Nijer'de Bazum’un vatan hainliğinden yargılanması planlanıyor

 Darbe ile görevden alınan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum. (AFP)
Darbe ile görevden alınan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum. (AFP)
TT

Nijer'de Bazum’un vatan hainliğinden yargılanması planlanıyor

 Darbe ile görevden alınan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum. (AFP)
Darbe ile görevden alınan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum. (AFP)

Nijer'deki askeri darbe dün akşam, görevden indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u ‘vatan hainliği’ ve ‘ülkenin güvenliğini tehlikeye atmak’ suçlamalarıyla yargılamaya yönelik niyetini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre askeri darbe konseyi üyesi Albay Amado Abdurrahman, ulusal televizyondan okunan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Nijer hükümeti şu ana kadar, devrik cumhurbaşkanı ile yerli ve yabancı ortaklarını vatana ihanet ve Nijer'in iç ve dış güvenliğini tehlikeye atma suçlamalarıyla yetkili ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılamak için kanıtlar topladı."

sdve
Nijer'de iktidarı ele geçiren askeri cuntanın destekçileri, Niamey'deki bir Fransız askeri üssünün önünde gösteri düzenledi.  (Reuters)

Nijer ordusu dün akşam, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından uygulanan ‘yasa dışı, insanlıkla bağdaşmayan ve aşağılayıcı yaptırımları’ kınadı.

Askeri darbe konseyi üyesi Amado Abdurrahman ulusal televizyonda okunan bir açıklamada konuya dair şunları söyledi:

"Nijer halkı, ECOWAS tarafından uygulanan ve ülkeyi ilaç, gıda ve elektrikten bile yoksun bırakma anlamına gelen yasa dışı, insanlıkla bağdaşmayan ve aşağılayıcı yaptırımlardan derinden etkileniyor."

26 Temmuz'da düzenlenen darbeyle devrilmesinden bu yana Niamey'deki karargahında gözaltında tutulan Nijer Cumhurbaşkanı’nın yakın bir arkadaşı, Bazoum’un akıbetine ilişkin endişelerin artması üzerine kendisinin cumartesi günü doktoru tarafından ziyaret edildiği bilgisini paylaştı.

General Abdurrahman (Ömer) Tchiani liderliğindeki darbeciler, daha önce başta ECOWAS ve ABD olmak üzere uluslararası örgütler ve ülkeler tarafından yürütülen diplomatik çabaları reddettiğini bildirmişti.



Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

New York Post gazetesi, Beyaz Saray sözcüsü Anna Kelly'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilme kararı aldığını söylediğini belirtti.

Gazete, Trump'ın kararının kuruluşun "Amerikan ve İsrail karşıtı" politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump, geçtiğimiz şubat ayında, ABD'nin UNESCO'daki varlığının 90 günlük bir incelemeye tabi tutulmasını emretmiş ve özellikle kuruluşun "anti-Semitik veya İsrail karşıtı" politikalar izleyip izlemediğinin araştırılmasına odaklanmıştı. New York Post'a göre, Trump yönetimi yetkilileri UNESCO'yu Filistin ve Çin'e karşı önyargılı olmakla suçluyor.