Güney Afrika'da "taht oyunları" şüphesi: Zulu Kralı zehirlendi

Kral Misuzulu'nun ekimde tahta çıkması bazı aile üyelerinde rahatsızlık yaratmıştı

Zulu Kralı, Güney Afrika'da 3 milyon hektara yakın bir alanı kontrol ediyor (AFP)
Zulu Kralı, Güney Afrika'da 3 milyon hektara yakın bir alanı kontrol ediyor (AFP)
TT

Güney Afrika'da "taht oyunları" şüphesi: Zulu Kralı zehirlendi

Zulu Kralı, Güney Afrika'da 3 milyon hektara yakın bir alanı kontrol ediyor (AFP)
Zulu Kralı, Güney Afrika'da 3 milyon hektara yakın bir alanı kontrol ediyor (AFP)

Güney Afrika'da Zulu kabilesinin kralı Misuzulu kaZwelithini zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı açıklandı.

Açıklamayı yapan kabilenin geleneksel başbakanı Mangosuthu Buthelezi, Kral Misuzulu'nun Güney Afrika'da tedavi görmek istemediğini, bu nedenşe Esvatini'ye götürüldüğünü söyledi.

Buthelezi, üst düzey danışmanlarından birinin ani ölümünün ardından Kral'ın da zehirlenmesine dikkat çekti.

Buthelezi'nin bu açıklamalarına karşın, Kral'ın resmi sözcüsü Misuzulu kaZwelithini'nin sağlık durumunda bir problem olmadığını ve "gereksiz panik" yaratılmaması gerektiğini belirtti.

AFP'ye konuşan Esvatini'deki polis kaynakları ise kralın özel bir hastanede tutulduğunu ve hastane çevresinde çok geniş güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Kral Misuzulu geçen ekimde binlerce kişinin önünde taç giymişti. Ancak 48 yaşındaki kralın tahta çıkışı, monarşi içindeki güç savaşlarını açığa çıkarmış ve Kral Misuzulu'yla Buthelezi arasında artan gerilim gündeme gelmişti.

Zulu Kralı resmi bir siyasi güce sahip değil ve Zulu kabilesi içindeki rolü büyük ölçüde simgesel. Ancak hükümetten gelene yıllık birkaç milyon dolarlık bütçeyi kontrol eden kralın birçok konuda etki sahibi olduğunu biliniyor.

Kraliyet ailesi içinde bir grup Kral Misuzulu'nun tahtın gerçek varisi olmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. 

Grup, ölen kral Goodwill Zwelithini'nin diğer oğlu Prens Simakade'nin gerçek varis olduğunu iddia ediyor.

Kral Misuzulu'nun zehirlenmesinde kraliyet ailesi üyelerinin bir payı olup olmadığına ilişkin bir işaret bulunmuyor. Güney Afrika polisi de iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Zulu kabilesi 11 milyonluk nüfusuyla 60 milyonluk Güney Afrika'nın neredeyse 5'te 1'ini oluşturuyor. 

50 yılda fazla süreyle tahtta kalan Kral Zwelithini, pandemi sırasında hayatını kaybetmiş, ölmeden önce üçüncü eşinden en büyük oğlu olan Misuzulu'yu da varis olarak belirlemişti. Kraldan bir ay sonra Misuzulu'nun annesi de ani şekilde ölünce, Misuzulu'nun krallığı aile içinde tartışmalara neden olmuştu.

Independent Türkçe, BBC, Guardian



Nijerya'da silahlı kişiler bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdı, beş kişiyi kaçırdı

Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
TT

Nijerya'da silahlı kişiler bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdı, beş kişiyi kaçırdı

Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)
Nijerya'daki terörist gruplardan (yerel medya)

Nijerya polisi, dün silahlı kişilerin bir polis karakoluna ve bir kiliseye saldırdığını ve Nijerya'nın orta kesimindeki bir bölgede beş kişiyi kaçırdığını bildirdi. Burası, 2015 yılının sonlarında bir Katolik okulundan 250'den fazla öğrencinin kaçırıldığı bölge.

Saldırı,kasım ayında yaklaşık 300 öğrencinin kaçırıldığı Aguara bölgesinde dün sabah erken saatlerde meydana geldi. Bu şiddet olayları, Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da kaçırma olaylarında önemli bir artışın yaşandığı dönemde gerçekleşti.

Nijeryalı yetkililer, aralık ayı başlarında silahlı kişiler tarafından bir Katolik okulundan kaçırılan 100 öğrencinin serbest bırakılmasını sağladı, ancak diğerlerinin akıbeti bilinmiyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu olay, ülke tarihinin en büyük toplu kaçırma olaylarından biri olarak kayıtlara geçti.

Dün gerçekleşen saldırıyla ilgili olarak polis, "yaklaşık olarak saat 03:40'ta, silahlı kişiler Aguarah bölgesine baskın düzenleyerek polis karakoluna saldırdı (...), muhtemelen memurları etkisiz hale getirdikten sonra karakolu ateşe vermek için dinamit kullandı" açıklamasını yaptı. Polis ayrıca, "teröristlerin daha sonra bölgedeki Birleşik Metodist Kilisesi'ne giderek bir kısmını ateşe verdiklerini ve ardından yaklaşık 5 kişiyi kaçırdıkları diğer bölgelere götürdüklerini" belirtti.

