İsviçre'nin savunma şirketi Ruag'ın CEO'su, Ukrayna talebinin ardından istifa etti

Ruag, İsviçre Silahlı Kuvvetleri için silah ve mühimmat üretiyor (Ruag)
Ruag, İsviçre Silahlı Kuvvetleri için silah ve mühimmat üretiyor (Ruag)
TT

İsviçre'nin savunma şirketi Ruag'ın CEO'su, Ukrayna talebinin ardından istifa etti

Ruag, İsviçre Silahlı Kuvvetleri için silah ve mühimmat üretiyor (Ruag)
Ruag, İsviçre Silahlı Kuvvetleri için silah ve mühimmat üretiyor (Ruag)

İsviçre'de devlete ait savunma sanayii şirketi Ruag'ın CEO'su Brigitte Beck, Ukrayna'ya silah sevkiyatı talebinin reddedilmesinin ardından görevi bıraktı.

Şirketten pazartesi günü yapılan açıklamada, varılan karşılıklı anlaşma sonucu Beck'in istifa ettiği belirtildi. 

Kararın, eski CEO'nun nisan ve mayısta yaptığı tartışma yaratan açıklamaların ardından alındığı ifade edildi.

Beck'in, İsviçre merkezli medya grubu CH Media'ya nisanda verdiği söyleşide, ülkesinin tarafsızlık politikası kapsamında Ukrayna'ya silah göndermemesini eleştirdiğine dair bilgiler sızması tartışmaya neden oldu. 

Eski CEO, sözlerinin çarpıtıldığını savunarak söyleşinin yayımlanmamasını istemiş, buna uyulmaması halinde firmayı mahkemeye vermekle tehdit etmişti. Medya şirketi de bunun üzerine söyleşiyi yayımlamamıştı. 

Beck, mayısta katıldığı panelde de Bern yönetiminin, NATO üyesi ülkelerin ellerindeki İsviçre yapımı silah ve mühimmatları Ukrayna'ya göndermesine izin vermesi gerektiğini savundu.  

Savunma Bakanı Viola Amherd ise Beck'in açıklamalarına tepki göstererek, hiçbir zaman başka ülkelerin taleplerine göre hareket etmeyeceklerini bildirdi. 

Bunun üzerine Ruag, eski CEO hakkında şirket içinde inceleme başlattı. Firmanın açıklamasında, Beck'le ilgili herhangi bir hukuki işlem yürütülmeyeceği ifade edilirken, tartışmaların ancak liderlik kadrosunda değişimle çözüleceğine karar verildiği belirtildi.
 

Bern yönetimi, tarafsızlık politikası gereğince ülkede imal edilen parçaların yer aldığı hiçbir silahın, yabancı bir ülkeden Ukrayna'ya tedarikine izin vermiyor. 

İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis de savaşta defalarca silah tedariki yapmayacaklarını söylemişti.

Ruag, yeni CEO arayışını sürdürürken, Beck'in yerine geçici olarak mali işler müdürü Christian Priller ve yönetim kurulu üyesi Thomas Kipfer'in getirildiği aktarıldı.

Independent Türkçe, Kommersant, Swiss Info



Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
TT

Yahudi yerleşimcilerin gözü Gazze’de: “İsrail ordusu da arkamızda”

İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail ordusunun savaşın başından beri düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk 50 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)

Yahudi yerleşimciler, "Gazze Şeridi’ne dönüş" için sınır bölgelerine yakın yerlere taşınıyor.

ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın (JTA) haberinde, Yahudi yerleşimci örgütü Nachala’nın, Gazze sınırındaki Sa’ad bölgesinde Hamursuz Bayramı kutlaması yaptığı yazılıyor.

Bunun Yahudiler için bir “Gazze’ye dönüş” çağrısı anlamı taşıdığına dikkat çekilen haberde, yasadışı yerleşimcilerin bir haftalığına bölgede kamp kurduğu aktarılıyor. Analizde, İsrail’deki Nachala ve benzeri örgütlerin Hamursuz Bayramı’nı “hem sembolik bir kurtuluş hem de yeni yerleşim alanları kurmak için bir katalizör olarak gördüğü” yazılıyor.

Pesah ya da Fısıh diye de bilinen Yahudi bayramı, Mısır’da kölelikten kurtulan Antik İsraillilerin göç hikayesini anmak için genellikle bir hafta süren törenlerle kutlanıyor.

1968'de İsviçreli turist kılığına giren bazı Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria’daki El Halil’de Hamursuz Bayramı kutlaması yapmış, daha sonra şehirden çıkmayarak bazı bölgeleri işgal etmeye başlamıştı.

1975'te de Gush Emunim adlı yerleşimci örgüt, Batı Şeria'nın kuzeyinde, daha sonra Nachala'nın kurucusu Daniella Weiss'ın belediye başkanlığı yaptığı Kedumim'e dönüşecek bölgede Hamursuz Bayramı kutlamıştı. Kedumim'de 5 bine yakın Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Nachala’dan aktivist Arbel Zak, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze savaşından bu yana Batı Şeria’da yaklaşık 80 yerleşim yeri kurulduğunu söylüyor. Yerleşimcilerin bir sonraki hedefinin Gazze olduğunu belirtiyor.

Nachala üyelerinden Ben Kamon, eşi ve 4 çocuğuyla Batı Şeria'daki Eli yerleşim bölgesinden Gazze’ye daha yakın konumdaki Zimrat’a taşındığını söylüyor. Bölgede, Gazze’ye yerleşmek isteyen “öncüler” için hazırlanmış geçici konaklama yerleri var.

Aktivist Batel Moshe, sınırdaki geçici yerleşim kamplarında 30 ailenin konakladığını belirtiyor. Yerleşimci, 800 ailenin daha Gazze’ye yerleşmek için Nachala’ya kayıt yaptırdığını ifade ediyor ve ekliyor:

Bizi arayıp çocukları için Gazze’den daire almak isteyenler bile oldu.

Radikal sağcı Nachala aktivisti Ben Naeh, İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) subayların geçici kampları ziyaret ettiğini, kendilerine destek verdiğini savunuyor:

Gazze’den çıkarken buraya geldiler ve bize oraya geri dönmemiz gerektiğini söylediler.

Independent Türkçe, Yahudi Telgraf Ajansı, Jewish Chronicle