Mısır: Ulusal Diyalog tavsiyelerini şekillendirmek için “mini oturumlara” başlıyor

Mısır Ulusal Diyalog oturumlarından biri (Diyalog’un Facebook sayfası)
Mısır Ulusal Diyalog oturumlarından biri (Diyalog’un Facebook sayfası)
TT

Mısır: Ulusal Diyalog tavsiyelerini şekillendirmek için “mini oturumlara” başlıyor

Mısır Ulusal Diyalog oturumlarından biri (Diyalog’un Facebook sayfası)
Mısır Ulusal Diyalog oturumlarından biri (Diyalog’un Facebook sayfası)

Mısır’da 3 Mayıs’ta başlayan Ulusal Diyalog görüşmelerinin tavsiyelerini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye sunmak için bu hafta ‘mini oturumlar’ başlatılacak. “Ulusal Diyalog” oturumlarına “Sivil Hareket” tarafından temsil edilen muhalefet partileri ve diğer güçler de dahil olmak üzere çeşitli toplumsal ve siyasi güçlerden geniş bir katılım gerçekleşiyor.

Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti üyesi Amr Haşim Rabi, “Diyalog oturumlarının önerilerinin -tavsiyelerinin- şekillendirileceği oturumlar, 6 Ekim Şehri’ndeki Ulusal Eğitim Akademisi merkezinde düzenlenecek ve her oturumda -medyanın katılımı olmadan- süreçle ilgili 15 ilgili katılımcı bulunacak. Ulusal Diyalog’un genel oturumları ise Nasr Şehri (Kahire’nin doğusunda) banliyösünde etkinliklere tanık olan konferans salonunda medyanın geniş bir katılımıyla gerçekleştirilecektir" açıklamasında bulundu.

Şarku’l Avsat’a konuşan Rabi, yaklaşmakta olan Ulusal Diyalog oturumlarındaki tartışma konularıyla ilgili olarak, bunların “henüz belirlenmediğini” ve “tavsiyeleri şekillendirme sürecinin fazla zaman almayacağını” umduğunu söyledi.

Konuların belirlenmesi

Mütevelli Heyeti üyesi Ahmed eş-Şerkavi ise Şarku’l Avsat’a, önümüzdeki genel kurul oturumlarında görüşülecek dosyaların belirlenme sürecinin “eksenlerin raportörleri ile yapılacak koordinasyona bağlı olacağını” açıkladı.

Öte yandan Ulusal Diyalog resmi sayfasında, her yıl 15 Temmuz’da kutlanan Dünya Gençlik Becerileri Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı paylaşıldı. Dün yayınlanan mesajda, “Ulusal diyalog oturumlarının başlamasından beri gençleri güçlendirme, yeterlilik ve eğitim programlarını genişletme hedefi doğrultusunda, gençlerle ilgili meselelerin tartışılması masasındaki en önemli konular arasında yer aldı. Dünya Gençlik Becerileri Günü’nde, herhangi bir ulusu inşa etmenin ve geleceğe taşımanın hakiki ve doğru göstergesi olarak gençleri desteklemeye devam edeceğimizi teyit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Mısırlılar, Ulusal Diyalog’un sonuçlarını dört gözle bekliyor. Mütevelli Heyeti üyesi Talat Abdulkavi, tartışma oturumlarında üzerinde uzlaşma sağlanan birçok konuya dikkat çekerek, bunlar arasında “mal vesayeti ile ilgili yasaların düzenlenmesi, ayrımcılığı önleme komisyonu kurulması, sivil iş kanunu, seçim sistemi düzenlemeleri ve yerel seçim yasası” konularının olduğunu söyledi. Şarku’l Avsat’a konuşan Abdulkavi, “50’den fazla genel oturum toplantısının ardından yapılan son Mütevelli Heyet toplantısında Ulusal Diyalog çabaları değerlendirildi ve bir sonraki aşama için yol haritası çıkarıldı” dedi.

Oturumların değerlendirmesi

Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti üyesi Kemal Zayid, “Mütevelli Heyeti üyeleri, geçen dönemdeki çabaların sonuçlarını değerlendirmek üzere 12 Temmuz’daki son toplantılarına katıldılar” dedi. Şarku’l Avsat’a konuşan Zayid, “bu değerlendirmenin, bir sonraki aşamada çalışma mekanizmalarının geliştirilmesi lehine, izlenen herhangi bir gözleme karşı tedbirli olmayı amaçladığını” açıkladı. Zayid “Komiteler, Cumhurbaşkanı Sisi’ye sunmaya hazırlık olarak Mütevelli Heyeti’ne sunulacak teklif ve tavsiyeleri hazırlamak için toplanacak” dedi. Zayid, diyalog faaliyetlerinin sonuna kadar, muhataplarla görüşülen konuların genel tartışmaları ile eş zamanlı olarak, teklif ve tavsiye oluşturma sürecinin “kapalı toplantılarda” devam edeceğini kaydetti.

Ulusal Diyalog’un tavsiye oluşturmaktan sorumlu komitelerinin öncelikleri hakkında konuşan Zayid, bu komitelerin, genel diyalog komitelerinin sonuçlarından hareketle, verileri sıkı bir çerçeve içinde şekillendirmek ve düzenlemek üzere “üzerinde mutabakat sağlanan” konularla işe koyulacağını belirtti. Bunun ardından oluşturulacak tavsiyelerin, “yürütmeyle ilgili ise” bir karar çıkartılmak üzere Cumhurbaşkanı’na; ancak “belirli yasama prosedürleriyle ilgili ise parlamento meclislerine havale edileceğini” kaydetti.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.