HDK: Sudan’da savaşı bir an önce durduracak bir anlaşma bekliyoruz

Genelkurmay Başkanlığı karargahı yakınlarındaki mahallelerde patlamalar yaşandı

HDK Komutanı Hamideti (AP)
HDK Komutanı Hamideti (AP)
TT

HDK: Sudan’da savaşı bir an önce durduracak bir anlaşma bekliyoruz

HDK Komutanı Hamideti (AP)
HDK Komutanı Hamideti (AP)

Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Daklu’nun (Hamideti) danışmanı Mustafa Muhammed İbrahim, dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda bu ay bitmeden ordu ile HDK arasında kapsamlı bir ateşkese varılmasını beklediklerini söyledi.

Arap Dünyası Haber Ajansı’na (ANA) konuşan İbrahim, bu ay bitmeden mevcut krizin tamamen çözülmesi için bir diyalog ve kapsamlı bir siyasi süreç başlatılmasını beklediklerini ifade etti. Şu an Cidde'de Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuğunda müzakerelerin sürdüğünü belirten İbrahim, “Ordu, HDK ile doğrudan müzakerelere hazır olduğunu açıkladı. Biz de onlara savaşa ne kadar hazırsak barışa da o kadar hazır olduğumuzu söyledik” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki günlerde müzakereler açısından önemli ve olumlu bir gelişme olmasını beklediğini söyleyen İbrahim, HDK'nın, iktidarı sivillere devrederek, halkın çıkarlarını korumaya ve ülkenin istikrarını sağlamaya yönelik her türlü tavizi vermeye hazır olduğunu vurguladı.

Öte yandan HDK Komutanı Hamideti, dün yayınlanan bir ses kaydıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ne kadar büyük olursa olsun Sudan’daki krizi kökünden çözmek amacıyla kapsamlı bir siyasi çözüm seçeneğini kabul etmek için cesaretle ilerlemekten başka hiçbir zafer bizi cezbetmeyecek. Amaç savaş değildi, buna zorlandık. Eski rejimin ve siyasal İslamcıların kalıntılarına aramızda yer yok. Onların yeniden iktidarı ele geçirmelerine izin vermeyeceğiz. Onları silahlı kuvvetlerden söküp atmalıyız.”

Diğer taraftan Genelkurmay karargâhı çevresinde patlama sesleri yankılanırken HDK, Omdurman’daki bir askeri üsse baskın düzenlendiğini ve 3 savaş uçağının imha edildiğini duyurdu.



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.