Armageddon'un meşhur sahnesi yerden yere vuruldu: "İhtimal yok"

Nükleer fizikçi, gerçekçilik açısından değerlendirdiği gişe canavarına 10 üzerinden 1 verdi

Film 4 dalda Oscar'a aday gösterilse de hiçbirini kazanamamıştı (Touchstone)
Film 4 dalda Oscar'a aday gösterilse de hiçbirini kazanamamıştı (Touchstone)
TT

Armageddon'un meşhur sahnesi yerden yere vuruldu: "İhtimal yok"

Film 4 dalda Oscar'a aday gösterilse de hiçbirini kazanamamıştı (Touchstone)
Film 4 dalda Oscar'a aday gösterilse de hiçbirini kazanamamıştı (Touchstone)

Çılgın İkili (Bad Boys) ve Kaya'yla (The Rock) dünya çapında büyük başarılara imza atan yönetmen Michael Bay, bir sonraki aksiyon dolu filmi için uzaya yönelmişti. 

Yönetmen, 1998'de Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler, Billy Bob Thornton ve Steve Buscemi gibi yıldızlarla dolu oyuncu kadrosuyla Armageddon'ı çekmişti.

Armageddon, yaz aylarında izleyicilerin tam da istediği film olmuş ve 140 milyon dolarlık bütçesine karşılık dünya çapında 553 milyon dolar gişe hasılatı elde etmişti.

Bay'in Armageddon'u yazlık sinema izleyicilerinin ilgisini çekmeyi başarmış olsa da konunun uzmanına göre filmin ele aldığı konu gerçek hayatla pek de örtüşmüyor. 

Nükleer fizikçi Greg Spriggs, Insider için hazırladığı videoda, Bay'in filmindeki ünlü asteroit bombalama sahnesini inceledi. Spriggs, filmin fizik anlayışıyla ilgili önemli sorunlara dikkat çekti.

Spriggs'e göre, nükleer bir silahın filmde tasvir edildiği kadar büyük bir asteroidi parçalamasına ihtimal bile yok. Üstelik nükleer fizikçi, bunu başarsanız bile aslında daha kötü olaylara sebep olabileceğinizi söylüyor.

Spriggs ayrıca filmin uzay patlamalarını tasvir ediş biçimini de eleştirerek, gerçekte sadece bir parıltı görüleceğini ve ardından bir şok dalgası gelmeyeceğini aktardı.

Patladı ve sonra bu plazma o çatlaktan dışarı fışkırdı. Potansiyel olarak, eğer bunu gerçekten yapabilselerdi, asteroit yeterince küçükse onu parçalayabilirdi. Eğer ortada büyük bir asteroit varsa, onu tamamen parçalayacak kadar büyük bir silah elde etmek çok zor olacaktır. Bunu yapmak çok zor olurdu.

"Uzay boşluğunda elbette şok dalgası yoktur" diyen Spriggs, eleştirilerine şöyle devam etti:

Ve olsaydı neden disk şeklinde olsun? Bu küresel bir şok dalgası. Bir parlama olur ve her şey 20 mikrosaniye içinde soğurdu. Yani filmde gösterdikleri o uzun parlama süresi ve Dünya'daki insanların yukarı bakıp bu parlamayı izlemesi mümkün değil. Parlamayı görürdünüz ama sadece 10 ila 20 mikrosaniye sürerdi.

Armageddon'un meşhur sahnesine gerçekçilik açısından 10 üzerinden 1 veren nükleer fizikçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer gidip bir asteroidi gerçekten delip parçalamaya çalışırsanız, kaça bölüneceğini ve parçaların nereye uçacağını nasıl bilebilirsiniz? Bu bir ölüm kalım meselesi.