Washington, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hristiyanları hedef alan "soykırım" ve "zulüm" olarak nitelendirdiği şiddet olayları nedeniyle Abuja'ya diplomatik baskı uyguluyor.

Bu arada, Nijerya ordusu dün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde gece düzenlenen hava saldırılarında üst düzey bir Boko Haram komutanı ve 10 savaşçısının öldürüldüğünü duyurdu. Öldürülen komutanın, Sambisa Ormanı'ndaki Boko Haram'ın ikinci komutanı olarak kabul edilen Ebu Halid olduğu belirlendi. Ordu, operasyon sırasında herhangi bir kayıp vermediğini vurguladı.

Ülkenin kuzeydoğusu, 2009'dan beri Boko Haram ve onun ayrılıkçı grubu Batı Afrika İslam Devleti (ISWAP) liderliğindeki bir isyanla boğuşuyor. Perşembe günü, ISWAP tarafından düzenlenen saldırılarda 5 asker, 15 inşaat işçisi ve yerel balıkçı da dahil olmak üzere 20'den fazla kişi öldürüldü.

Birleşmiş Milletler'e göre, 2009'da başlayan isyan, Nijerya'nın kuzeydoğusunda 40 binden fazla kişinin ölümüne ve yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu.


Nijer'in başkentinde silah sesleri ve şiddetli patlamalar duyuldu

Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
TT

Nijer'in başkentinde silah sesleri ve şiddetli patlamalar duyuldu

Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)
Nijer'deki güvenlik güçleri (Arşiv)

Bu sabah erken saatlerde Nijer'deki Niamey Uluslararası Havalimanı yakınlarında yoğun silah sesleri ve patlamalar duyuldu.

Reuters, bir görgü tanığının ifadesine dayanarak, yoğun silah seslerinin gece yarısından yaklaşık bir saat önce başladığını ve GMT saatiyle 00:12'ye kadar devam ettiğini bildirdi.

X platformunda yayınlanan bir videoda, şehrin gece silüeti ve üzerinde beliren mermi izleri görülüyordu. Temmuz 2023'te darbeyle iktidarı ele geçiren Nijer'deki askeri hükümetten henüz bir açıklama gelmedi.


AFRICOM: Nijerya'daki Noel saldırıları Sahel bölgesindeki DEAŞ'ı hedef aldı

ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
TT

AFRICOM: Nijerya'daki Noel saldırıları Sahel bölgesindeki DEAŞ'ı hedef aldı

ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)
ABD güçlerinin Nijerya'daki milislere düzenlediği baskının yol açtığı yıkımdan (Arşiv-Reuters)

Afrika'daki ABD askeri komutanlığı AFRICOM'un komutan yardımcısı AFP’ye verdiği demeçte, Noel günü ABD'nin Nijerya'nın kuzeybatısında düzenlediği hava saldırılarının, komşu Nijer'de faaliyet gösteren DEAŞ'ın bir koluyla bağlantılı militanları hedef aldığını söyledi.

General John Brennan, geçen hafta ABD-Nijerya güvenlik toplantısının aralarında verdiği röportajda, “hedeflerin Sahel bölgesindeki tüm terörist gruplar tarafından fırlatma rampası olarak kullanılan alanlar olduğunu” belirtti.

Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bulunan Gamboru pazarındaki bir camiye düzenlenen bombalı saldırının ardından olay yerinin yakınında toplanan halk, (Arşiv-AFP)Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Maiduguri şehrinde bulunan Gamboru pazarındaki bir camiye düzenlenen bombalı saldırının ardından olay yerinin yakınında toplanan halk, (Arşiv-AFP)

“Nijeryalılardan aldığımız son bilgiler, bunun Sahel bölgesindeki DEAŞ ile bağlantılı olduğunu gösteriyor” dedi. Analistler, DEAŞ’ın Sahel bölgesinden Nijerya gibi Batı Afrika kıyı ülkelerine yayılmasından endişe duyuyorlar.

Lagos'un cihatçı gruplarla çatışması nedeniyle ABD'nin Nijerya'ya askeri teçhizat teslimatlarını ve istihbarat paylaşımını artırdığını belirtti. Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre General John, “Daha fazla satın alabilmeleri için yabancı askeri teçhizat satışını hızlandırmaya çalışıyoruz” dedi. Ayrıca, ABD'nin Nijerya'nın liderliğindeki hava saldırılarını desteklemek için hava keşif uçuşları da dahil olmak üzere kapsamlı bir “istihbarat paylaşımı” hizmeti sunduğunu da ifade etti.

 AFRICOM askerleri (AFP)AFRICOM askerleri (AFP)

General John, Amerika Birleşik Devletleri'nin, geleneksel Batılı ortaklarından uzaklaşan Burkina Faso, Mali ve Nijer orduları ile sınırlı ölçüde iş birliğini sürdürdüğünü doğruladı ve şunları belirtti: “Hala iş birliği yapıyoruz. Aslında, bazılarıyla önemli terörist hedeflerine saldırı düzenlemek için bilgi alışverişinde bulunduk, ancak durum iki veya üç yıl öncesine göre tamamen farklı.”