12 cinsel saldırı iddiasına rağmen Kevin Spacey'ye rol veren yönetmen konuştu

Aktör Kevin Spacey, Southwark Crown Court önünde basın mensuplarıyla konuşuyor (Reuters)
Aktör Kevin Spacey, Southwark Crown Court önünde basın mensuplarıyla konuşuyor (Reuters)
TT

12 cinsel saldırı iddiasına rağmen Kevin Spacey'ye rol veren yönetmen konuştu

Aktör Kevin Spacey, Southwark Crown Court önünde basın mensuplarıyla konuşuyor (Reuters)
Aktör Kevin Spacey, Southwark Crown Court önünde basın mensuplarıyla konuşuyor (Reuters)

64 yaşındaki Oscar ödüllü oyuncu Kevin Spacey, hakkında açılan cinsel saldırı davasında dün beraat etmişti. Daha önce hakkında açılan davayı "hükümsüz" olarak nitelendiren Amerikalı oyuncuya cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamaları yöneltilmişti. 

Londra'daki Southwark Kraliyet Mahkemesi’nde görülen duruşmada kararın açıklanmasının ardından Spacey, gözyaşlarını tutamamış ve mahkemeye teşekkür etmişti.

"Kararımın doğruluğu kanıtlandı"

Geçen yıl Kevin Spacey'ye Britanya'daki cinsel saldırı davasından aylar önce rol vererek tartışmalara yol açan düşük bütçeli bağımsız filminin yönetmeni, kararının doğruluğunun kanıtlandığını söylüyor.

Kasımda, Kraliyet Savcılık Servisi'nin Spacey'nin karşı karşıya kalacağı cinsel suçlama sayısını 12'ye çıkarmasından sadece iki hafta sonra duyurulan Control, Britanyalı bir politikacının kendi kendine giden otomobilinin intikam peşindeki bir adam tarafından kaçırılmasını konu alan bir gerilim. Spacey, filmde baş düşman olarak sadece seslendirme rolünü üstlendi.

Dün Spacey'nin tüm suçlamalardan aklanmasından kısa süre sonra Sky News'a konuşan yazar-yönetmen Gene Fallaize, iki Oscarlı oyuncuyu kadroya almanın "riskli bir hamle olacağını kesinlikle bildiğini" söyledi.

"Spacey'yle suçlamalar hakkında hiç konuşmadık"

Fallaize sözlerini şöyle sürdürdü: 

Yapımcılarımla artıları ve eksileri hakkında uzun uzun tartıştık, gerçekten tarttık. Kolay bir karar değildi. Ancak en iyi kararı verdiğimizi düşünüyoruz ve bu kararın arkasındayız. Ve bugün, doğru karar verdiğimiz kanıtlandı.

Spacey'nin rolünün bir günde kaydedildiğini ifade eden film yapımcısı, bunun "bağımsız bir film yapımcısı olarak kendisi için en muhteşem deneyim" olduğunu söyledi. Fallaize, aktörü role getirdiği "yoğunluk" için övdü.

38 yaşındaki önetmen ayrıca Spacey'yle suçlamalar ya da ceza davası hakkında hiçbir zaman doğrudan konuşmadığını, konuyu sadece hukuk ekibiyle ele aldığını söyledi.

"Oyunculuk geçmişiyle gurur duyuyor"

Fallaize, "Hayatının nasıl değiştiği hakkında konuşurken dolaylı şeyler vardı" dedi ve ekledi:

House of Cards hakkında konuştuk, ki diziden çıkarıldığı için bu konuyu açıp açmayacağımı bilmiyordum ama bu konular hakkında son derece özgürce ve açık şekilde konuştu. Diziyle gurur duyduğu belliydi. Bence oyunculuk geçmişiyle de çok gurur duyuyordu ama durumu tamamen kabullenmişti.

Mahkemenin verdiği beraat kararının ardından Spacey'yle ilgili en çok konuşulan konu, 2017'de çıkan cinsel saldırı iddialarından önce kariyerinin zirvesinde olduğu günlere dönüp dönemeyeceği. Fallaize ise dönebileceğine inanıyor:

"Şansı çok yüksek"

Britanyalı yönetmen, "Bugün gördüğüm tepki -ki ben Kevin'in yaşadıklarının çok küçük bir parçasıyım- son derece olumlu oldu" dedi.

Oyuncu seçimleri sırasında bizi riskler konusunda uyaran, 'Dikkatli olun çünkü bu bizi etkileyebilir' diyen insanların hepsi bugün ortaya çıkıp bunun ne kadar dahice bir oyuncu seçimi olduğunu söyledi. Dolayısıyla, sadece bugün yaşadıklarım bile Kevin'in şansının çok yüksek olduğunu gösteriyor.



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances