Tahran rejiminin tutukladığı ABD’li sayısı beşe çıktı

İran’da gözaltına alınan ABD’li kadın casuslukla suçlanıyor

ABD ve İran bayrakları (Reuters)
ABD ve İran bayrakları (Reuters)
TT

Tahran rejiminin tutukladığı ABD’li sayısı beşe çıktı

ABD ve İran bayrakları (Reuters)
ABD ve İran bayrakları (Reuters)

İran’da yayın yapan radikal çizgideki Horasan gazetesi, daha önce Afganistan'da sivil toplum kuruluşlarında çalışan İran asıllı ABD vatandaşı bir kadının gözaltına alınmasının ardından İran'da tutuklu ABD vatandaşlarının sayısının 5'e yükseldiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Horasan gazetesinden aktardığı habere göre, İran'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Nükleer Baş Müzakerecisi Ali Bagheri Kani ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Umman arabuluculuğuyla beşinci ABD’li tutuklunun serbest bırakılmasına odaklanan dolaylı görüşmelerde bulundu.

Gazete, ABD'nin geçtiğimiz haftalarda gözaltına alınmasının ardından casusluk suçlamasıyla yargılanan ‘ABD’li kadın serbest bırakılıncaya kadar’ ABD'deki 4 İranlı mahkûm karşılığında İran'daki 4 ABD’liyi takas etme anlaşmasını durdurduğunu bildirdi.

Bagheri Kani geçen Perşembe günü Umman'ı ziyaret ederek Ummanlı yetkililerle temaslarda bulundu. Maskat'ta ABD'li yetkililerle görüşüp görüşmediği ise netlik kazanmadı.

İranlı ve Batılı yetkililerin Haziran ayında bildirdiğine göre Maskat, Bagheri Kani ile McGurk arasındaki dolaylı görüşmelere ev sahipliği yaptı.

İranlı yetkililer o dönemde Umman arabuluculuğunda gerçekleşen diyaloğun, Tahran'ın Irak ve Güney Kore'deki dondurulmuş varlıklarının bir kısmını alması karşılığında Tahran'ın elindeki ABD vatandaşlarını serbest bırakma olasılığını artırdığını söylediler.

Birkaç hafta önce ABD merkezli haber sitesi Semaphore, İran'ın dördüncü bir ABD vatandaşını gözaltına aldığını bildirdi. Bu gelişme, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bir esir takası sağlama ve Tahran'la gerilimi azaltma çabalarını daha da karmaşık hale getirdi.

Haber sitesi, dördüncü bir ABD vatandaşının gözaltına alınmasının “iki ülke arasında bir mahkûm takas anlaşması yapmak için yürütülen yoğun müzakerelerin önemli bir parçası olacağını” belirtti.

İran gazetesi Şark ise dördüncü ABD vatandaşının Mart 2016'da yetkililer tarafından gözaltına alınan İran asıllı Şihab Delili olduğunu ve yetkililerin kendisini 10 yıl hapis cezasına çarptırdığını bildirdi.



Kuzey Koreli hackerlar, 10 yılda 6 milyar dolarlık kripto para çaldı

Kuzey Kore, son dönemde kripto para sektöründe düzenlenen siber saldırıların odağında (Reuters)
Kuzey Kore, son dönemde kripto para sektöründe düzenlenen siber saldırıların odağında (Reuters)
TT

Kuzey Koreli hackerlar, 10 yılda 6 milyar dolarlık kripto para çaldı

Kuzey Kore, son dönemde kripto para sektöründe düzenlenen siber saldırıların odağında (Reuters)
Kuzey Kore, son dönemde kripto para sektöründe düzenlenen siber saldırıların odağında (Reuters)

Kuzey Koreli hackerlar, son 10 yılda en az 6 milyar dolarlık kripto para çalarak Kim Jong-un’un nükleer silah geliştirme programının fonlanmasını sağladı.

Wall Street Journal, bilgisayar korsanlarının özel şirketlerin sistemlerine sızmak için çalışanlara Facebook ve Instagram üzerinden virüslü bağlantılar gönderdiğini yazıyor. Hatta bazı hackerların, ABD’li şirketleri kandırıp buralarda IT uzmanı olarak uzaktan işe girdiği aktarılıyor. 

Dubai merkezli kripto para borsası Bybit de 21 Şubat'ta 1,46 milyar dolarlık bir soygunun hedefi olmuştu. 2021'de Poly Network'ten çalınan 611 milyon doların aşıldığı bu olay, tüm zamanların en büyük kripto para soygunu.

Olaydan Lazarus adlı bir hacker grubu sorumlu tutulmuştu. Bilgisayar korsanlarının Kuzey Kore tarafından desteklendiği öne sürülmüş, Asya ülkesiyse iddiaları reddetmişti.

Kripto para hırsızlığı olaylarını takip eden Chainalysis'in verilerine göre, kripto para sektöründe kaybedilen her 10 dolardan 6’sı bu ve benzeri saldırılarda çalındı. 

Haberde, Pyongyang yönetiminin 8 binden fazla bilgisayar korsanını “askeri birlikteymiş gibi kontrol ettiği” savunuluyor. Hackerların izlerini kaybettirmek ve yakalanmamak için sofistike yöntemler kullandığı, matematik ve yazılım alanında gelecek vadeden gençlerin bilgisayar korsanı olarak yetiştirilmesi için devlet destekli programlar yürütüldüğü ileri sürülüyor. 

Eski FBI analisti Nick Carlsen, “Kuzey Koreli bilgisayar korsanları herkesten farklı bir oyun oynuyor” diyor. 

2014’te Sony Pictures Entertainment'ın e-posta sistemi siber saldırıya uğramış, 2016’da da Bangladeş Merkez Bankası’ndan 81 milyon dolar çalınmıştı. ABD’li yetkililer, bu siber saldırıların çeşitli fidye yazılımları kullanan Kuzey Koreli hackerlar tarafından düzenlendiğini öne sürmüş, Pyongyang ise iddiaları reddetmişti.

Güney Kore istihbaratıyla çalışan Seul merkezli güvenlik firması Naru Security'nin sahibi Joon Kim, Pyongyang yönetiminin diplomatik ya da bürokratik tepkilerden çekinmeden hareket ettiği değerlendirmesini yapıyor. 

Seul yönetimine göre hackerların çaldığı paralar, ağır yaptırımlar altındaki ülkenin nükleer silah programını finanse etmek için kullanılıyor. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, BBC