Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim alanında anlaşmalar imzalandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim alanında anlaşmalar imzalandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasında, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji, savunma ve iletişim alanlarında anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmalara imza atıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasında Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu ile Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enformasyon Bakanlığı Arasında İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptına, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Suudi Arabistan Medya Bakanı Salman bin Yusuf Al-Dawsari imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Savunma Bakanlığı Arasında İşbirliğine İlişkin Uygulama Planı, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman Al-Suud tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanlığı arasındaki Enerji Alanında Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman Al-Suud tarafından imzalandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında İşbirliği Sözleşmesi'nde Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari'nin imzaları yer aldı.



Fransa ve Suudi Arabistan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara başladı

Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
TT

Fransa ve Suudi Arabistan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara başladı

Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)
Filistinliler dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de İsrail'in düzenlediği bir İHA saldırısının gerçekleştiği yerden kaçıyor (AFP)

Paris: Mişel Ebu Necm & Washington: Ali Barada & Tel Aviv: Nezir Mecli

Fransa ve Suudi Arabistan, dün Paris ve New York'ta eş zamanlı olarak düzenlenen toplantılarda, 17-20 Haziran tarihleri arasında Birleşmiş Milletler'in ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan iki devletli çözüm konferansı için hazırlıklara ivme kazandırdı.

Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, konferansın hazırlıklarına yönelik bir çalışma oturumu için Paris'te Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün'den mevkidaşlarını (Prens Faysal bin Ferhan, Bedr Abdulati ve Eyman Safadi) ağırladı. Bu, Birleşmiş Milletler'in New York'taki merkezinde Fransa ve Suudi Arabistan'ın eş başkanlığında düzenlenen benzer bir toplantıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Toplantıda Suudi heyeti başkanı Manal Rıdvan, "sembolik bir jest olarak değil, "bölgesel barışı" sağlamak için stratejik bir gereklilik olarak" Filistin devletinin kurulması için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Her iki görüşmede de konferansa yönelik hazırlıkların yoğun bir tempoda başladığı, destekleyen iki tarafın da siyasi çözüme kapıyı yeniden açacak gerçek bir atılım yapmak istedikleri görüldü.

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Şin Bet'in (Şabat) yeni başkanı Tümgeneral David Zinni'nin gelecek ay göreve başlayacağını duyurdu.Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Zinni, Cezayir kökenli ama “Arapçı” değildir. Şin Bet'in başlıca uzmanlık alanlarından birinin Filistin meseleleri olması göz önüne alındığında, Arapça bilmemesi muhaliflerinin itiraz edebileceği bir nokta.

İsrail dün Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanını artırırken, ordu, Gazze'yi parçalamaya devam ederek Han Yunus ve diğer bölgelerde sözde "Refah modeli"ni uygulamaya devam ediyor.