Game of Thrones'un meşhur sahnesi meğer saçmalıktan ibaretmiş: "Benden sıfır"

8 sezon boyunca devam eden dizi, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)
8 sezon boyunca devam eden dizi, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)
TT

Game of Thrones'un meşhur sahnesi meğer saçmalıktan ibaretmiş: "Benden sıfır"

8 sezon boyunca devam eden dizi, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)
8 sezon boyunca devam eden dizi, tam 59 Emmy kazanmıştı (HB0)

HBO'nun en sevilen yapımlarından biri olan Game of Thrones, inandırıcı bir ortaçağ dünyası yaratmaya çalışsa da bir silah ustası dizinin bir detayı çok yanlış anladığını söylüyor. 

Karakterlerin kılıç ve yaylarla devlere, hatta ejderhalara karşı mücadele ettiği fantastik bir dünyada geçen Game of Thrones, savaşlarla doluydu.

Neredeyse her karakterin taşıdığı kılıç ve diğer silahlar, onların hayatta kalabilmesi için dizinin vazgeçilmez bir parçası olduğu gibi çoğu zaman her sahnenin de yıldızıydı.

4. sezona gelindiğinde Ned Stark'ın kılıcının yeniden dövülmesi, Lannister'ın iktidara yükselişinin çok önemli bir unsuru olmuştu.

Tywin Lannister, Ned Stark'ın Valyria çeliğinden kılıcını eriterek biri Jamie Lannister, diğeri de Kral Joffery için olmak üzere iki yeni kılıca dönüştürmüştü.

Ancak Game of Thrones'daki yeniden dövme işleminin, göründüğü kadar doğru olmadığı ortaya çıktı. Insider'a konuşan ortaçağ silah ve zırh uzmanı Toby Capwell, dizide tasvir edilen işlemin Ned'in kılıcını tamamen yok edeceğini açıkladı. 

Capwell'e göre, kılıç gerçek hayatta dizideki gibi yeniden dövülmüş olsaydı inanılmaz derecede kırılgan hale gelecekti. Bu nedenle Tywin, savaşın hemen başında kırılacak bir silahla baş başa kalacaktı.

Bu yanlışlık nedeniyle Capwell, sahneye 10 üzerinden sıfır puan verdi.

"Hayır, bunu yapamazsınız. Bir kılıç bu şekilde yapılmaz, üzgünüm. Bir kılıcı eritip sonra da bir kalıba dökme fikri, ki onların yaptığı da bu, bunu yapamazsınız" diyen Capwell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer demiri ya da çeliği sıvı hale indirgerseniz, istediğiniz tüm özellikleri kaybedersiniz. Demiri eritip bir kalıba dökerseniz, bu dökme demirdir ve gerçekten kırılgan hale gelir. Isıl işlem yapamazsınız.

Demirin karıştığı diğer maddelerden ayrılması için ısıtıldığını ancak asla tamamen eritilmediğini anlatan Capwell, sözlerini şöyle sürdürdü:

Demiri diğer tüm hurdadan ayıran kimyasal reaksiyon gerçekleşene kadar ısıtırsınız. Silah ustaları hiçbir şeyi asla tamamen eritmemeye çok ama çok dikkat eder. Yeni zırh yapmak için zırhı eritemezsiniz. Ekranda iyi görünmesi umurumda değil. Bu aptalca. Game of Thrones'un zırhla yaptığı bazı şeyleri seviyorum ama bu bir başarısızlık. Benden sıfır.

Independent Türkçe, Insider, ScreenRant



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology