Putin, Afrikalı ‘müttefikleri’ seferber ediyor

Ticareti artırma ve gıda arzını genişletme vaatleri

Putin, birçok Afrikalı liderle St. Petersburg'daki ikinci zirvede (Tass - EPA)
Putin, birçok Afrikalı liderle St. Petersburg'daki ikinci zirvede (Tass - EPA)
TT

Putin, Afrikalı ‘müttefikleri’ seferber ediyor

Putin, birçok Afrikalı liderle St. Petersburg'daki ikinci zirvede (Tass - EPA)
Putin, birçok Afrikalı liderle St. Petersburg'daki ikinci zirvede (Tass - EPA)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (Perşembe) Rusya'nın kuzey başkenti St. Petersburg'da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nde, ülkesine kıta Afrika'da müttefikler kazanmaya çalıştı. Ticaret hacmini artırma ve gıda tedarikini genişletme sözü verdi. Öte yandan, Afrikalı liderler, zirvede, Moskova ile farklı alanlarda stratejik ve uzun vadeli iş birliğine kararlılıklarını teyit ettiler.

Rusya-Afrika Zirvesi'ne 49 Afrika ülkesinden liderler ve yetkililer katıldı. Zirve, 4 yıl önce ilk kez düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'nin ardından gerçekleştirilen ikinci zirve oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Afrika Zirvesi'nin, Batı'nın Afrika'daki ülkeleri Rusya'yı boykot etmeye teşvik etmesine rağmen, zamanında gerçekleşmesinden memnuniyetini dile getirdi. Zirvede yaptığı konuşmada, Rusya'nın Afrika ile her alanda iş birliğine açık olduğunu ve kıtayı "önemli ve temel bir ortak" olarak gördüğünü söyledi. Putin ayrıca, Ukrayna ile tahıl anlaşmasının askıya alınması nedeniyle ortaya çıkan gıda krizine de değindi ve Rusya'nın Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Eritre'ye önümüzdeki aylarda 25 ila 50 bin ton tahılı ücretsiz olarak sağlayacağını açıkladı. Putin, Batılı ülkelerin kendilerini ‘küresel gıda pazarındaki mevcut krize neden olmakla haksız yere suçladığını’, ayrıca ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl ve gübre tedarikini engellediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrikalı ülkelerini Batı yaptırımlarının etkilerine karşı Moskova ile iş birliğini genişletmeye çağırdı. Putin, “Mevcut kısıtlayıcı Batı sistemlerinden uzakta, finansal mesajların iletimi için bankacılık kurumlarının sınır ötesi ödemelere izin veren Rusya'da kurulan sisteme bağlanması ve Mali altyapılarını geliştirmek için Afrika ülkeleri ile çalışmaya hazırız” dedi.

Kremlin'in, Batı ile çatışmada Afrika'daki mevzileri Moskova'nın lehine güçlendirme çabalarına dini bir karakter vermeye istekli olması dikkat çekicidir. Rus Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Patrik Kirill toplantıda yaptığı konuşmada, ‘tüketimin kutsanması ve geleneksel aile kurumunun yıkılması, sözde Batılı değerlerce aşılanan tüm felaketlerin eksik bir listesinin bir parçasıdır’ ifadelerini kullandı.

Rusya-Afrika Zirvesi'nde konuşan bazı Afrikalı liderlerin açıklamaları, kıta ülkelerinin Rusya'ya olan bağımlılığını genişletmeye kararlı olduklarını gösteriyor. Bu, sadece gıda ve tahıl tedariği değil, aynı zamanda silah sektörü için de geçerli. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgiye göre Uganda Savunma Bakanı Vincent Ssempijja, ülkesinin St. Petersburg Zirvesi sırasında Rusya ile hava dahil, askeri teçhizatın bakımını yapacak bir bölgesel merkez geliştirme konusunu görüşmeyi planladığını söyledi.



Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
TT

Netanyahu Washington'a gidiyor: Trump Gazze'de bir anlaşmaya varılmasına yardımcı olabilir

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump ile yarın (Pazartesi) yapacağı görüşmelerin, İsrailli müzakerecilerin Pazar günü Katar'da yeniden başlattığı rehine serbest bırakma ve Gazze'de ateşkes görüşmelerinin ilerlemesine yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Netanyahu bugün Washington'a gitmek üzere uçağına binmeden önce yaptığı açıklamada, ateşkes görüşmelerine katılan İsrailli müzakerecilerin İsrail tarafından kabul edilen şartlar üzerinde bir anlaşmaya varmak için açık talimatları olduğunu söyledi.

“Başkan Trump ile yapacağım görüşmenin bu sonuçların elde edilmesine kesinlikle katkıda bulunacağına inanıyorum” diyen Netanyahu, Gazze'de tutulan rehinelerin geri dönmesini sağlamaya ve Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) İsrail'e yönelik tehdidini ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Bu, Trump'ın yaklaşık altı ay önce iktidara gelmesinden bu yana Netanyahu'nun Beyaz Saray'a yaptığı üçüncü ziyaret olacak.

Netanyahu'nun kalıcı bir ateşkesi kabul etmesi ve Gazze'deki savaşı sona erdirmesi için kamuoyu baskısı artarken, iktidardaki sağcı koalisyonun bazı sertlik yanlısı üyeleri buna karşı çıkıyor, Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar da dahil olmak üzere bir kesimde kalıcı atşkesi destekliyor.

Hamas Cuma günü yaptığı açıklamada, Trump'ın İsrail'in 60 günlük bir ateşkesi sonuçlandırmak için gerekli koşulları kabul ettiğini söylemesinden birkaç gün sonra, ABD destekli Gazze ateşkes önerisine verdiği yanıtın olumlu olduğunu söyledi.

Hamas resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hamas, arabulucuların Gazze'deki halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmaya yönelik son önerisi üzerine Filistinli gruplar ve güçlerle iç istişarelerini tamamladı ve hareket, arabuluculara olumlu olan yanıtı iletti ve hareket, bu çerçeveyi uygulama mekanizması üzerinde derhal bir müzakere turuna girmeye tüm ciddiyetiyle hazırdır.”

Ancak Hamas'ın müttefiki olan silahlı bir gruptan Filistinli bir yetkili, iki tarafın hala karşı karşıya olduğu potansiyel zorlukların bir işareti olarak, insani yardım, Mısır sınırındaki Refah sınır kapısından geçiş ve İsrail güçlerinin geri çekilme takviminin netleştirilmesi konularında endişelerin devam ettiğini söyledi.

Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas'ın ateşkes önerisinde yapmak istediği değişikliklerin “İsrail için kabul edilemez” olduğu belirtildi. Bununla birlikte ofis, heyetin İsrail'in kabul ettiği Katar önerisi temelinde rehinelerimizin geri dönüşünü güvence altına alma çabalarını sürdürmek üzere Katar'a gideceğini söyledi.

Netanyahu defalarca Hamas'ın silahsızlandırılması gerektiğini ifade etmiş, Hamas ise bu talebi tartışmayı reddetmişti.

Trump ile birlikte geçen ay İran'a karşı 12 gün süren hava savaşının sonuçlarını geliştireceklerine ve Tahran'ın nükleer silah edinmemesini sağlamaya çalışacaklarına inandığını ifade eden  Netanyahu Ortadoğu'daki son gelişmelerin barış çemberini genişletmek için bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekledi.

Rehineler

Cumartesi akşamı Tel Aviv'de Savunma Bakanlığı merkezinin yakınındaki meydanda toplanan kalabalık ateşkes ve Gazze'de halen alıkonulan 50 kadar rehinenin iadesini talep etti.  İsrail bayrakları sallayan protestocular sloganlar attarak rehinelerin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşıdı.

Savaş, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrail istatistiklerine göre yaklaşık bin 200 kişinin öldüğü ve 251 kişinin rehin alındığı saldırıyla patlak vermişti.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in o tarihten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik askeri harekâtının 57 binden fazla Filistinlinin ölümüne, açlık krizine, Gazze nüfusunun tamamının yerinden edilmesine ve Şerit genelinde yıkıma yol açtığını söylüyor.

Kalan rehinelerden yaklaşık 20'sinin hala hayatta olduğuna inanılıyor. Rehinelerin çoğu diplomatik müzakereler yoluyla serbest bırakıldı ve İsrail ordusu da bazılarını Gazze'den çıkarmayı başardı.