kabukları olağanüstü bir karmaşıklık sergiliyor" diyor.

"Örneğin, açıklığı (kabuğun "açıklığı"), büyük olasılıkla yırtıcılara karşı yararlı olan çok sayıda diş benzeri bariyerle donatılmış" diye açıkladılar.

Yeni türlerin birçoğunun yukarı veya aşağı doğru dönen bir açıklığa sahip olduğu bulundu, bu da bazı türlerin kabuklarını ters taşıdığı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, farklı salyangozları duvar açıklıkarına ve kabuktaki son kıvrımın yönüne göre ayırt edebildi.

Bilim insanları, 1980'lerde bazı salyangozların bulunduğu yerlerin ormansızlaşma ve kireçtaşı ocakları nedeniyle çoktan tahrip edilmiş olabileceği uyarısını yapıyor.

Çalışma, Güneydoğu Asya'da yerel olarak endemik kara salyangozlarının karşı karşıya kaldığı bu büyük tehditlerin altını çiziyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news/science