OpenAI'ın ChatGPT'yi eğitmek için geliştirdiği bot tartışma yarattı

OpenAI'ın ChatGPT'yi eğitmek için geliştirdiği bot tartışma yarattı
TT

OpenAI'ın ChatGPT'yi eğitmek için geliştirdiği bot tartışma yarattı

OpenAI'ın ChatGPT'yi eğitmek için geliştirdiği bot tartışma yarattı

OpenAI, yapay zeka sistemlerini eğitmek için internette dolaşıp bilgi toplayacak yeni bir bot geliştirdi.

İnternet sitelerini işletenler, botun kendi sitelerinden veri almasını durdurmak istiyorsa onu aktif olarak devre dışı bırakıp engellemek zorunda kalacak.

OpenAI'ın ChatGPT'si gibi yapay zeka sistemleri, modellerini eğitmek ve doğru çıktıları nasıl vereceklerini öğretmek için muazzam miktarda veriye ihtiyaç duyar. Şimdiye kadar bu verilerin çoğu internetten özgürce alındı.

Bu, yazarlardan ve internetteki diğer kullanıcılardan çok sayıda şikayet gelmesine yol açıyor. Pek çok kişi OpenAI ve diğerlerini, modellerini eğitmek için kişisel bilgileri ve telif hakkıyla korunan içerikleri aldıkları için eleştiriyor. Bu metinler muhtemelen sistemin verdiği cevaplarda kullanılıyor ya da hatta kopyalanıyor.

Yapay zeka şirketleri de bu türden araçların internet altyapılarını genişlettiğini iddia eden başkalarının eleştirileriyle karşı karşıya kalıyor. Örneğin Elon Musk, bu tür botlardan kaynaklanan yükün Twitter'ı kullanıcıların sitede kaç gönderi görebileceğine dair sınırlamalar getirmeye zorladığını söyledi.

OpenAI'ın mevcut ChatGPT 3.5 ve 4 'ü, 2021'in sonlarına kadar internetten alınan verilerle eğitildi. Bu verilerin sahiplerinin veya toplandıkları internet sitelerinin bu verileri OpenAI'ın modellerinden kaldırmalarının bir yolu yok.

Şimdi OpenAI, "GPTBot" adlı yeni sistemin, gelecekteki modelleri eğitmek için daha fazla bilgi toplamak adına verileri tarayacağını ve internete yazacağını belirtiyor.

Şirket internet sitesi yöneticilerine, bu bilgilerin toplanmasını istemiyorlarsa, botun bir internet sitesini taramasını durdurmak için talimatlar eklemeleri gerektiğini söyledi. Yöneticiler bu tür bilgileri, Google tarafından arama sonuçları için kullanılanlar gibi diğer araçlara talimat veren "robots.txt" adlı bir dosyaya ekleyebilir.

OpenAI, botun "gelecekteki modelleri geliştirmek için muhtemelen kullanılabileceğini" söylüyor. Şirket ayrıca bu aracın ödeme duvarı gerektiren, kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri toplayan ya da kurallarını ihlal eden metinlere sahip "kaynakları kaldırmak" için de geliştirildiğini belirtiyor.

OpenAI, botun sitelere erişmesine izin vermenin "yapay zeka modellerinin daha doğru hale gelmesine, genel yeteneklerini ve güvenliğini artırmasını sağlayabileceğini" öne sürdü.



WeTransfer'in yeni kuralları kullanıcıları kızdırdı

(Hans Lucas/AFP)
(Hans Lucas/AFP)
TT

WeTransfer'in yeni kuralları kullanıcıları kızdırdı

(Hans Lucas/AFP)
(Hans Lucas/AFP)

WeTransfer'in hüküm ve koşullarında yapılan değişiklik küresel çapta büyük öfkeye yol açtı.

Tartışmalı güncellemeleri geri çeken şirket, büyük tepkilerin "kafa karışıklığından" kaynaklandığını öne sürdü.

WeTransfer kullanıcıların yüklediği dosyaları internetten başkalarına göndermesine ve o kişilerin daha sonra dosyaları tekrar indirebilmesine olanak tanıyor.

Şartlarında yakın zamanda yapılan ve 8 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan değişiklik, yüklenen dosyaların "makine öğrenimi modellerinin performansını artırmakta" kullanılabilmesini sağlayacak. Bu, WeTransfer'e dosyaları farklı şekillerde kullanma hakkı tanıyan ve şirketin hizmeti güçlendirmek için gerekli gördüğü kapsamlı kuralların bir parçasıydı.

Ancak bu değişiklikler, özellikle de özel dosyaların yapay zeka araçlarını eğitmek için kullanılabileceğine işaret edenler, sert tepkilere ve kullanıcıların alternatif platformlara yönelmesi çağrılarına neden oldu.

Şimdiyse WeTransfer, BBC'ye "WeTransfer üzerinden paylaşılan içeriği işlemek için makine öğrenimi ya da herhangi bir yapay zeka biçimi kullanmadığını ve herhangi bir üçüncü tarafa içerik ya da veri satmadığını" açıkladı.

Sözkonusu maddenin, "içerik denetimini iyileştirmek" ve zararlı içeriğin yayılmasını sınırlamak için olası yapay zeka kullanımına izin vermek adına eklendiği belirtildi.

Ancak site, "dilin anlaşılmasını kolaylaştırmak" için şartları değiştireceğini söyledi. BBC'ye "Bu bölüm müşterilerimizin kafasını karıştırmış olabilir" dendi.

WeTransfer artık kuralları değiştirdi, böylece site hâlâ yüklenen içeriği kullanma lisansına sahip olacak ancak yapay zekaya yapılan atıfı kaldıracak. Güncellenen değişiklikte artık "İçeriğinizi, Gizlilik ve Çerez Politikamıza uygun olarak Hizmeti işletmek, geliştirmek ve iyileştirmek amacıyla kullanmamız için bize telifsiz bir lisans veriyorsunuz" ifadesi yer alıyor.

Şirket, The Independent'ın yorum talebine dönüş yapmadı.

Sözkonusu değişiklikler 8 Ağustos'ta yürürlüğe girecek.

Independent Türkçe