Independent Türkçe, ScreenRant, Insider



Tamponlardaki "yüksek risk" ortaya kondu

Araştırmacılar 16 metalin tamponlarda kayda değer seviyede bulunduğunu saptadı (Unsplash)
Araştırmacılar 16 metalin tamponlarda kayda değer seviyede bulunduğunu saptadı (Unsplash)
TT

Tamponlardaki "yüksek risk" ortaya kondu

Araştırmacılar 16 metalin tamponlarda kayda değer seviyede bulunduğunu saptadı (Unsplash)
Araştırmacılar 16 metalin tamponlarda kayda değer seviyede bulunduğunu saptadı (Unsplash)

Regl ürünü olarak kullanılan tamponların kurşun ve arsenik gibi zararlı maddeler içerdiği tespit edildi. 

Türkiye'de regl olan kişiler çoğunlukla ped tercih etse de tampon kullanımı da azımsanmayacak seviyede. Konuşmamız Gerek Derneği'nin 2022 tarihli bir araştırmasında bu oranın yaklaşık yüzde 20 olduğu bulunmuştu.  

ABD'li araştırmacılar bu hijyenik ürünlerin ne kadar hijyenik veya sağlıklı olduğuna dair yeterince araştırma yapılmamasından yola çıkarak kapsamlı bir çalışma yürüttü. 

Bilim insanları Eylül 2022 - Mart 2023 döneminde ABD, Birleşik Krallık ve Yunanistan'daki dükkanlardan ve iki büyük internet satıcısından toplam 14 markanın tamponlarını satın aldı. En çok satın alınan tamponları tercih eden araştırmacılar toplam 30 ürünü inceledi. 

Ürünlerin 16 ayrı metali içerip içermediğini test eden ekip, bulgularını Environment International adlı bilimsel dergide çarşamba günü yayımlanan makalede paylaştı. 

Analiz sonucunda 16 metale de kısmen rastlanırken; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun ve vanadyumunsa bütün ürünlerde bulunduğu ortaya çıktı. Bilim insanları kurşun, kadmiyum ve arseniğin yüksek oranlarda görüldüğünü saptadı. 

Araştırmacılar kendilerini en çok endişelendiren bulgunun, bütün ürünlerde kurşun çıkması olduğunu söylüyor. Kurşuna herhangi bir seviyede maruz kalmanın zararlı olduğuna dikkat çeken ekip, bu metalin kana karışmasının ciddi sağlık sorunları yaratacağını belirtiyor. 

Kemiklerde depolanan kurşun; beyin, kalp ve böbrekler gibi kritik organları etkilemesinin yanı sıra üreme ve gelişimle ilgili sorunlara da yol açabiliyor. 

İnorganik arsenik kansere, kadmiyum da böbrek sorunlarına neden olurken bu iki metal kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkilendiriliyor. Çalışmanın kıdemli yazarı Kathrin Schilling bulguları şöyle değerlendiriyor:

Zehirli metaller her yerde bulunmasına ve bunlara düşük seviyelerde her an maruz kalmamıza rağmen çalışmamız, metallerin menstrüel ürünlerde de yer aldığını ve bu ürünleri kullanan kadınların bunlara maruz kalma açısından daha yüksek risk altında olabileceğini açıkça gösteriyor.

Öte yandan araştırmacılar endişelenmek için erken olduğunu vurguluyor. Zararlı metallerin regl kanına karıştığına dair henüz bir bulgu yok. Yeni çalışmaların bu metallerin yaratabileceği tehlikelere ışık tutması bekleniyor. 

Ekip zehirli metallerin bu ürünlere çeşitli yollarla girmiş olabileceğini ifade ediyor. Örneğin tampon üretiminde kullanılan pamuk, metalleri toprak ve sudan emmiş olabilir. Kalsiyum, kobalt, krom, bakır, nikel ve çinko gibi metallerinse mikropları önleme veya kokuyu bastırma amacıyla eklenmesi muhtemel.

Makalenin başyazarı Jenni Shearston "Üreticilere, ürünlerini metaller ve özellikle de zehirli metaller açısından test etme gerekliliği getileceğini umuyorum" diyor:

Halkın bu yönde bir çağrı yaptığını ya da tampon ve diğer menstrüel ürünlere daha iyi etiketler konmasını talep ettiğini görmek heyecan verici olur.

Independent Türkçe, New Atlas, Daily Mail, Environment International, Konuşmamız Gerek Derneği