ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları Nijer gündemiyle haftaya yeniden toplanacak

Niamey'deki Askeri Konsey destekçileri için yürüyüş (AFP)
Niamey'deki Askeri Konsey destekçileri için yürüyüş (AFP)
TT

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları Nijer gündemiyle haftaya yeniden toplanacak

Niamey'deki Askeri Konsey destekçileri için yürüyüş (AFP)
Niamey'deki Askeri Konsey destekçileri için yürüyüş (AFP)

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ülkelerinin genelkurmay başkanları, Nijer'de 26 Temmuz'daki darbe gündemiyle ikinci kez bir araya gelecek.

ECOWAS Sözcüsü Amos Lungu, yaptığı açıklamada, genelkurmay başkanlarının Nijer'deki darbe gündemiyle haftaya yeninden toplanacağını belirtti.

Lungu, toplantının Gana'nın başkenti Akra'da olacağını ifade etti.

ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanları, 2 Ağustos'ta Nijer'deki darbe gündemiyle Nijerya'nın başkenti Abuja'da toplanmıştı.

Toplantıda demokrasiyi yeniden sağlama konusunda kararlılık mesajı verilmişti.

Hem müzakere hem askeri müdahale masada

ECOWAS, Nijerya'da dün düzenlediği zirvede Nijer'deki krizin çözümünde müzakere yolunun hala açık olduğunu vurgulamış, buna karşın güç kullanımının da son çare olarak hala masada durduğuna dikkati çekmişti.

Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirmeleri ve konuşlandırmaları talimatı verilmişti.

İhtiyat kuvvetlerinin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin ise bilgi paylaşılmamıştı.

Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz'da gündeme gelmişti

ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koyması sonrası 30 Temmuz'da ilk kez toplanmış ve cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu. Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin de tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.



Rus mahkemesi Google'ı Rus savaş ölülerinin verilerini ifşa ettiği için mahkûm etti

Google markası (Reuters)
Google markası (Reuters)
TT

Rus mahkemesi Google'ı Rus savaş ölülerinin verilerini ifşa ettiği için mahkûm etti

Google markası (Reuters)
Google markası (Reuters)

Rus haber ajansı TASS'ın bugün mahkeme belgelerine dayandırdığı haberine göre, Moskova'da bir mahkeme Alphabet'in Google şirketini Ukrayna'da öldürülen Rus askerlerinin kişisel verilerini ifşa etmek suçundan mahkûm etti.

Şarku’l Avsat’ın ajanstan aktardığına göre, mahkeme belgelerinde YouTube'da yayınlanan bir videoda Rusya'nın Ukrayna'da kaybettiği askerlerle ilgili bilgilerin yanı sıra, kişisel verilerinin de ifşa edildiği belirtildi.

Rusya birkaç yıldır yabancı teknoloji platformlarına Ukrayna'daki savaşla ilgili yasadışı ve “sahte” bulduğu içerikleri kaldırmalarını emrediyor ve buna uyulmaması halinde küçük ama sürekli para cezaları uyguluyor.

Google, mesai saatleri dışında e-posta yoluyla yapılan yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aralık ayında Google'ı, dönemin Başkanı Joe Biden başkanlığındaki ABD hükümeti tarafından siyasi hedeflere ulaşmak için kullanılan bir araç olmakla suçlamıştı.