WhatsApp’a sohbet sırasında videolu mesaj gönderme özelliği geliyor

Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp yeni bir özelliği test ediyor
Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp yeni bir özelliği test ediyor
TT

WhatsApp’a sohbet sırasında videolu mesaj gönderme özelliği geliyor

Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp yeni bir özelliği test ediyor
Meta’nın sahibi olduğu WhatsApp yeni bir özelliği test ediyor

Meta Şirketi’nin sahibi olduğu WhatsApp uygulaması sohbet sırasında kullanıcının anlık videolu mesaj göndermesine olanak tanıyan yeni bir özelliği test etmeye başladı.

Şarku’l Avsat Alman Haber Ajansı’ndan (DPA) aktardığına göre sohbet sırasında anlık videolu mesaj gönderme özelliği önümüzdeki haftalarda tüm WhatsApp kullanıcılarının hizmetine sunulacak.

WhatsApp tarafından yapılan açıklamaya göre anlık videolu mesajlaşma özelliği, kullanıcının 60 saniye içinde istediğini kaydedip göndermesini sağlıyor. Açıklamada, “Doğum günü dileklerini kaydetmek, bir espriye gülmek ya da iyi bir haber vermek gibi video çekip göndermek istenebilecek tüm duyguları anlık görüntülü olarak paylaşmanın iyi bir yol olacağını düşünüyoruz” denildi.

Sosyal medya platformları Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook platformunda videolu mesajların nasıl kaydedileceğini ve gönderileceğini gösteren bir video yayınladı.

Zuckerberg, özellikle ilgili şunları söyledi:

“İster sesli mesaj özelliğini kullanabilir ister anlık videolu mesaj kaydetmek için bu düğmeye tıklayabilirsiniz. Kamera düğmesine basılı tutup, videolu mesajı kaydedebilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcı, kamera simgesine basmadan da kayıt özelliğini açabilir.”

WhatsApp tarafından yapılan açıklamaya göre anlık videolu mesajlaşma özelliğinin güvenliği uçtan uca şifreleme teknolojisiyle sağlanıyor.

Bu özellikte herhangi bir sohbet sırasında mesajlar otomatik olarak oynatılabilir, ancak ön tanımlı olarak kapalı olacaktır. Oynat düğmesine tıkladığınızda videoyu sesli olarak oynatabilirsiniz. Bunun yanında videolu mesajlar, kullanıcı tarafından silinene kadar sohbet geçmişinde saklanacak.

Teknoloji haberleri sitesi CNET.com, Meta’nın, geçtiğimiz aylarda WhatsApp'a ünlü isimleri ve tanınmış markaları takip etmek için kanallar ekleme ve mesajları gönderdikten kısa bir süre sonra değiştirme gibi yeni özellikler getirdiğine dikkati çekti.

WhatsApp artık akıllı saat işletim sistemi Wear OS’ta da kullanılabilecek. Birden fazla cihazda kullanılabilir hale getirilen WhatsApp’ın bu özelliği sayesinde kullanıcılar mesajlarını yeni bir telefona aktarabilecekler.



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news