Dolar Lübnan lirası karşısında yeniden yükselişe geçti

Lübnan piyasalarında ABD doları kuru son iki gündür hızlı dalgalanmalara sahne oluyor

Finans piyasası, Merkez Bankası’ndan bir genelge bekliyor (Reuters)
Finans piyasası, Merkez Bankası’ndan bir genelge bekliyor (Reuters)
TT

Dolar Lübnan lirası karşısında yeniden yükselişe geçti

Finans piyasası, Merkez Bankası’ndan bir genelge bekliyor (Reuters)
Finans piyasası, Merkez Bankası’ndan bir genelge bekliyor (Reuters)

Lübnan piyasalarında ABD doları kuru son iki gündür hızlı dalgalanmalara sahne oluyor. Dolar, aylar sonra ilk kez 100 bin liraya ulaştı. Dolar ardından tekrar 93 bin seviyesine gerilerken, daha sonra ise 96 bin eşiğine yükseldi.

Ülkedeki bazı ekonomistler dolar kurunun Lübnan lirası karşısında önlenemeyen artışının devletin Sayrafa Platformu’nu feshetme eğiliminden kaynaklandığını savunurken, Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, Merkez Bankası’nın platform üzerinde her zamanki gibi ve Mart 2023'ten bu yana onaylanan aynı kurallara göre çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Dalgalanmalar, cumartesi öğleden sonra başladı, iki saat içinde dolar 10 bin lira yükselerek 100 bin liraya ulaştı. Son haftalarda ise 95 bin sınırını aşmamıştı. Dün sabah saatlerinde 93 bin civarında olan kur, daha yavaş da olsa dalgalanmayı sürdürerek 96 bine ulaştı.

Kurdaki dalgalanmalar, her zamanki gibi ticari piyasalara da zam olarak yansıdı. Ancak bu istikrarsızlığın gerçek nedenleri henüz netlik kazanmadı. Pek çok kişi, yaşananları Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin görev süresinin bu ayın sonunda bitmek üzere olmasına ve yardımcılarının ‘yeni bir yönetici atanmazsa’ istifa etme tehdidine bağlarken, bazı taraflar ise durumun çoğunluğu tüccar ve kurumlar olmak üzere çok sayıda kişinin yararlandığı ‘Sayrafa Platformu’ ile ilgili olarak Merkez Bankası’nın yeni genelge ve prosedürler yayınlayacağı bilgisinden kaynaklandığını belirtiyor. Tüccar ve kurumlar, söz konusu platform sayesinde fiyatları piyasa fiyatının altında belirliyor ve Lübnan bankalarından dolar almalarına izin veriliyor. Bu da özellikle büyük meblağlarla çalışanlar için büyük karlar elde edilmesini sağlıyor.

Ancak Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, aynı politikanın devam ettiğini vurgulayarak, Sayrafa’yı feshetme eğilimi olduğunu içeren bilgileri yalanladı. Bu çerçevede yayınlanan bir bildirgede, “Para ve Kredi Kanunu’nun 75. ve 83. maddelerine dayanarak, Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame, Mart 2003’ten bu yana Merkez Bankası tarafından onaylanan aynı kurallara göre, Sayrafa platformundaki çalışmaların her zamanki gibi devam ettiğini doğruladı” denildi.

“Bazı bankaların bu konuya uymadığına dair dolaşan tüm haberler asılsızdır” diyen Selame, “Merkez Bankası, bankalardan gelen tüm talepleri, sponsorlu fonlar dahilinde olduğu sürece karşılayarak aynı politikayla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında 100'e yakın kişi hayatını kaybetti

8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)
8 yaşındaki kızı Miyar Ebu Avde'nin yasını tutan Filistinli anne (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün, İsrail bombardımanı sonucu son 24 saat içinde 97 kişinin hayatını kaybettiğini ve 440 kişinin yaralandığını açıkladı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA bugün erken saatlerde Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yerinden edilmiş insanların barındığı bir okula insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda en az 10 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve İsrail'in şafak vaktinden bu yana düzenlediği çok sayıda hava saldırısında da yaşamını yitirenler olduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentinin güneyindeki Kizan en-Neccar bölgesinde İsrail ordusuna ait tanklar vatandaşların evlerine ateş açtı. İşgalciler ayrıca, Gazze şehrinin kuzeydoğu bölgelerini de bombaladı.

AP, hayatını kaybedenler arasında 8 yaşında bir kız çocuğu olan Miyar Ebu Avde'nin de bulunduğunu bildirdi. Cenazesi Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’ne nakledildi.

Jdjdj
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 8 yaşındaki Miyar Ebu Avde'nin cenazesinin etrafını saran yakınları (AP)

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı bugün İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef aldığını duyurdu.

Mfmdk
 İslam el-Batş, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden yeğeni 19 yaşındaki Mahmud el-Batş'ın cenazesini Şifa Hastanesi'nde son yolculuğuna uğurladı... (AP)

Bakanlık tarafından bugün Facebook üzerinden yayınlanan basın açıklamasında, “İşgal, Aksa Şehitleri Hastanesi'nin yönetim binasının çatısını hedef alarak sağlık sistemini zayıflatmaya yönelik sistematik politikasını sürdürüyor” denildi.

Kdkjd
Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'ta yardım dağıtımı sırasında öldürülen Rim el-Ahras'ın cenaze töreninden (AP)

Bakanlık, İsrail’i kınayarak, sağlık kurumlarına koruma sağlanması ve sistemin çalışmalarının baltalanmaya ve hedef alınmaya devam edilmesinin suç sayılması yönündeki acil talebi yineledi.

İsrail işgal güçleri, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Saldırılar sonucu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 510 Filistinli hayatını kaybetti ve 124 bin 901 kişi yaralandı. Kurbanların bir kısmı ise halen enkaz altında.