Will Smith, Spielberg'ün kendisini filminde oynamaya nasıl ikna ettiğini anlattı

"Benim için bir helikopter gönderdi"

Smith, Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı (Columbia)
Smith, Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı (Columbia)
TT

Will Smith, Spielberg'ün kendisini filminde oynamaya nasıl ikna ettiğini anlattı

Smith, Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı (Columbia)
Smith, Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazandı (Columbia)

Will Smith, Steven Spielberg'ün, Siyah Giyen Adamlar (Men in Black) serisinde rol alması için kendisine helikopter gönderdiğini söyledi.

Smith, dün Kevin Hart'ın Hart to Heart adlı sohbet programının son bölümünde, geri çevimeyi düşündüğü roller hakkında konuştu.

Amerikalı oyuncu, uzun süredir birlikte çalıştığı eski menajeri James Lassiter'ın "zevklerinin belirleyicisi" olduğunu ve kariyerinin dönüm noktaları olarak kabul edilen birkaç rolü onun için seçtiğini söyledi.

"En parlak dönemimde, kariyerimin zirvesinde yaptığım 10 filmi JL seçiyordu" diyen Smith, sözlerini şöyle sürdürdü:

Umudunu Kaybetme'de (The Pursuit of Happyness) rol almak istemedim. Ali'yi de istemedim. Ve JL, Siyah Giyen Adamlar'ı seçti. Onu da istememiştim.

54 yaşındaki oyuncu, sözlerine şöyle devam etti:

Kurtuluş Günü'nden (Independence Day) sonraki yıldı. Bu yüzden arka arkaya iki uzaylı filmi yapmak istememiştim.

Smith, Spielberg'ün şirketi Amblin'in serinin yapımcılığını üstlendiğini ve usta yönetmenin ikna etmek için kendisine bizzat ulaştığını söyledi.

Oscar ödüllü oyuncu, yönetmenle olan anısını anlattı:

Steven Spielberg benim için bir helikopter gönderdi. Benimle konuşmak için. New York'taydım. Helikopter onun evine indi. Beni anında tavladı.

Smith sözlerine şöyle devam etti: 

Ve ilk kez sodalı limonata içtim. Buna hayır diyemezsiniz.

Smith, 76 yaşındaki usta yönetmenle aralarında geçen konuşmayı da anlattı:

'Bana neden filmimi yapmak istemediğini söyle' dedi.

Smith, Siyah Giyen Adamlar serisinde Tommy Lee Jones'la birlikte başrol oynamıştı.

Siyah Giyen Adamlar, iki devam filminin yanı sıra 2019'da çekilen Siyah Giyen Adamlar: Global Tehdit adlı 4. bölümle birlikte son derece başarılı bir seriye dönüşmüştü.

Independent Türkçe, Insider, CNN



Araştırmacılar sinekleri kokain bağımlısı yapmak için genetiklerini değiştirdi

Meyve sinekleri normalde kokainin tadını sevmiyor (Unsplash)
Meyve sinekleri normalde kokainin tadını sevmiyor (Unsplash)
TT

Araştırmacılar sinekleri kokain bağımlısı yapmak için genetiklerini değiştirdi

Meyve sinekleri normalde kokainin tadını sevmiyor (Unsplash)
Meyve sinekleri normalde kokainin tadını sevmiyor (Unsplash)

Bilim insanları meyve sineklerinin genetiğini değiştirerek kokaini sevmelerini sağladı. Çalışmanın insanlardaki kokain bağımlılığını daha iyi anlama ve tedavi etmeye katkı sunması bekleniyor. 

Meyve sinekleri ve insanlar birbirlerine sanılandan daha fazla benziyor. Örneğin bu iki türde çeşitli hastalıklardan sorumlu genlerin yaklaşık yüzde 75'inin aynı olması, bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Sinekler üzerindeki genetik incelemeler, bu hastalıkların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Bu rahatsızlıklardan biri de kokain gibi maddelere karşı gelişen bağımlılıklar. Utah Üniversitesi'nden Dr. Adrian Rothenfluh, "Son yıllarda, sinekler ve insanların birçok açıdan sandığımızdan daha fazla birbirine benzediği ortaya çıktı" diyerek ekliyor: 

Örneğin sineklerin alkole verdiği tepkiyi düzenleyen genlerin, insanlardaki alkol bağımlılığında da rol oynadığını birçok kez gösterdik. Bu durumun kokain bağımlılığıyla bağlantılı genler için de geçerli olacağını ve bunların sineklerdeki etki mekanizmasını inceleyebileceğimizi düşünüyoruz.

Ancak sineklerin kokaini sevmemesi bu çalışmaların önünde engel teşkil ediyordu. Meyve sineklerinin bacaklarındaki tat reseptörleri, böceğin bir şeyi yemeden önce zararlı olup olmadığını algılamasını sağlıyor. 

Dr. Rothenfluh ve ekip arkadaşları yeni çalışmalarında kokainin acı tadı nedeniyle bu reseptörlere yakalandığını ve sineklerin maddeden bu yüzden uzak durduğunu doğruladı. Araştırmacılar daha sonra sineklerin genetiğini değiştirerek bu reseptörleri devre dışı bıraktı.

Bulguları hakemli dergi Journal of Neuroscience'ta 2 Haziran Pazartesi günü yayımlanan çalışmada genetiği değiştirilmiş sineklerin kokaini sevdiği gözlemlendi. Düşük seviyede kokain içeren şekerli su verilen sinekler 16 saat içinde bu içeceği tercih etmeye başladı.

Dr. Rothenfluh, "Düşük dozlarda, tıpkı insanlar gibi koşuşturmaya başlıyorlar" diyor: 

Çok yüksek dozlardaysa yine insanlar gibi hareket edemez hale geliyorlar.

Bilim insanları genetiğiyle oynanmış sinekleri üretmeyi artık öğrendiği için çalışmalarını daha kolay ve hızlı yürütmeyi umuyor. Meyve sineklerinin hızlı yaşam döngüsü ve nispeten basit genetik yapıları, üzerlerinde insanlara kıyasla daha kolay deney yapılmasına imkan tanıyor. 

Makalenin yazarlarından Travis Philyaw "Daha karmaşık organizmalarda ortaya çıkması zor olan riskli genleri tespit ederek bu bilgileri memeliler üzerinde çalışan araştırmacılara aktarabiliriz" diyor.

Ekip bu sayede insanlardaki kokain bağımlılığına yönelik yeni tedaviler geliştirmeyi umuyor. Dr. Rothenfluh şu ifadeleri kullanıyor:

Kokain tercihinin mekanizmalarını gerçekten anlamaya başlayabiliriz ve mekanizmayı ne kadar iyi anlarsak, o mekanizmaya etki edebilecek bir tedavi bulma şansımız o kadar artar.

Independent Türkçe, Popular Science, IFLScience, Journal of Neuroscience