Gal Gadot'un tartışma yaratan Kleopatra'sı sadece 'baştan çıkarmayacak'

38 yaşındaki oyuncunun tartışmalı Mısır Kraliçesi rolü için farklı planları var

Gadot, son olarak Kenneth Branagh, Annette Bening, Russell Brand, Armie Hammer ve Emma Mackey'yle birlikte Nil'de Ölüm'de rol almıştı (Screenrant)
Gadot, son olarak Kenneth Branagh, Annette Bening, Russell Brand, Armie Hammer ve Emma Mackey'yle birlikte Nil'de Ölüm'de rol almıştı (Screenrant)
TT

Gal Gadot'un tartışma yaratan Kleopatra'sı sadece 'baştan çıkarmayacak'

Gadot, son olarak Kenneth Branagh, Annette Bening, Russell Brand, Armie Hammer ve Emma Mackey'yle birlikte Nil'de Ölüm'de rol almıştı (Screenrant)
Gadot, son olarak Kenneth Branagh, Annette Bening, Russell Brand, Armie Hammer ve Emma Mackey'yle birlikte Nil'de Ölüm'de rol almıştı (Screenrant)

Gal Gadot'un Kleopatra filmiyle ilgili haberler hem tartışmalara yol açıyor hem de filmle ilgili büyük bir beklenti yaratıyor. 

Antik Mısır'ın ünlü kraliçesi, daha önce sayısız kez beyazperdede tasvir edildi. Ancak bunların en ünlüsü 1963 yapımı filmde Elizabeth Taylor tarafından canlandırılmıştı.  

Kleopatra'yı canlandıran son aktrisse, Netflix dizisi Kraliçe Kleopatra'daki Adele James oldu. Ancak, bu dizi de eleştirmenler tarafından yerden yere vurulduğu için, Mısır Kraliçesi'nin hikayesinin ekranda tartışmalara yol açmadan anlatılması zor görünüyor.

Beyazperdenin Wonder Woman'ı Gal Gadot, 2020'de Twitter'da yaptığı açıklamada, yapımcı Patty Jenkins ve senarist Laeta Kalogridis'le birlikte Kleopatra'nın hikayesini beyazperdeye taşıyacaklarını duyurmuştu. Gadot, Kleopatra'nın hikayesinin bir kadının gözünden anlatılmasının çok önemli olduğunu belirtmişti.

Bu duyurunun ardından Gadot'un Kleopatra'sıyla ilgili fazla haber gelmedi ancak geliştirme çalışmaları devam ettiği için film yeniden gündeme geldi.

38 yaşındaki oyuncu, Vogue'un Hong Kong edisyonuna Mısır hükümdarının hikayesini anlatmanın önemi hakkında konuştu. Gadot, kraliçeyle ilgili ortaya atılan tarihi yanlışlara son vermek istediklerini ifade etti. Kleopatra'nın tarihsel söylemde genellikle "femme fatale" olarak resmedildiğini anımsatan İsrailli oyuncu şöyle dedi:

İsrail'in Mısır'a sınırı var ve ben Kleopatra'yla ilgili hikayelerle büyüdüm. Eğer Wonder Woman hayali bir kadın liderse, Kleopatra da gerçek bir lider. Bu, anlatmak istediğim hikayenin mükemmel bir örneği çünkü Kleopatra hakkında farklı kitaplar okumaya başladım ve dedim ki, 'Vay canına, bu büyüleyici'.

"Kleopatra'yla ilgili filmlerde gördüğüm tek şey, onun baştan çıkarıcı bir kadın olması" diyen Gadot, aslında bundan çok daha fazlası olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

Onun hikayesini ve bu karakteri adaletli bir şekilde anlatmayı çok istiyorum. Çok güzel bir senaryomuz var ve bu hikayeyi dünyayla paylaşarak Kleopatra'nın sadece bir baştan çıkarıcı olduğu söylemini değiştirmek için sabırsızlanıyorum.

Filmin henüz bir vizyon tarihi olmasa da geliştirme aşamasında olduğu doğrulandı. Gadot, Kleopatra senaryosunun 2021'de tamamlandığını doğrulasa da filmin çekimleri henüz başlamadı.

İlk olarak Patty Jenkins'in filmi yöneteceği açıklanmıştı ancak ünlü yönetmen dümenden çekildi ve baş yapımcı olarak görev yapacağı açıklandı. Jenkins'in yerine yönetmen koltuğunda Keri Skogland oturacak. Senaryoyuysa Laeta Kalogridis kaleme aldı.

Gal Gadot'un Kleopatra'yı canlandıracağı haberi duyulur duyulmaz, yapım ekibi ve başroldeki Gadot, Mısır Kraliçesi'ni "beyazlattığı" gerekçesiyle eleştirilmişti. Gadot, bu eleştirilere şu yanıtı vermişti:

Gerçeklere sadık kalmak istiyorsanız eğer, Kleopatra Makedonyalıydı. Ona uyabilecek Makedon bir aktris arıyorduk ancak bulamadık ve ben Kleopatra konusunda çok tutkuluydum.

Gadot InStyle'a verdiği röportajda, tarihi figürün yine "seksi ve çekici" olarak yansıtılacağını ancak etkisine ve kurnazlığına daha fazla odaklanılacağını söyledi. 

Sadece ne kadar seksi ve çekici olduğunu değil, aynı zamanda ne kadar stratejik ve akıllı olduğunu, bugün yaşadığımız dünya üzerinde ne kadar etkisi olduğunu göstereceğiz. Tüm Kleopatra filmlerini izledim ama şu anda dünyanın duyması gereken hikayeyi bizim anlatacağımızı hissediyorum.

Independent Türkçe, ScreenRant, InStyle



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology