Güney Mısır’daki Medinetu’l-Ummal mahallesindeki gaz kaçağı olayı soruşturuluyor

Olay bir kişinin ölümü ve 80’den fazla kişinin boğulma tehlikesi atlatmasıyla sonuçlandı

Mısır Adalet Bakanlığı merkezi önündeki ambulanslar (Bakanlığın resmi sayfası)
Mısır Adalet Bakanlığı merkezi önündeki ambulanslar (Bakanlığın resmi sayfası)
TT

Güney Mısır’daki Medinetu’l-Ummal mahallesindeki gaz kaçağı olayı soruşturuluyor

Mısır Adalet Bakanlığı merkezi önündeki ambulanslar (Bakanlığın resmi sayfası)
Mısır Adalet Bakanlığı merkezi önündeki ambulanslar (Bakanlığın resmi sayfası)

Mısırlı yetkililer, Kina vilayetindeki (güney Mısır) Medinetu’l-Ummal mahallesinde yaşanan gaz sızıntısı olayını araştırıyorlar. Olay bir kişinin ölümü ve 80’den fazla kişinin ‘boğulma’ tehlikesi atlatmasıyla sonuçlandı.

Dün (Perşembe) yapılan ön incelemeler olayın, “Medinetu’l-Ummal mahallesindeki İçme Suyu ve Atık Su Şirketi’nin borularından birinden klor gazı sızması” sonucu yaşandığını ortaya koydu. “Sivil koruma ekibinin sızıntının kaynağı olan boruyu emniyete alıp mahallenin dışına naklettiği” bildirildi.

Kina Valisi Eşref ed-Davudi dün “olayla ilgili soruşturma açıp suçluları savcılığa sevk etme” kararı aldı. Aynı zamanda “24 saatten fazla hastanede kalan hastalara Sosyal Dayanışma Bakanlığı tarafından tazminat ödenmesi” kararlaştırıldı.

Mısır’da son zamanlarda vatandaşlar ve çocukların klor gazı nedeniyle ‘boğulma tehlikesi geçirdiği’ birçok olay yaşandı. Daha önce “İskenderiye vilayetindeki kulüplerden birinde yüzme havuzunda bulunan aralarında çocuklar da bulunduğu 56’dan fazla kişi klor gazı soluyarak hastalanmıştı.” Aynı şekilde geçen Nisan ayında, Kahire’deki bir kulüp havuzunda bulunan 12 çocuk da “klor gazı soluyarak boğulma” tehlikesi atlattı.

Mısır Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırmaları Merkezi’nin eski direktörü Dr. Mecdi Salib, “Evdeki gaz borularında olduğu gibi Kina olayında da klor gazı borusunun kaplamasıyla ilgili muhtemel bir sıkıntı nedeniyle klor gazı sızıntısının yaşanmış olabileceğini” öne sürdü.

Şarku’l Avsat’a konuşan Salib “Özellikle yüksek konsantrasyonlarda klor gazı ile çalışan işçi ve teknisyenler için zorunlu olan iş güvenliği önlemleri bulunmaktadır. Bu önlemler arasında tesisin iyi havalandırılması, makine ve ekipmanların sürekli bakımının yapılması ve herhangi bir sızıntıyı erken tespit etmek için dedektörlerin bulunması yer alıyor. Ayrıca bazen kişinin gaz solunumunu önlemek için özel bir maske takması da gerekiyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre klor gazı zehirlenmesi ile ilgili en belirgin semptomlar arasında “öksürük, boğulma hissi, nefes darlığı, burun akıntısı, bulantı, kusma ve akciğer iltihabı” yer alıyor. WHO’nun sitesinde yer alan bir açıklamada, “klor zehirlenmesi yaşayan hastalarla ilgilenen sağlık ekiplerine, koruyucu maske ve kıyafetler giymeleri, hastaların kıyafetlerini çıkarmaları ve doğrudan temas etmeden önce hastaların cildini yıkamaları” konusunda önerilerde bulunulmuştu.

Şarku’l Avsat’a konuşan Mısır Toksikoloji Derneği Başkanı Dr. Nebil Abdulmaksud, “klor gazına maruz kalmanın en tehlikeli yollarından birinin yüzme havuzları olduğunu ve eğer konsantrasyon oranı yüksekse burada bulunan herkesin yoğun bir şekilde gazı soluyacağını” belirtti. Ayrıca, “klorun dezenfekte edici bir madde olduğunu, içme suyunun arıtılmasında kullanıldığını ve su şirketlerinin suyu kullanıcılara pompalamadan önce klor oranını kontrol ettiklerini” ifade etti.

Abdulmaksud “Dezenfeksiyonda güvenli bir klor oranı vardır. Bu oran aşılırsa, bunu soluyanlar zehirlenir. Klor zehirlenmesinden sonra ölüm oranı yüksektir ve bu, klor konsantrasyonu oranı, maruz kalma süresi ve hastanın hastaneye ne kadar hızlı nakledildiği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır” dedi.



Gazze Sivil Savunması sağlık görevlilerinin öldürüldüğü ‘saha infazlarını’ kınadı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Gazze Sivil Savunması sağlık görevlilerinin öldürüldüğü ‘saha infazlarını’ kınadı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail ordusu tarafından dün yayınlanan bir iç soruşturma raporunu yorumlayarak mart ayında Gazze Şeridi'nde 15 sağlık görevlisinin ölümüne neden olan bir çatışmanın ardından bugün İsrail ordusunu ‘saha infazları’ yapmakla suçladı.

Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, bir sağlık görevlisi tarafından çekilen videonun İsrail’in olayla ilgili anlatısının yalan olduğunu ve saha infazları gerçekleştirdiğini kanıtladığını söyledi. Muğayyar, İsrail'i ‘uluslararası meşru kararları atlatmaya ve hesap vermekten kaçmaya çalışmakla’ suçladı.

İsrail ordusu tarafından dün yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay Gazze Şeridi'nde 15 acil yardım çalışanının öldürülmesine ilişkin soruşturmada ‘çok sayıda profesyonel hata’ tespit edildiği ve olayla ilgili olarak bir komutanın görevden alınacağı belirtildi. 23 Mart günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehri yakınlarında 15 sağlık görevlisi ve yardım çalışanı üç ayrı saldırıda öldürüldü ve Birleşmiş Milletler (BM) ile Filistin Kızılayı yetkililerinin bir hafta sonra cesetlerini bulduğu bir çukura gömüldüler.

asfrt
Gazze sınırında bir grup yaralıyı tedavi ederken İsrail’in düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden meslektaşları Abdullah Awad'ın cenaze namazını kılan Filistinli sağlık görevlileri (DPA)

İsrail ordusunun açıklamasına göre eksik ve yanlış rapor sunduğu gerekçesiyle bir komutana kınama cezası verilmesi ve sahadaki birlikleri komuta eden yedek subay olan bir komutan yardımcısının görevinin sonlandırılması kararı alındı. Reuters’ın aktardığına göre İsrail ordusu, soruşturmanın ‘çok sayıda mesleki başarısızlığı, emir ihlalini ve eksik raporlamayı’ ortaya çıkardığını ekledi.

İsrail ordusunun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Soruşturma, ilk iki olayda ateş açılmasının, kendileriyle çatışan düşman bir güçten gerçek bir tehdit algıladıkları için askerlerin yanlış bir operasyonel anlayışından kaynaklandığı sonucuna varmıştır. Üçüncü olayda ise bir çatışma esnasında emirlere aykırı olarak ateş edilmiştir.”

Açıklamada, askeri savcının olayla ilgili soruşturma yürüttüğü ve suç duyurusunda bulunmaya karar verebileceği belirtildi.

Öldürülen sağlık görevlilerinin birinin telefonunda bulunan ve Filistin Kızılayı tarafından yayınlanan bir videoda, İsrail askerlerinin üniformalı acil durum çalışanları, ambulanslar ve ışıkları yanan itfaiye araçlarına ateş açtıkları görülüyor.

Öldürülen sağlık görevlilerinden sekizi Filistin Kızılayı, altısı Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü ve biri de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) üyesiydi. Cesetler olaydan birkaç gün sonra BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) ‘toplu mezar’ olarak tanımladığı yerde kuma gömülü halde bulundu. Filistin Kızılayı tarafından dün yapılan açıklamada İsrail ordusu tarafından yapılan soruşturmadaki bulgular reddedildi.

Filistin Kızılayı’nın işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Sözcüsü Nibal Fersah, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, “Raporda yalanlar hüküm sürdüğü müddetçe geçersiz ve kabul edilemez olmaya devam edecek. Zira cinayete ilişkin bir gerekçe içeriyor. Konunun sorumluluğunu saha komutanlığındaki kişisel bir hataya mal ediliyor. Oysa gerçek bunun tam tersi” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'e göre olay uluslararası kınamalara ve ‘savaş suçu’ şüphelerine yol açtı.

Han Yunus’a düzenlenen bombardımanda 5 kişi öldü

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonu bugün, Han Yunus şehrinin doğusunda İsrail bombardımanında beş kişinin öldüğünü duyurdu. El-Aksa TV tarafından aktarılan haberde “Siyonistlerin bugün şafak vakti Han Yunus'un doğusundaki Beni Suheyla beldesinin ez-Zana bölgesindeki bir evi hedef alan hava saldırısında beş kişi öldürüldü” ifadeleri yer aldı.

El-Aksa TV’nin aktardığına göre saldırı sonucunda çok sayıda kişi de yaralandı.