Elon Musk: Yakında Twitter logosuna veda edeceğiz

Milyarder Elon Musk Twitter logosunun yanında (Reuters)
Milyarder Elon Musk Twitter logosunun yanında (Reuters)
TT
20

Elon Musk: Yakında Twitter logosuna veda edeceğiz

Milyarder Elon Musk Twitter logosunun yanında (Reuters)
Milyarder Elon Musk Twitter logosunun yanında (Reuters)

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk, sosyal medya platformunun logosunu yakında değiştireceğini açıkladı.

Musk Twitter hesabından bugün yaptığı açıklamada “Ve yakında Twitter markasına ve yavaş yavaş tüm kuşlara veda edeceğiz. Bu gece yeterince iyi bir X logosu paylaşılırsa, yarın dünya çapında yayına girmesini sağlayacağız” diye yazdı.

Bunun ardından paylaştığı kısa bir videoda titreyen bir ‘X’ yazdığı görüldü.

Musk’ın Ekim ayında Twitter’ı satın almasından bu yana yürüttüğü çalkantılı görev süresi altında şirket, milyarderin Çin’in WeChat’i gibi bir ‘süper uygulama’ yaratma vizyonunu yansıtarak işletme adını X Corp olarak değiştirdi.

Twitter, mavi bir kuş olan mevcut logoyu ‘en tanınabilir varlığımız’ olarak nitelendiriyor.

Şirket tarafından bu konuda yapılan açıklamada, “Bu yüzden onu çok koruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Twitter’ın mevcut logosu, Nisan ayında geçici olarak kripto para birimi Dogecoin’in ‘shiba inu’ köpek logosuyla değiştirmiş, bu da para biriminin piyasa değerinin 4 milyar dolar artmasına yardımcı olmuştu.

Twitter’ın karşı karşıya kaldığı en son sorun, şirketin eski çalışanlarına en az 500 milyon dolarlık kıdem tazminatı borcu olduğu iddiasıyla Salı günü açılan bir davaydı. 

Musk satın aldığından beri şirket, maliyetlerini düşürmek için personelin yarısından fazlasını işten çıkardı.



Uzayda yaşam için kritik adım: Ay toprağından güneş paneli

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT
20

Uzayda yaşam için kritik adım: Ay toprağından güneş paneli

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Bilim insanları, astronotların Ay'ı kullanarak uzayda yaşamamızı sağlayacak güneş panelleri inşa edebileceklerini öne sürdü.

Yeni araştırma, gelecekteki uzay kaşiflerinin enerji toplamak için kendi yollarını inşa etmelerine olanak tanıyarak bizi, bunları uzaya fırlatmak için yakıt ve kaynak tüketmek zorunda kalmaktan kurtarabilir.

Bu bulgular, simüle edilmiş Ay tozundan güneş panelleri üretmeyi başaran ve aynı şeyi gerçek Ay tozuyla da yapmanın mümkün olabileceğini öne süren araştırmacılara ait.

Çalışma, Ay'ın yüzeyinden su çıkarma ve oradaki tozdan evler için tuğla yapma olanaklarını inceleyen benzer araştırmaları takip ediyor.

Araştırmacıların yarattığı güneş pilleri de diğerleri gibi güneş ışığını enerjiye dönüştürebiliyor ve radyasyondan kaynaklanan hasara dayanabiliyor. Ancak bunu uzaya ağır güneş panelleri taşımak zorunda kalmadan yapabiliyorlar.

Almanya'daki Potsdam Üniversitesi'nden baş araştırmacı Felix Lang, "Şu anda uzayda kullanılan güneş pilleri inanılmaz, yüzde 30 hatta yüzde 40 verimliliğe ulaşıyorlar ancak bu verimliliğin bir bedeli var" diyor. 

Çok pahalılar ve kapak olarak cam veya kalın bir folyo kullanıldığı için nispeten ağırlar. Tüm bu pilleri uzaya taşımayı haklı çıkarmak zor.

Araştırmacılar bunun yerine, bu güneş pillerini uzayda üretmenin yollarını inceledi. Astronotların bunu yapmak için Dünya'da üretilen camı, Ay regolitinden ya da Ay'daki gevşek, kayalık yüzeyden yapılan camla değiştirmesi gerekiyor.

Bilim insanları bu sayede bir uzay aracının kütlesinin yüzde 99,4 oranında azaltılabileceği ve maliyetlerin de yüzde 99 oranında düşürülebileceğini söylüyor. Bunun da Ay'daki yerleşimleri daha kolay, hızlı ve ucuz bir şekilde inşa etmemize olanak sağlayacağını öne sürüyorlar.

Araştırmacılar planı test etmek için Ay'daki tozu temsil edecek şekilde tasarlanmış bir madde topladı. Bu maddeyi bir tür cam (Ay camı) haline getirerek bununla güneş pilleri yaptılar.

Bilim insanları Ay camını, güneş ışığını ucuz, kolay ve verimli bir şekilde elektriğe dönüştürme kabiliyeti nedeniyle bazen mucize malzeme diye adlandırılan perovskitle birleştirerek bunu üretti.

Lang, "Ağırlığı yüzde 99 oranında azaltınca, yüzde 30 oranında ultra verimli güneş pillerine ihtiyaç kalmaz, sadece Ay'da daha fazlasını üretmek gerekir" diyor.

Ayrıca bizim pillerimiz radyasyona karşı daha kararlıyken diğerleri zamanla bozuluyor.

Araştırmacılar güneş pillerine uzaydaki düzeyde radyasyon göndererek radyasyon becerilerini test etti. Standart cam uzayda kahverengiye dönüşürken, Ay camının doğal kahverengi tonu daha kararlı olmasını sağladığından, Ay camı pillerinin aslında Dünya'da yapılanlardan daha iyi olduğunu buldular.

Ekip, karmaşık bir saflaştırma süreci gerektirmeyen ve erimek için yalnızca yoğun güneş ışığına ihtiyaç duyan bu Ay camını yapmanın nispeten basit olduğunu keşfetti.

Ancak yine de başka zorluklar ortaya çıkabilir. Örneğin, Ay'daki düşük yerçekimi nedeniyle madde, farklı şekillerde biçim alabilir ve Ay'daki vakumda perovskitleri işlemek mümkün olmayabilir.

Araştırma, Device adlı hakemli dergide yayımlanan "Moon Photovoltaics utilizing Lunar Regolith and Halide Perovskites" (Ay Regoliti ve Halojenür Perovskitleri Kullanan Ay Fotovoltaikleri) başlıklı yeni bir makalede açıklanıyor.

Independent Türkçe